Familyal hiperkolesterolemi tanılı obez ve non obez hastaların beslenme tedavisi sonrası lipit profillerinin değerlendirilmesi
Evaluation of lipid profiles after nutritional therapy in obese and non-obese patients diagnosed with familial hypercholesterolemia
- Tez No: 994508
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAFİYE EMEL ÇAKAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Beslenme tedavisi, familyal hiperkolesterolemi, lipit profili, obezite, Familial hypercholesterolemia, lipid profile, nutritional therapy, obesity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zootekni Bilim Dalı
Özet
Amaç: Familyal hiperkolesterolemi tanılı obez ve non obez pediatrik hastalarda beslenme tedavisinin biyokimyasal sonuçlarını ortaya çıkarmak ve tedavideki yerini vurgulamaktır. Yöntem: Çalışma, T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği, Çocuk Metabolizma Polikliniği'nde yürütülmüştür. Çalışmaya 5–18 yaş arasında, FH tanısı almış obezitesi olan 30 hasta ve obezitesi olmayan 30 hasta olmak üzere toplam 60 hasta dâhil edilmiştir. Tanı için, aile öyküsü, klinik bulgular ve serum lipit profili; total kolesterol, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol, yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterol, trigliserid esas alınmıştır. Hastalara 3 ay süreyle özel beslenme tedavisi uygulanmış; tedavi öncesi ve sonrası lipit profilleri karşılaştırılmıştır. Diyet uyumu ve fiziksel aktivite varlığı, aile öyküsü, akraba evliliği kayıt altına alınmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen tüm hastaların yaş ortalaması 11,4 ± 3,2 yıl, %50'si obez, %85'inde anne ve/veya babada hiperkolesterolemi öyküsü, %15'inde akraba evliliği saptanmıştır. Diyet tedavisi sonrası total kolesterol 246 mg/dL´den 236 mg/dL´ye, LDL kolesterol 170 mg/dL´den 160 mg/dL´ye ve trigliserid 147 mg/dL´den 128 mg/dL´ye gerilemiş olup istatistiksel olarak anlamlı düşüş gözlenmiştir (p < 0.05). HDL kolesterol düzeylerinde hafif artış olmakla birlikte anlamlılık saptanmamıştır. Diyet uyumu daha fazla olan grupta lipit değerlerinde düşüş daha belirgindi. Obez grupta başlangıca göre total kolesterol düzeylerindeki azalma istatistiksel olarak anlamlı bulunurken (p=0,025), non-obez grupta anlamlı değişiklik saptanmamıştır. Düzenli fiziksel aktivite yapan çocuklarda trigliserid düzeylerinde daha belirgin azalma saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışma, FH'li obezitesi olan ve olmayan çocuklarda diyet tedavisinin kısa dönemde lipit profilinde anlamlı iyileşme sağlayabildiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to reveal the biochemical outcomes of nutritional therapy in obese and non-obese pediatric patients diagnosed with familial hypercholesterolemia (FH) and to emphasize its role in treatment. Methods: This study was conducted at the Pediatric Metabolism Outpatient Clinic of the Department of Pediatrics, Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital, University of Health Sciences, Republic of Türkiye. A total of 60 patients aged 5–18 years were included, comprising 30 obese and 30 non-obese children diagnosed with FH. Diagnosis was based on family history, clinical findings and serum lipid profile parameters, including total cholesterol, LDL cholesterol, HDL cholesterol, and triglycerides. All patients received nutritional therapy for three months, and lipid profiles before and after treatment were compared. Dietary compliance, physical activity, family history, and consanguinity were recorded. Results: The mean age of all patients included in the study was 11.4 ± 3.2 years; 50% were obese, 85% had a history of hypercholesterolemia in the mother and/or father, and consanguinity was detected in 15%. After dietary therapy, total cholesterol decreased from 246 mg/dL to 236 mg/dL, LDL cholesterol from 170 mg/dL to 160 mg/dL, and triglycerides from 147 mg/dL to 128 mg/dL, with statistically significant reductions observed (p < 0.05). Although a slight increase in HDL cholesterol levels was noted, it was not statistically significant. Greater reductions in lipid levels were observed in the group with higher dietary compliance. In the obese group, the decrease in total cholesterol levels compared to baseline was statistically significant (p = 0.025), whereas no significant change was detected in the non-obese group. A more pronounced reduction in triglyceride levels was observed in children who engaged in regular physical activity. Conclusion: This study demonstrated that dietary therapy can provide significant short-term improvements in lipid profiles in children with familial hypercholesterolemia, both with and without obesity.