Küreselleşme ve ulus devlet çerçevesinde bölgesel ekonomik entegrasyonlar
Regional economic integrations within the framework of globalization and the nation-state
- Tez No: 994556
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL İBRAHİM KIZILKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ulus-devlet, Egemenlik, Küreselleşme, Bölgeselleşme, Bölgesel Ekonomik Entegrasyon, Nation-state, Sovereignty, Globalization, Regionalization, Regional Economic Integration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Küreselleşme olgusu, ekonomik, siyasal, kültürel ve teknolojik boyutlarda derinleşen karşılıklı bağımlılık ilişkileri aracılığıyla dünya toplumlarını benzeri görülmemiş bir etkileşim ağı içinde yeniden şekillendirmektedir. Küreselleşme; kapsamın genişlediği, bağların yoğunlaştığı, akışların hızlandığı ve etkilerin belirgin biçimde derinleştiği çok boyutlu bir dönüşüm süreci olarak tanımlanabilir. Bu süreç, ulus-devletin geleneksel işlevlerinin yeniden değerlendirilmesine yol açmaktadır. Küreselleşme yalnızca ekonomik alanı değil, kültürel etkileşim biçimlerini, teknolojik yeniliklerin yayılımını ve çevresel sorunların küresel ölçekte ele alınmasını da içeren çok katmanlı bir olgudur. Dünya ekonomisinde bir taraftan küreselleşme süreci hızlanırken diğer taraftan da İkinci Dünya Savaşı sonrası bölgesel entegrasyonlar hız kazanmıştır. Bölgesel ekonomik entegrasyonlar, küresel rekabet ortamında ülkelerin iş birliği için önemli bir araç hâline gelmiştir. Küreselleşme ülkelerin büyüme süreçlerinin hızlanmasında önemli katkılar sağlamıştır. Küresel rekabet, tek başına rekabet etmekte zorlanan ülkeleri bölgesel bloklar oluşturmaya teşvik etmiştir. Gümrük birlikleri, serbest ticaret anlaşmaları ve ortak pazarlar gibi düzenlemeler, bölgesel ekonomik bağları güçlendirirken, ülkelerin küresel sistemdeki konumlarını yeniden tanımlamalarına katkıda bulunmuştur. Küreselleşme ve bölgeselleşme birbirine rakip değil, çoğu durumda eş zamanlı ilerleyen ve karşılıklı etkileşim içinde gelişen süreçlerdir. Küresel ölçekte derinleşen ekonomik ilişkiler, ülkeleri belirli bölgelerde daha yakın iş birliğine yöneltmiş ve bu nedenle bölgesel entegrasyonlar, küresel ekonominin tamamlayıcı mekanizmalarından biri hâline gelmiştir. Bu çalışma, küreselleşme sürecinin ulus-devletin egemenlik kapasitesi üzerindeki etkilerini ve bölgesel entegrasyonların bu dönüşüm içindeki yerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın sonuçları, ekonomik entegrasyonların yapısı, ulus-devletin değişen işlevleri ve egemenlik tartışmalarının güncel bağlamı değerlendirilerek, küresel ve bölgesel dinamiklerin birbirleriyle nasıl kesiştiği ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of globalization is reshaping world societies through increasingly deepened economic, political, cultural, and technological interdependencies, embedding them within an unprecedented network of interactions. Globalization can be defined as a multidimensional transformation process in which the scope of interactions expands, linkages intensify, flows accelerate, and impacts deepen significantly. This process necessitates a reconsideration of the traditional functions of the nation-state. Globalization is not confined to the economic sphere alone; it also encompasses cultural forms of interaction, the diffusion of technological innovations, and the global-scale management of environmental challenges. While the globalization process has accelerated in the world economy, regional integrations have also gained momentum, particularly in the post–Second World War era. Regional economic integrations have become a crucial mechanism for states to cooperate within an increasingly competitive global environment. Globalization has contributed substantially to the acceleration of national growth trajectories. Intensifying global competition has encouraged states—especially those that struggle to compete individually—to form regional blocs. Arrangements such as customs unions, free trade agreements, and common markets strengthen regional economic ties and enable states to redefine their positions within the global system. Globalization and regionalization are not competing dynamics; rather, they unfold simultaneously and evolve through mutual interaction. As global economic relations deepen, states are directed toward closer cooperation within specific regions, making regional integrations complementary mechanisms of the global economy. This study aims to examine the impact of globalization on the sovereignty capacity of the nation-state and to explore the role of regional integrations within this broader transformation. By analyzing the structure of economic integrations, the changing functions of the nation-state, and the contemporary debates on sovereignty, the study seeks to reveal how global and regional dynamics intersect and mutually shape one another.