Müzik öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda 2018 müzik dersi öğretim programı 5, 6, 7 ve 8. sınıf kazanımlarının hedeflerine ulaşma düzeyi üzerine bir inceleme (Erzurum ili örneği)
An analysis of the level of achievement of the objectives of the 5th, 6th, 7th, and 8th grade learning outcomes of 2018 music curriculum based on the perspectives of music teachers (The case of Erzurum province)
- Tez No: 990838
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY ÇELENK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik, 2018 Müzik Dersi Öğretim Programı, Kazanım, Music, 2018 Music Curriculum, Gain
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzikoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Erzurum ili örnekleminde ve müzik öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda 2018 müzik dersi öğretim programı 5, 6, 7 ve 8. sınıf kazanımlarının hedeflerine ulaşma düzeylerini belirlemek, doğrudan veya dolaylı olarak bir durum tespiti yapmak, belirlenen problemlere çözüm önerileri getirmek ve ilgili alanyazına katkı sağlamaktır. Yöntem: Bu araştırma betimsel araştırma yöntemlerinden tarama (survey) modelinde tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, basit seçkisiz örnekleme yöntemi ile seçilen ve ulaşılıp geri dönüş sağlanabilen Erzurum merkez, Oltu, Hınıs, Şenkaya, Aşkale, Çat, Karaçoban, Pasinler, Narman, Karayazı, İspir, Uzundere, Dumlu ve Palandöken bölgelerinde görev yapmakta olan 67 müzik öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada, araştırmacı tarafından geliştirilen ve geçerliği-güvenirliği sağlanan 5. sınıf (37 ifade), 6. sınıf (26 ifade), 7. sınıf (25 ifade) ve 8. sınıf (27 ifade) kazanım ifadeleri“Dinleme-Söyleme”,“Müziksel Algı ve Bilgilenme”,“Müziksel Yaratıcılık”ve“Müzik Kültürü”olmak üzere 4 öğrenme alanını kapsayacak şekilde ölçek maddelerine dönüştürülmüş ve 5'li likert tipe uygun olarak geliştirilen ölçek veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Ölçek verileri Google Forms vasıtasıyla müzik öğretmenlerinden toplanmıştır. Toplanan veriler IBM SPSS 27 paket programı ile işlenerek istatistiksel analizler yapılmıştır. Ölçek maddelerine verilen cevapların dağılımları frekans (f) ve yüzde (%) analiziyle, kazanımların hedeflerine ulaşma düzeyleri ise ortalama puan hesaplaması yapılarak elde edilmiştir. Ayrıca kazanımların hedeflerine ulaşma düzeylerinin demografik değişkenlere göre farklılığı için Mann Whitney U ve Kruskall Wallis H testleri ile analizler gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar: Araştırmanın sonuçları, tüm sınıf düzeylerinde pek çok kazanımın hedefine ulaştığını göstermektedir. Ancak, aksak ölçü ve usullerin algılanması ve ritim tanıma; aksak ölçü ve usullerin harekete dönüştürülmesi; öğrenilen ölçü/usul ve nota değerlerindeki müziklere ritim kalıbı oluşturma ve bu kalıplarla müziklere eşlik etme; makamsallık kavramı, makam dizisi tanıma ve sınıf düzeyine göre istenen makamlara yönelik söyleme etkinlikleri doğrultusunda makamsal farkındalık kazanma; sınıf seviyesine uygun tonal dizileri tanıma; küçük şarkı formları ve iki ve üç bölümlü şarkı formlarını tanıma; bu formlarla ilgili müzikleri farklı çalgılar kullanarak bölümleme ve bu formlardaki müzikleri dansa dönüştürme; süre değerleri, zaman belirteçleri ve usulleri kavrama, bunlarla ilişkili ezgiler oluşturma ve bu ezgileri bireysel veya toplu olarak seslendirme; Türk müziğine emek vermiş önemli şahsiyetleri ve bu şahsiyetlere ait eserleri tanıma, dinleme ve seslendirme; eser, ses kayıtları, nota yazıları, beste vb. çalışmaları düzenleme, kaydetme veya yazılı-sayısal (dijital) veri şeklinde müzik arşivine dönüştürme; bilgisayarlı müzik kayıt teknolojilerini (nota yazım programları, müzik- ses düzenleme programları) ve bilişim teknolojisi gereçlerini (bilgisayar, çeşitli bellek birimleri vb.) kullanma ve İnternet ortamında müzik dinlerken siber güvenliğe ve etik kurallara dikkat etme kazanımlarının ise tam olarak hedefine ulaşmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to determine the level of achievement of the 2018 music lesson teaching program objectives for grades 5, 6, 7, and 8 in the Erzurum province sample and in line with the opinions of music teachers, to make a direct or indirect assessment, to propose solutions to the identified problems, and to contribute to the relevant literature. Method: This research was designed using the survey model, one of the descriptive research methods. The study group consists of 67 music teachers working in the central district of Erzurum and the districts of Oltu, Hınıs, Şenkaya, Aşkale, Çat, Karaçoban, Pasinler, Narman, Karayazı, İspir, Uzundere, Dumlu, and Palandöken, who were selected using simple random sampling and who could be reached and responded. In the study, the researcher developed and validated achievement statements for 5th grade (37 statements), 6th grade (26 statements), 7th grade (25 statements), and 8th grade (27 statements) covering four learning areas:“Listening - Speaking,”“Musical Perception and Awareness,”“Musical Creativity,”and“Music Culture.”These statements were converted into scale items covering four learning areas and used as a data collection tool developed according to a 5-point Likert scale. Scale data was collected from music teachers via Google Forms. The collected data was processed using IBM SPSS 27 software to perform statistical analyses. The distributions of responses to the scale items were obtained through frequency (f) and percentage (%) analysis, while the levels of achievement of the learning outcomes were determined by calculating the mean scores. Additionally, analyses were performed using the Mann Whitney U and Kruskall Wallis H tests to determine differences in the levels of achievement of the learning outcomes according to demographic variables. Results: The results of the study show that many of the objectives were achieved across all grade levels. However, the perception of irregular meters and rhythms and rhythm recognition; the conversion of irregular meters and rhythms into movement; the creation of rhythm patterns for music with learned meters/rhythms and note values and accompanying music with these patterns; gaining modal awareness in line with the concept of modality, recognizing modal scales, and performing activities related to the desired modes according to the grade level; recognizing tonal scales appropriate to the grade level; recognizing small song forms and two- and three-part song forms; dividing music related to these forms using different instruments and transforming music in these forms into dance; understanding time values, time indicators, and rhythms, creating melodies related to them, and performing these melodies individually or collectively; recognizing, listening to, and performing important figures who have contributed to Turkish music and their works; organizing, recording, or converting works such as compositions, sound recordings, musical notation, and arrangements into written or digital data for music archives; Using computerized music recording technologies (music notation programs, music and sound editing programs) and information technology tools (computers, various memory units, etc.) and paying attention to cyber security and ethical rules when listening to music on the Internet gains have not been achieved at a sufficient level.