Aşkın zarar
Excess damages
  1. Tez No: 994555
  2. Yazar: SÜMEYYE AKHAN AŞÇI
  3. Danışmanlar: DR. MUSTAFA CAHİT GÜNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Aşkın zarar, temerrüt faizi, para borcu, paranın değer kaybı, somut yöntem, soyut yöntem, zararın ispatı, paranın satın alım gücü, Excess damages, default ınterest, monetary debt, loss of value of money, concrete method, abstract method, proof of damage, purchasing power of money
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Aşkın zarar, borçlunun para borcunu süresinde ifa etmemesi nedeniyle alacaklının uğradığı zararın, temerrüt faizi ile karşılanamayan kısmını ifade eder. Temerrüt faizi, alacaklının zararını asgari ölçüde telafi etse de çoğu zaman uğranılan kaybı tam anlamıyla karşılamaya yetmez. İşte bu noktada Türk Borçlar Kanunu'nun 122. maddesi, alacaklıya faizle giderilemeyen zararını da talep etme olanağı tanımakta; böylece zararın tüm unsurlarıyla tazmini ve adaletin sağlanması amaçlanmaktadır. Bu çalışmada öncelikle aşkın zararın kavramsal çerçevesi çizilmiş; hukuki niteliği, amacı, benzer kurumlarla farkları incelenmiştir. Daha sonra, aşkın zararın talep edilebilmesi için gerekli şartlar, ispat yükü ve hesap yöntemleri doktrindeki tartışmalar ve güncel içtihatlar ışığında ele alınmıştır. Çalışmada ayrıca, aşkın zararın hangi durumlarda ortaya çıkabileceği örneklerle açıklanmış ve alacaklı ile borçlu arasındaki menfaat dengesi yönünden değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Excess damages refer to the portion of the creditor's actual loss arising from the debtor's delay in fulfilling a monetary obligation that cannot be compensated merely by default interest. While default interest provides a minimum safeguard for the creditor, it often fails to fully cover the loss suffered. In this respect, Article 122 of the Turkish Code of Obligations allows creditors to claim compensation for damages exceeding the default interest, thereby aiming to ensure the full indemnification of the creditor and the realization of justice. This study first outlines the conceptual framework and purpose of excess damages, analyzing its legal nature and its distinctions from similar legal institutions. It then examines the conditions required for claiming excess damages, the burden of proof, and the methods of calculation in light of doctrinal debates and the jurisprudence of the Court of Cassation. Furthermore, the study explores the circumstances under which excess damages may arise and evaluates the issue from the perspective of balancing the interests of both creditor and debtor.