The evaluation of Russian-Ukraine War in the context of digital diplomacy
Dijital diplomasi bağlamında Rusya-Ukrayna Savaşının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 994550
  2. Yazar: FATMA AHSEN KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜN ERLER BAYIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Communication Sciences, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital diplomasi, Kamu diplomasisi, Rusya-Ukrayna Savaşı, Propaganda, Digital diplomacy, Public diplomacy, Russia-Ukraine War, Propaganda
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (ingilizce) Bilim Dalı
Özet
Dış politikanın uygulama araçlarından biri diplomasidir. Geleneksel diplomasinin modern çağın bünyesinde dönüşüm geçirmesiyle serüvenine devam etmektedir. Geleneksel diplomaside devlet yetkilileri ile muhataplarına ilerleyen tek yönlü bir akış görülmektedir. Dijital çağın etkisiyle dönüşüme uğrayarak yeni bir form edinen diplomasi de farklı bir kanal ve yeni aktörler görülmektedir. Bu bağlamda dijital diplomasi kavramı ön plana çıkmıştır. Gelenekselin dışına çıkarak küreselleşmenin gücünü arkasına alarak ilerleyebilen bir terminoloji olarak da değerlendirilebilir. Devletler, dijital mecralar aracılığıyla yalnızca kendi kamuoylarına açıklamalarını iletmekle kalmamaktadır. Diğer yandan da uluslararası kamuoyuna da ulaşmayı hedeflemektedir. Bu şekilde bir stratejik diplomasi planlaması modern çağda yeni gücün sahibini belirleyecek niteliğe sahiptir. Kamu diplomasi ile dijital diplomasi arasındaki yakın ilişki oldukça kritiktir. Kamu diplomasinin faaliyetlerini dijital mecralara taşıması yeni diplomasiyi beslediği ifade edilebilir. Sosyal medya platformları başta olmak üzere dijital bir alana taşınan diplomasi söz konusudur. Bu durum beraberinde hızlı iletişim ve geniş bir kitleye seslenmek gibi avantajlar barındırmaktadır. Diğer yandan siber saldırılar ve bilgi kirliliği gibi sorunları da beraberinde getirmektedir. Gidişatın bu yönde değişmesi aktörleri de etkilemiştir. Özellikle diplomatların ve dış politika yapıcılarında hazırlıklı olması gerektiğine vurgu yapılmıştır. Dışişleri Bakanlıkları ve büyükelçilikler, sosyal medya platformlarını aktif kullanmaya başladıkları gözlemlenmiştir. İlgili açıklamaları direk bu kanallardan yapabilme kabiliyeti kazandıkları değerlendirilmektedir. Bu durum oldukça efektif sonuçlar elde etmelerini sağlamıştır. Eski adıyla Twitter olarak biline, X platformu etkili bir rol üstlenmektedir. Burada yapılan paylaşımlar geniş bir kitleye hitap etmektedir. Çalışmada X üzerinden devlet aktörlerinin ve devlet dışı aktörlerin faaliyetlerine vurgu yapılmıştır. Bu çalışmanın temel amacı, savaşta hem Rusya'nın hem de Ukrayna'nın dijital diplomasi stratejilerini analiz etmek olarak belirlenmiştir. Propaganda ve karşı propaganda tekniklerinin nasıl uygulandığı örneklerle gösterilmiştir. Diğer yandan algı yönetiminin yumuşak güç ile birleştiğinde nasıl sonuçlar verdiğine dair çıktılar detaylıca incelenmiştir. Stratejilerin nihai çıktısı olan küresel kamuoyu nezdinde oluşturulan algıyı değerlendirmektir. Bu çerçevede çalışmanın temel sorusu, Savaş zamanlarında dijital diplomasi nasıl şekillenir ve bu diplomatik uygulamalar uluslararası ilişkileri ne ölçüde etkilediğidir. Çalışmada, öncelikle diplomasinin gelenekselden yeni çağın diplomasisine doğru ilerleyen bir tarihi serüven konu edinilmiştir. Akabinde dijital diplomasinin teorik çerçevesi oluşturulması yönünde gayret gösterilmiştir. Çalışmanın ilerleyen bölümlerinde ise Rusya-Ukrayna ilişkilerinin tarihsel arka planına değinilmiştir. Sovyetler Birliğinin dağılması sonrasındaki dönemden başlayarak Rusya'nın 2014 yılında Kırım ilhakına doğru bir arka plan işlenmiştir. İki ülkenin devlet aktörleri tarafından X platformu üzerinde yürüttükleri dijital diplomasi işlenmiştir. Ayrıca, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, NATO, ABD ve Türkiye gibi önemli uluslararası aktörlerin savaş sürecindeki diplomatik yaklaşımları da değerlendirilmiştir. Bu analiz ışığında ulaşılan sonuç, dijital diplomasinin çağdaş çatışmalarda giderek daha merkezi bir konuma sahip olduğuna yöneliktir. Aynı zamanda Ukrayna'nın ise dijital alanda yürüttüğü etkili kamu diplomasisiyle uluslararası kamuoyunun desteğini mobilize edebildiği kanaatini barındırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Diplomacy is one of the tools for implementing foreign policy. Traditional diplomacy continues its journey with a transformation within the context of the modern age. In traditional diplomacy, a one-way flow is observed between state officials and their counterparts. Diplomacy, transformed by the influence of the digital age and acquiring a new form, presents a different channel and new actors. In this context, the concept of digital diplomacy has come to the forefront. It can also be considered a terminology that has progressed by stepping outside the traditional and leveraging the power of globalization. States are not only communicating their statements to their own public through digital platforms but also aiming to reach the international public. Such a strategic diplomatic plan has the potential to determine the new power holder in the modern age. The close relationship between public diplomacy and digital diplomacy is quite critical. It can be said that the transfer of public diplomacy activities to digital platforms fuels this new diplomacy. Diplomacy has moved to a digital realm, primarily social media platforms. This brings with it advantages such as rapid communication and reaching a wide audience. On the other hand, it also brings with it problems such as cyberattacks and misinformation. This shift in trends has also affected the actors involved. Emphasis has been placed on the need for preparedness, particularly among diplomats and foreign policy makers. It has been observed that ministries of foreign affairs and embassies have begun actively using social media platforms. They are considered to have gained the ability to make relevant announcements directly through these channels. This has enabled them to achieve highly effective results. The platform formerly known as Twitter, now called X, plays an influential role. Posts made here reach a wide audience. The study highlights the activities of state and non-state actors on X. The main objective of this study is to analyze the digital diplomacy strategies of both Russia and Ukraine during the war. The platform known as Twitter, or X, plays an influential role. The content shared on this platform reaches a wide audience. This study emphasizes the activities of both state and non-state actors on X. The main objective of this study is to analyze the digital diplomacy strategies of both Russia and Ukraine in the war. Examples of how propaganda and counter-propaganda techniques are applied are provided. Furthermore, the outcomes of how perception management is combined with soft power are examined in detail. The ultimate outcome of these strategies is to evaluate the perception created in the eyes of global public opinion. Within this framework, the fundamental question of the study is how digital diplomacy takes shape during wartime and to what extent these diplomatic practices affect international relations. The study first examines the historical journey of diplomacy from traditional to modern diplomacy. Subsequently, it strives to establish the theoretical framework of digital diplomacy. Later sections of the study address the historical background of Russia-Ukraine relations, starting from the period after the collapse of the Soviet Union and leading up to Russia's annexation of Crimea in 2014. This study examines the digital diplomacy conducted by state actors of both countries on platform X. It also evaluates the diplomatic approaches of key international actors such as the United Nations, the European Union, NATO, the United States, and Turkey during the war. The conclusion reached considering this analysis is that digital diplomacy is becoming increasingly central to contemporary conflicts. Furthermore, it suggests that Ukraine has been able to mobilize international public support through effective public diplomacy conducted in the digital realm.