Adölesan gebeliklerin anne ve bebek mortalitesi ve morbiditesi üzerine etkileri
Effects of adolescent pregnancies on maternal and neonatal mortality and morbidity
  1. Tez No: 994507
  2. Yazar: GÜLÇE CEREN BARLAS KUNT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN TUTAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Adolesanlar, Gebelik, Neonatoloji, Pregnancy, Neonatology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Adölesan ve erişkin gebelerin obstetrik ve neonatal sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, 01.05.2019–01.05.2024 tarihleri arasında İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'nde doğum yapan 925 adölesan ve 8.353 erişkin gebenin hastane bilgi yönetim sistemi kayıtları incelenmiş, verileri eksiksiz olan 826 adölesan ve 7.424 erişkin gebe çalışmaya dahil edilmiştir. Karşılaştırmalı analiz amacıyla erişkin yaş grubundan, adölesanlarla benzer sayıda gebe rastgele örnekleme yöntemiyle seçilmiş ve obstetrik komplikasyonlar, doğum şekli, maternal sonuçlar ve neonatal bulgular retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Adölesan ve erişkin gebeler karşılaştırıldığında, çoğul gebelik oranı adölesan gebe grubunda anlamlı olarak daha düşük bulundu (p = 0,004). Amniyotik sıvı anomalileri incelendiğinde, anhidramnios adölesan gebelerde, polihidramnios ise erişkin gebelerde daha sık gözlendi. Uterin rüptür insidansı erişkin grup lehine anlamlı olarak daha yüksek saptandı (p = 0,028). Doğum şekli açısından değerlendirildiğinde, adölesan grubunda vajinal doğum oranı daha yüksek, sezaryen oranı ise daha düşük olup bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p < 0,001). Epizyotomi uygulama oranı da adölesan gebelerde belirgin şekilde daha yüksekti (p < 0,001). Maternal yoğun bakım ihtiyacı ve maternal mortalite açısından ise gruplar arasında anlamlı bir fark izlenmedi. Fetal distres oranı adölesan annelere ait bebeklerde daha yüksek saptandı (%9,7 vs. %6,5; p = 0,021). Her iki grupta da sağ kalım oranı %98'in üzerinde gerçekleşti. Sonuç: Düşük doğum ağırlığı, fetal distres ve epizyotomi uygulanma oranlarının adölesan gebeliklerde belirgin biçimde daha yüksek olduğu dikkat çekmektedir. Uyruk grupları arasında saptanan farklılıklar ise, göçmen nüfusun yoğun olduğu bölgelerde perinatal bakım hizmetlerinin kültürel ve sosyoekonomik farklılıklara duyarlı biçimde yapılandırılmasının gerekliliğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the obstetric and neonatal outcomes of adolescent and adult pregnancies. Methods: In this study, the hospital information management system records of 925 adolescent and 8,353 adult women who delivered between 01.05.2019 and 01.05.2024 at Istanbul University of Health Sciences Istanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital were reviewed. A total of 826 adolescents and 7,424 adults with complete data were included. For comparative analysis, a number of adult women similar to that of adolescents were randomly selected from the adult age group, and obstetric complications, mode of delivery, maternal outcomes, and neonatal findings were evaluated retrospectively. Results: When adolescent and adult pregnancies were compared, the rate of multiple pregnancies was significantly lower in the adolescent group (p = 0.004). Regarding amniotic fluid abnormalities, anhydramnios was more common in adolescents, whereas polyhydramnios was more frequent in adults. The incidence of uterine rupture was significantly higher in the adult group (p = 0.028). In terms of delivery mode, vaginal delivery was significantly more frequent and cesarean section was significantly less frequent in the adolescent group (p < 0.001). The rate of episiotomy was also significantly higher in adolescents (p < 0.001). No significant difference was observed between the groups in terms of maternal intensive care need and maternal mortality. The rate of fetal distress was higher in infants of adolescent mothers (9.7% vs. 6.5%; p = 0.021). The survival rates exceeded 98% in both groups. Conclusion: Low birth weight, fetal distress, and episiotomy rates were notably higher in the adolescent pregnancies. The differences observed between nationalities indicate the necessity of structuring perinatal care services in regions with a high migrant population in a manner sensitive to cultural and socioeconomic differences.