Splenektomi ve splenik arter embolizasyonu uygulanan hastalarda komplikasyonların endikasyon ile ilişkisi
Association between clinical indications and postoperative complications in splenectomy vs. splenic artery embolization
- Tez No: 994506
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT AYER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Clavien–Dindo sınıflaması, Dalak, Postoperatif komplikasyonlar, Splenektomi, Splenik arter embolizasyonu, Clavien–Dindo classification, Postoperative complications, Splenic artery embolization, Spleen, Splenectomy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖGiriş ve Amaç: Splenektomi ve splenik arter embolizasyonu (SAE), travma, hipersplenizm, hematolojik hastalıklar ve malignite gibi farklı klinik endikasyonlarda uygulanan iki temel tedavi yaklaşımıdır. Bazı endikasyonlarda ortak kullanım alanları bulunsa da, invazivlik düzeyi ve organ koruyuculuğu nedeniyle mortalite ve morbidite profilleri farklılık gösterebilmektedir. Bu çalışmanın amacı; Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde splenektomi veya SAE uygulanan hastalarda, klinik endikasyonlara göre gelişen postoperatif komplikasyon oranlarını ve komplikasyon şiddetini karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Haziran 2020–Haziran 2025 tarihleri arasında retrospektif olarak yürütülen bu çalışmaya, 154'ü splenektomi ve 42'si SAE olmak üzere toplam 196 hasta dahil edilmiştir. Hastalar; demografik özellikler, preoperatif laboratuvar parametreleri ve postoperatif komplikasyonlar açısından değerlendirilmiş; ardından endikasyon gruplarına ayrılarak gelişen komplikasyonlar, hastanede yatış süresi, kan transfüzyonu gereksinimi, dalak boyutu, yoğun bakım ünitesi ihtiyacı ve mortalite açısından analiz edilmiştir. Bulgular: Splenektomi grubunda toplam komplikasyon oranı ve majör komplikasyon sıklığı, SAE grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek saptanmıştır (p<0,05). Laparoskopik splenektomi, açık splenektomiye kıyasla daha düşük morbidite ve mortalite oranları ile ilişkilendirilmiştir. Endikasyon bazlı analizlerde, girişim endikasyonları ile postoperatif komplikasyon gelişimi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu gösterilmiştir (p<0,05) Ayrıca splenektomi uygulanan hastalarda postoperatif dönemde belirgin lökositoz ve reaktif trombositoz izlenmiştir. Sonuç: SAE, majör komplikasyon riskini azaltması ve minimal invaziv niteliği sayesinde cerrahi splenektomiye güvenli ve etkin bir alternatif sunmaktadır. Bununla birlikte, SAE uygulanan hastalarda da fonksiyonel aspleni riski göz önünde bulundurulmalı ve uygun aşılama protokolleri titizlikle uygulanmalıdır. Özellikle hematolojik homeostazın korunmasının öncelikli olduğu olgularda, SAE ve laparoskopik splenektomi yaklaşımlarının ön planda değerlendirilmesi önerilmektedir. Tedavi seçiminin; hastanın hemodinamik durumu, altta yatan endikasyon ve bireysel risk profili dikkate alınarak bütüncül ve kişiselleştirilmiş bir yaklaşımla yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Splenectomy and splenic artery embolization (SAE) are two primary therapeutic approaches applied in various clinical indications, including trauma, hypersplenism, hematological diseases, and malignancies. Although these modalities share overlapping indications, their mortality and morbidity profiles may differ due to differences in invasiveness and organ-preserving capacity. This study aimed to comparatively evaluate postoperative complication rates and complication severity according to clinical indications in patients undergoing splenectomy or SAE at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital. Materials and Methods: This retrospective study included a total of 196 patients (154 splenectomy and 42 SAE) treated between June 2020 and June 2025. Patients were evaluated in terms of demographic characteristics, preoperative laboratory parameters, and postoperative complications. Subsequently, complication profiles, length of hospital stay, blood transfusion requirements, spleen size, intensive care unit (ICU) requirement, and mortality were analyzed according to indication groups. Results: The overall complication rate and the frequency of major complications were significantly higher in the splenectomy group compared to the SAE group (p<0.05). Laparoscopic splenectomy was associated with lower morbidity and mortality rates than open splenectomy. Indication-based analyses demonstrated a statistically significant association between procedural indications and the development of postoperative complications (p<0.05). Additionally, marked postoperative leukocytosis and reactive thrombocytosis were observed in patients who underwent splenectomy. Conclusion: SAE provides a safe and effective alternative to surgical splenectomy due to its minimally invasive nature and reduced risk of major complications. However, the risk of functional asplenia should also be considered in patients undergoing SAE, and appropriate vaccination protocols must be strictly implemented. SAE and laparoscopic splenectomy should be prioritized, particularly in cases where preservation of hematological homeostasis is essential. Treatment selection should be individualized through a holistic approach that considers the patient's hemodynamic status, underlying indication, and overall risk profile.