Uyum sınıfında öğretmen olmak: Bir olgubilim araştırması
Being a teacher in the integration classroom: A phenomenological research
- Tez No: 994544
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YUNUS ERYAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uyum Sınıfı, PİKTES, PİCTES, Uyum Sınıfı Öğretmenleri, Farklılaştırılmış öğretim, İlköğretim kurumları, İlköğretim sınıfları, İlköğretim öğretmenleri, Adaptation Class, PİKTES, PICTES, Adaptation Class Teachers, Differentiated instruction, Institutions of primary education, Primary schools classes, Primary education teachers
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
Özet
2019 yılında devlet okullarındaki yabancı uyruklu öğrencilerin akademik anlamda teşvik edilebilmesi amacıyla uyum sınıfları kurulmuştur. Yabancı çocukların eğitime erişimini ve sosyal uyumlarına destek sağlamayı amaçlayan Türk Eğitim Sisteminde Çocuklar İçin Kapsayıcı Eğitimin Desteklenmesi Projesi (PİKTES) kapsamında çalışan öğretmenler uyum sınıflarında görevlendirilmektedir. Araştırmanın amacı, üçüncü sınıf yabancı uyruklu öğrenciler için oluşturulan uyum sınıflarında öğretmenlik yapan uyum sınıfı öğretmenlerinin 'uyum sınıfında öğretmen olmak' olgusunu nasıl anlamlandırdıklarını açıklamaktır. Araştırma olgubilim deseni çerçevesinde 10 uyum sınıfı öğretmeni, 5 okul idarecisi ve il koordinatörüyle gerçekleştirilmiştir. Veriler; yarı yapılandırılmış görüşme formu, odak grup görüşmesi, doküman analizi ve gözlem teknikleriyle toplanmıştır. Veriler, Maxquda 24 programı aracılığıyla Moustakas' ın olgubilim analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgular doğrultusunda uyum sınıfı öğretmenlerinin sözleşmeye bağlı çalışmalarının okul içinde ve dışında kimlik karmaşasına neden olduğu, öğretmenlerin kendilerini başaramamış hissettikleri tespit edilmiştir. Okullardaki derslik yetersizliği dolayısıyla fiziki şartlar konusunda dezavantajlı sınıflarda eğitim verildiği ve öğretmenlerin bu konuda sınırlılık hissettikleri tespit edilmiştir. Uyum sınıfı öğretmenlerinin mesleklerini programlı, güvenli ve sınıf öğretmenliğine benzer buldukları tespit edilmiştir. Uyum sınıfı öğretmenlerinin okul içerisinde PİKTES' in okullara sağladığı desteklere ulaşım aracı olarak görüldüğü, Türkiye'ye uyum sağlama konusunda velilere yardımcı olarak değerlendirildikleri anlaşılmaktadır. Uyum sınıfı öğretmenlerinin kurum içerisinde ekstra görevleri üstlendikleri, idareciler tarafından yardımcı eleman olarak değerlendirildikleri fakat önemli günlerde veya resmi evraklarda unutuldukları, kendilerini kuruma ve mesleğe ait hissedemedikleri saptanmıştır. Uyum sınıfı öğretmenlerinin öğrencilerinin karne işlemlerinde tek otorite olarak yetkilendirilmemelerinin mesleki motivasyonlarını zedelediği; çokkültürlü sınıfta çalışmaktan memnun oldukları ve kendilerini farklı ülkeden öğrenciler arasında bir kültür elçisi olarak tanımladıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In 2019, adaptation classes were established in public schools to support the academic development of students of foreign nationality. These classes are staffed by teachers employed under the Project for Supporting Inclusive Education for Children in the Turkish Education System (PIKTES), which aims to facilitate foreign children's access to education and promote their social integration. The purpose of this study is to explore how adaptation class teachers working with third-grade students of foreign nationality conceptualize the phenomenon of 'being a teacher in an adaptation class'. The study was conducted within the framework of a phenomenological design with ten adaptation class teachers, five school administrators, and a provincial coordinator. Data were collected through semi-structured interview forms, focus group interviews, document analysis and observation techniques. The data were analyzed using Moustakas' phenomenological analysis method via MAXQDA 24 software program. The findings indicate that contract employment causes teachers to experience identity confusion and feelings of professional inadequacy. It was also determined that education is provided in physically disadvantaged classrooms due to a lack of available classrooms, which teachers perceive as a limitation. Adaptation class teachers were found to perceive their profession as planned, secure, and similar to primary school teaching. Teachers are viewed within schools as intermediaries for accessing PIKTES support services and as facilitators for parents' adaptation to Türkiye. It was identified that they undertake additional duties, are regarded as auxiliary staff, yet are institutionally overlooked, which negatively affects their sense of professional belonging.