Deprem bölgesindeki ilkokullarda görev yapan öğretmenlerin motivasyon durumlarının incelenmesi
Investigation of motivation status of teachers working in primary schools in earthquake zone
  1. Tez No: 994540
  2. Yazar: SEÇİL KARAKAPLAN NAMLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KAAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlkokul, Deprem, Sınıf Öğretmenleri, Motivasyon, Earthquake
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
Özet
Dünyanın her bölgesinde meydana gelen deprem felaketleri fiziksel, psikolojik, ekonomik ve sosyolojik tahribata sebep olmaktadır. Her alanı ve her yaşamı etkileyen depremlerin sebep olduğu büyük yıkımlar ü lkemizde de zaman zaman meydana gelmiştir. Bu büyü k depremler sonrasında insanların yaşamları geri dönülmez ş ekilde değişime maruz kalmıştır. Yaşadıkları ortamdan, sevdiklerinden, çalışma arkadaşları ve öğrencilerinden ayrılan öğretmenlerin eski düzenleri ile yeni düzenleri arasında farklı duygu ve düşünc eler içerisinde oldukları görülmüştür. Bu araştırmada 6 Şubat Kahramanmaraş Depremi sonrası sınıf öğretmenlerinin motivasyon durumlarını incelemek hedeflenmiştir. Nitel araştırma olarak tasarlanan araştırmada olgubilim deseni kullanılmıştır. Öğretmen motivasyonlarındaki durumun ortaya çıkarılması için yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen bulgular içerik analizi yapılarak kategori ve kodlar oluşturulmuştur. Bu yöntemle , depremle meydana gelen olgusal değişiklikler ortaya çıkarılmıştır. Araştırmanın sonucunda öğretmenlerin motivasyon durumlarında olumlu yönde değişim olduğu, depreme rağmen ş ehirlerine sahip çıktıkları ve ellerinden gelen çabayla öğrencilerine ve çevrelerindeki herkese daha faydalı olmaya gayret et tikleri, bir doğa olayı olarak felaketten ders çıkarmaya çalıştıkları ve tevekkül inancıyla çalışmaya dört elle sarıldıkları görülmektedir. Araştırmanın sonucunda depremin etkilediği farklı ş ehir ve ilçelerde yaşayan sınıf ve branş öğretmenleriyle de yapılarak daha fazla veri elde edilmesi, yapılacak çalışmalara veli ve öğrencilerin katılım sağlaması, öğretmen motivasyonunu arttıracak ve travma sonrasında rehberlik edecek çalışmalar ya pılması, deprem eğitimi ve deprem sonrası koordinasyon konularında yasal düzenleme ve çalışmalar yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Earthquakes occurring in every region of the world cause physical, psychological, economic, and sociological devastation. The devastating effects of earthquakes, which affect every aspect of life, have also occurred in our country from time to time. After these major earthquakes, people's lives have irreversibly changed. Teachers, separated from their living environment, loved ones, colleagues, and students, have been observed experiencing varying emotions and thoughts about their old and new lives. This study aimed to examine the motivational states of classroom teachers following February 6th Kahramanmaraş Earthquake. Designed as a qualitative study, the study employed a phenomenological design. A semi-structured interview form was used to cover teachers' ideas. Content analysis of the findings was used to create categories and codes. This method revealed the factual changes brought about by the earthquake. The study revealed a positive shift in teachers' motivations. Despite the earthquake, they embraced their city, strove to be more beneficial to their students and everyone around them, tried to learn from the disaster as a natural event, and devoted themselves wholeheartedly to their work with a belief in God's trust. It is suggested that the research be conducted with primary and secondary school teachers living in different cities and districts affected by the earthquake to obtain more data, that parents and students participate in the studies, that activities be carried out to increase teacher motivation and provide guidance after trauma, and that legal regulations and earthquake education, and post- earthquake coordination in order to be prepared to minimize the impact of earthquakes. Key Concepts: Primary, Earthquake, Primary School Teachers, Motivation.