Hava durum tahminlerinde kalman filtresi ve uygulamaları
Kalman filter and applications in weather forecasts
- Tez No: 994537
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Algoritmalar, Kalman filtre, R programı, Sıcaklık, Algorithms, Kalman filter, R program, Temperature
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden elde edilen zaman serisi biçimindeki meteorolojik veriler işlenerek, Kalman Filtresi tabanlı bir veri düzeltme ve tahmin iyileştirme yöntemi uygulanmıştır. Çalışmanın temel amacı, gözlemsel veriler ile sayısal hava tahmin çıktıları arasındaki farkları minimize ederek, günlük sıcaklık tahminlerinin doğruluğunu artırmaktır. Kalman Filtresi, sistematik hata bileşenlerinin azaltılmasında ve rastgele gürültünün filtrelenmesinde etkin bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda, filtre algoritması üzerinden gerçekleştirilecek iteratif güncellemeler sayesinde tahmin hatalarında anlamlı bir azalma elde edilmesi hedeflenmektedir. Uygulama, R programlama dili ortamında gerçekleştirilmiş olup, algoritmanın uygulanabilirliği ve performansı geçmiş veri setleri üzerinde test edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, Kalman Filtresi'nin meteorolojik sıcaklık tahminlerinin kalitesini iyileştirmede etkili bir yöntem olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, a data correction and forecast improvement method based on Kalman Filter will be applied by processing time series meteorological data obtained from the General Directorate of Meteorology. The main purpose of the study is to increase the accuracy of daily temperature forecasts by minimizing the differences between observational data and numerical weather forecast outputs. Kalman Filter plays an effective role in reducing systematic error components and filtering random noise. In this context, it is aimed to achieve a significant reduction in forecast errors by means of iterative updates to be performed through the filter algorithm. The application was implemented in the R programming language environment, and the applicability and performance of the algorithm were tested on historical data sets. The results obtained reveal that Kalman Filter is an effective method in improving the quality of meteorological temperature forecasts.