Çocukların uyku alışkanlıklarının ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determination of children's sleep habits and affecting factors
  1. Tez No: 994475
  2. Yazar: DAMLA AĞU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER CANDAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hemşirelik, Child Health and Diseases, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Uyku, Çocuk hemşireliği, Sleep, Pediatric nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı çocukların uyku alışkanlıklarını ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörleri belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklemini, 1 Eylül 2023- 1 Nisan 2024 tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs'ta Lefkoşa bölgesinde yer alan Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Çocuk Polikliniğine başvuran 5-15 yaş arası çocuklar ve ebeveynleri oluşturmuştur. Araştırmada, katılımcıların kişisel özelliklerine ilişkin veri toplama formu ve çocuk uyku alışkanlıkları anketi kullanılmıştır. Bulgular: Elde edilen bulgular doğrultusunda araştırmaya katılan 182 çocuğun %51,1'i erkek, %48,9'u kızdır. Çocukların %71,4'ünün 8-10 saat uyuduğu, %50,5'inin ise 1-29 dakika arasında uyanık kaldığı belirlenmiştir. Elde edilen veriler sonucunda araştırmaya alınan çocukların %24,7'sinin klinik düzeyde uyku sorunu olduğu belirlenmiştir. Sosyo-demografik özelliklere göre yapılan karşılaştırmalarda cinsiyete göre toplam puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p:0,017) ÇUAA yer alan alt boyutların tamamında klinik uyku sorunu olan çocukların ortalaması yüksek bulunmuştur. Sonuç ve Öneriler: Araştırma bulgularına göre çocukların yaklaşık dörtte birinde uyku sorunu tespit edilmiştir ve bu sorun erkeklerde daha yaygın olduğu görülmüştür. Uykunun bazı sosyo-demografik özelliklerden etkilendiği göz önünde bulundurularak, çocuklara yönelik uyku düzenlemelerinde bu değişkenler dikkate alınmalı; ailelere, yaş ve cinsiyete özgü uyku alışkanlıkları konusunda rehberlik edilmeli ve bireyselleştirilmiş yaklaşımlar geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study was to determine the sleep habits of children and the factors affecting these habits. Materials and Method: The sample of the study consisted of children aged 5-15 years and their parents who applied to the Near East University Hospital Pediatric Outpatient Clinic in Nicosia region in Northern Cyprus between September 1, 2023 and April 1, 2024. A data collection form regarding the personal characteristics of the participants and a child sleep habits questionnaire were used in the study. Results: According to the findings, 51.1% of the 182 children who participated in the study were boys and 48.9% were girls. It was determined that 71.4% of the children slept for 8-10 hours and 50.5% stayed awake for 1-29 minutes. As a result of the data obtained, it was determined that 24.7% of the children included in the study had clinical sleep problems. In the comparisons made according to socio-demographic characteristics, a statistically significant difference was found between the total scores according to gender (p: 0.017) The average of children with clinical sleep problems was found to be high in all sub dimensions of the ESSN. Conclusion and Recommendations: According to the findings of the study, sleep problems were detected in approximately one fourth of the children and this problem was found to be more common in boys. Considering that sleep is affected by some socio-demographic characteristics, these variables should be taken into account in sleep arrangements for children; families should be guided about age- and gender specific sleep habits and individualized approaches should be developed.