Yeşil insan kaynakları yönetimi ve örgütsel sürdürülebilirlik ilişkisinde alanyazın temelli bir inceleme
A literature-based theoretical review on the relationship between green human resource management and organizational sustainability
- Tez No: 994450
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YELİZ YEŞİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal sürdürülebilirlik, Yeşil insan kaynakları yönetimi, Çevresel sosyal ve kurumsal yönetim, Çevresel sürdürülebilirlik, Örgütsel sürdürülebilirlik, İnsan, İnsan kaynakları, İnsan kaynakları planlaması, İnsan kaynakları politikası, İnsan kaynakları yönetimi, Corporate sustainability, Green human resource management, Environmental social and governance, Sustainable environment, Organizational sustainability, Human, Human resources, Human resources planning, Human resources policy, Human resources management
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Yeşil İnsan Kaynakları Yönetiminin örgütsel sürdürülebilirlik üzerindeki belirleyici rolünü incelemekte ve örgütlerin çevresel, sosyal ve ekonomik boyutlarda sürdürülebilir bir yapıya ulaşmasında insan kaynakları süreçlerinin stratejik önemini ortaya koymaktadır. Çalışmada elde edilen bulgular, yeşil işe alım, çevre odaklı eğitim, performans yönetimi, motivasyon uygulamaları ve yeşil örgüt kültürünün, örgütlerin uzun vadeli sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasında kritik etkiler yarattığını göstermektedir. Kurumsal sürdürülebilirlik anlayışının yalnızca çevresel çıktılarla sınırlı olmadığı; çalışan davranışları, kurumsal öğrenme, inovasyon ve toplumsal sorumluluk gibi unsurlarla yakından ilişkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmalar Yeşil İnsan Kaynakları Yönetimi uygulamalarının örgütlere çeşitli avantajlar sağladığını ortaya koymaktadır. Bu avantajlar arasında kaynak verimliliği, çevresel maliyetlerin azalması, paydaş güveninin artması, çalışan bağlılığının güçlenmesi ve rekabet üstünlüğünün elde edilmesi yer almaktadır. Çalışma aynı zamanda örgütlerin yeşil dönüşüm sürecinde karşılaştığı zorlukları da kapsamlı biçimde ele almaktadır. Özellikle finansal kısıtlar, yeşil uygulamalar konusunda bilgi eksikliği, çalışan direnci, örgüt kültürünün dönüşümündeki yavaşlık, mevzuat uyum maliyetleri ve uzun vadeli sürdürülebilirlik stratejilerinin operasyonel süreçlere entegre edilmesindeki güçlükler öne çıkan sorunlar arasındadır. Sonuç olarak, Yeşil İnsan Kaynakları Yönetimi örgütlerin sürdürülebilirlik performansının güçlendirilmesinde vazgeçilmez bir araç olarak değerlendirilmektedir. Bulgular, Yeşil İnsan Kaynakları Yönetimi uygulamalarının örgütlerde çevre bilincini artırdığı, sürdürülebilirlik kültürünü desteklediği ve örgütlerin değişen çevresel beklentilere uyum sağlama kapasitesini geliştirdiği yönündedir. Çalışma, örgütlerin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşabilmesi için Yeşil İnsan Kaynakları Yönetimi stratejilerini sistematik, bütüncül ve kurumsallaşmış bir yapıda ele alması gerektiğini vurgulamakta; sürdürülebilirlik ve insan kaynakları yönetiminin artık birbirinden bağımsız düşünülemeyeceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the decisive role of green human resource management in enhancing organizational sustainability and highlights the strategic importance of HR processes in enabling businesses to achieve environmental, social, and economic sustainability. The findings indicate that green recruitment, environmental training, performance management, motivation practices, and a green-oriented organizational culture significantly contribute to long-term sustainability goals. The analysis shows that organizational sustainability extends beyond environmental outcomes and is closely linked to employee behavior, organizational learning, innovation, and corporate social responsibility. The results demonstrate that green HRM practices provide several advantages for organizations, including resource efficiency, reduced environmental costs, increased stakeholder trust, strengthened employee commitment, and competitive advantage. The study also identifies key challenges that organizations face in implementing green practices. These challenges include financial constraints, lack of knowledge related to green management, employee resistance, slow cultural adaptation, regulatory compliance costs, and difficulties in integrating long-term sustainability strategies into operational processes. Overall, green human resource management emerges as an essential tool for improving corporate sustainability performance. The findings emphasize that green HRM enhances environmental awareness within organizations, supports the development of a sustainability-oriented culture, and strengthens the ability of businesses to adapt to shifting environmental expectations. The study concludes that achieving sustainable outcomes requires organizations to adopt systematic, holistic, and institutionalized green HRM strategies, and that sustainability and human resource management can no longer be considered independently.