Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarında uluslararası tahkim
International arbitration in double taxation avoidance agreements
  1. Tez No: 994551
  2. Yazar: EMRE YÖRDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM ATEŞAĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Çifte Vergilendirme, Uluslararası Tahkim, Karşılıklı Anlaşma Usulü, ÇVÖA, Uluslararası Vergi Uyuşmazlıkları, Double Taxation, International Arbitration, Mutual Agreement Procedure, Double Taxation Avoidance Agreement, International Tax Disputes
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mali Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde çifte vergilendirme sorunu uluslararası vergi hukukunun merkezi meselelerinden biri hâline gelmiştir. Karşılıklı anlaşma usulü bu sorunların çözümünde önemli bir araç olsa da, yetkili makamlar uzlaşamadığında mükellefler belirsizliğe düşmektedir. Tahkim mekanizması, bu belirsizliği ortadan kaldıran bağlayıcı bir çözüm yöntemi sunmaktadır. Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarında tahkim, teknik bir çözüm olmanın yanı sıra devletin vergilendirme yetkisi ile tüzel kişilerin ve bireylerin hakları arasındaki dengeyi gözeten bir kurum olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada tahkimin çok yönlü sonuçlarının anlaşılması için öncelikle vergi anlaşmazlıklarının kaynaklandığı çifte vergilendirme sorunu incelenmiş; ardından tahkimin tarihsel gelişimiyle, Avrupa Birliği Tahkim Anlaşması, OECD Model Vergi Anlaşması, Çok Taraflı Sözleşme ve Birleşmiş Milletler Model Vergi Anlaşması karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bu sayede mevcut yaklaşımların olumlu ve olumsuz yönleri tartışılmıştır. Tez, vergi tahkimi konusunu vergi, devlet ve mükellef ilişkisi bağlamında ele alarak literatüre katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Today, the issue of double taxation has become one of the central challenges of international tax law. While the mutual agreement procedure is a significant tool for resolving these issues, taxpayers are left in uncertainty when the competent authorities fail to reach a settlement. The arbitration mechanism offers a binding solution that eliminates this uncertainty. In double taxation treaties, arbitration emerges not only as a technical remedy but as an institution that balances the state's taxing sovereignty with the rights of legal entities and individuals. In order to comprehend the multifaceted consequences of arbitration, this study first examines the problem of double taxation, from which tax disputes originate. Subsequently, the historical development of arbitration is analyzed alongside a comparative study of the EU Arbitration Convention, the OECD Model Tax Convention, the Multilateral Instrument, and the UN Model Double Taxation Convention. Through this approach, the advantages and disadvantages of current frameworks are discussed. This thesis aims to contribute to the literature by addressing the subject of tax arbitration within the context of the relationship between the tax, the state, and the taxpayer.