Yeni medya ve pazarlama bağlamında sanat müzayedeciliğinin dijitalleşmesi: Türkiye örneği
The digitalization of art auctioneering in the context of new media and marketing: The case of Türkiye
  1. Tez No: 994545
  2. Yazar: MURAT ÖZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ŞEHİDOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Müzayedecilik, Pazarlama, Yeni medya, Outrooper, Marketing, New media
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
Özet
Bütün dünyada Kovid-19 pandemisi sonrası dönemde insanların internetten alışveriş yapma konusundaki dinamiklerinde sınırları zorlayan bir dönüşüm ve gelişim yaşanmıştır. Türkiye özelinde de bu durumun aynı trendde oluştuğu gözlenmektedir. Diğer yandan artık dijital dünya içindeki yeni medya, geleneksel medyaya göre çok daha büyük bir reklam sahası olarak kendisini var etmiş durumdadır. Bu iki özelliğin dijital alana yüklediği güç, içerik ve sunum olarak sanatın da kendisini etkilemekte ve büyük oranda bir dönüşümü de beraberinde getirmektedir. İnsanların sanata ulaşmasından sanatın kendisini daha geniş bir alana açabilmesine uzanan bu iki yönlü genleşme“bir sanat eserine sahip olma”dinamiklerini de baştan analiz etmeyi zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı, sanat müzayedeciliğinin dönüşümünü yeni medya ve pazarlama açısından ele alarak incelemektir. Özellikle satıcıların ve koleksiyonerlerin müzayedelerde satın alma tutumlarına odaklanan bu çalışma, Teknolojinin Sosyal İnşası (SCOT) Kuramına dayandırılmakta ve konu bu kuram üzerinden tartışmaya açılmaktadır. Bu çalışmada araştırma soruları nitel görüşme tekniğiyle toplanmış, elde edilen veriler Philipp Mayring'in nitel içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Bu araştırma ve analizler ile dijitalleşmenin sanata ve sanatın yaygınlaşmasına ne seviyede katkılar sağladığı; sanat eserlerinin popülerleşmesini hangi yönleriyle etkilediği, sanat eserine dijital yöntemlerle sahip olmanın fayda/zararları ve dijital müzayedeciliğin sanat eserlerine ulaşmada sağladığı kolaylıkların neler olduğu sorularının cevapları aranmıştır. Sonuç olarak Türkiye'de dijital sanat müzayedeciliğinin yalnızca teknolojik gelişmelerle değil, buna ek olarak müzayede firmaları, sanatçılar ve koleksiyonerler arasındaki toplumsal etkileşimler ve müzakere süreçleri aracılığıyla şekillenen bir alan olduğu bulgulanmıştır. Kovid-19 pandemisi ile hızla yaygınlaşmış olan dijital müzayedecilik, erişilebilirliği artırmış ve sanatın dolaşım biçimlerini dönüştürmüştür. Ancak henüz bu alanda güven, deneyim ve değer atfetme süreçlerinin tam olarak oturmadığı görülmektedir. Bu bağlamda, dijital müzayedecilik alanı SCOT teorisine göre kapanma ve istikrar arayışı sürecinde olan, dinamik ve gelişmeye açık bir pratik olarak değerlendirilmektedir. Bu tez çalışması, Türkiye'de dijital müzayedeciliğin günümüzdeki oluşumunu ve toplumsal olarak nasıl inşa edildiğini gösteren ilk kapsamlı saha çalışmasıdır.
Özet (Çeviri)
In the post-COVID-19 period, the dynamics of people's online shopping behaviour have undergone a transformative and unprecedented change worldwide, and it is observed that the same trend has emerged in the specific context of Turkey as well. On the other hand, new media within the digital sphere has now established itself as a far larger advertising arena than traditional media. The power that these two characteristics confer on the digital realm also influences art in terms of both content and modes of presentation, bringing about a substantial transformation. This bidirectional expansion—ranging from increased public access to art to the broader dissemination of art itself—necessitates a fundamental re- evaluation of the dynamics surrounding the ownership of artworks. In this context, the aim of this study is to examine the transformation of art auctioneering within the new media environment, from the perspectives of new media and marketing. Focusing particularly on the purchasing attitudes of sellers and collectors in auctions, this study is grounded in the Social Construction of Technology (SCOT) theory and frames the discussion through this theoretical lens. In this study, the research questions were addressed through qualitative interviews, and the data obtained were analyzed using Philipp Mayring's qualitative content analysis method. Through this research and analysis, the study seeks to explore: the extent to which digitalization contributes to art and its dissemination; the ways in which it influences the popularization of artworks; the advantages and disadvantages of acquiring art through digital means; and the conveniences offered by digital auctioneering in accessing artworks. As a result, it has been found that digital auctioneering in Turkey is shaped not only by technological developments, but also through social interactions and negotiation processes among auction houses, artists, and collectors. Digital auctioneering, which rapidly became widespread with the COVID-19 pandemic, has increased accessibility and transformed the modes of circulation of art. However, it is observed that the processes of trust, experience, and value attribution in this field have not yet been fully established. However, it is observed that the processes of trust, experience, and value attribution in this field have not yet been fully established. In this context, the field of digital auctioneering is evaluated, according to SCOT theory, as a dynamic and evolving practice that is in the process of closure and stabilization. This thesis is the first comprehensive field study that demonstrates the current formation of digital auctioneering in Turkey and how it is socially constructed.