Türkçe öğretmenlerinin Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Türkçe Dersi Öğretim Programına yönelik görüşleri
Turkish language teachers' opinions on the Turkish Language Curriculum of the Century of Türkiye Maarif Education Model
- Tez No: 994549
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA ÖRGE YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe eğitimi, Turkish education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, eğitim sisteminde köklü bir dönüşüm hedefleyerek öğrencilerin akademik ve ahlaki gelişimlerini bütüncül bir yaklaşımla ele almaktadır. Bu model doğrultusunda hazırlanan Türkçe Dersi Öğretim Programı, dört temel dil becerisinin dengeli biçimde geliştirilmesini ve öğrencilerin eleştirel düşünme ile estetik duyarlılıklarını güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmada, programın uygulanmasına ilişkin öğretmen görüşlerini ortaya koymak amacıyla nitel araştırma yaklaşımı benimsenmiş ve veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Çanakkale ilinin Merkez ilçesinde görev yapan 32 Türkçe öğretmeniyle yapılan görüşmeler içerik analiziyle incelenmiştir. Analiz bulguları, modelin dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerinin geliştirilmesine anlamlı katkılar sunduğunu göstermektedir. Dinleme ve okuma etkinliklerinin öğrencilerin anlamlandırma ve eleştirel düşünme becerilerini desteklediği; konuşma etkinliklerinin özgüven ve sözlü ifade becerilerini geliştirdiği belirlenmiştir. Yazma sürecinde farklı metin türleriyle çalışılması, öğrencilerin yaratıcı ve planlı yazma becerilerini güçlendirmiştir. Ayrıca dil bilgisinin iletişimsel bağlamda ele alınması, kuralların işlevsel ve anlamlı biçimde öğrenilmesine katkı sağlamıştır. Bununla birlikte öğretmenler, kalabalık sınıf mevcutları, zaman yönetimi güçlükleri, materyal eksikliği ve hizmet içi eğitimlerin yetersizliği gibi uygulama sorunlarına dikkat çekmiştir. Programın daha etkili uygulanabilmesi için hizmet içi eğitimin güçlendirilmesi, öğretim materyallerinin çeşitlendirilmesi, dijital araçların daha etkin kullanılması ve öğrenci merkezli uygulamaların artırılması gerektiği vurgulanmıştır. Genel olarak Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Türkçe öğretiminde beceri temelli ve yenilikçi bir yaklaşım sunmakta ancak modelin sürdürülebilir başarısı, öğretmenlere sağlanacak destek ve yapısal düzenlemelerle doğrudan ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
The Türkiye Century Education Model (Türkiye Yüzyılı Maarif Model) aims to bring about a substantial transformation in the education system by addressing students' academic and moral development through a holistic approach. In line with this model, the Turkish Language Curriculum is designed to foster balanced development of the four fundamental language skills and to enhance students' critical thinking and aesthetic awareness. In this study, a qualitative research design was adopted to reveal teachers' views on the implementation of the program, and data were collected through a semi-structured interview form. Interviews conducted with 32 Turkish language teachers working in the central district of Çanakkale were analyzed using content analysis. The analysis indicated that the model provides significant contributions to the development of listening, speaking, reading, and writing skills. Listening and reading activities were found to support students' comprehension and critical thinking skills, while speaking activities enhanced their self-confidence and oral expression abilities. Working with various text types during the writing process strengthened students' creative and organized writing skills. Furthermore, addressing grammar instruction within a communicative context contributed to students' functional and meaningful learning of grammatical rules. However, teachers also pointed to several challenges in practice, including crowded classrooms, time management difficulties, lack of materials, and insufficient in-service training. To ensure more effective implementation of the program, it was emphasized that in-service training opportunities should be improved, instructional materials diversified, digital tools used more effectively, and student-centered practices increased. Overall, while the Türkiye Yüzyılı Maarif Model offers a skill-based and innovative approach to Turkish language teaching, its sustainable success remains closely tied to the support provided to teachers and necessary structural adjustments.