Bakteri selüloz ve borik asit katkılı PVA (polivinil alkol) esaslı polimer film özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the properties of boric acid and bacterial cellulose-added PVA (polyvinyl alcohol) based polymer film
- Tez No: 994625
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BEKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Polimer malzemeler, Pozitif aktif malzeme, Polymer materials, Positive active material
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, polivinil alkol (PVA) esaslı kompozit filmlerin fiziksel, mekanik, termal, suya karşı davranış, UV dayanımı ve ısı iletim özellikleri üzerine bakteriyel selüloz (BS), borik asit ve gliserin katkılarının etkileri incelenmiştir. PVA esaslı filmler, çözücü olarak saf su kullanılarak cast yöntemiyle üretilmiştir. Film üretiminde PVA oranı sabit tutulmuş (%10), BS oranı %3,7–30 aralığında, borik asit ve gliserin katkıları ise %2 oranında kullanılarak film özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, borik asit katkısının filmlerin yoğunluğunu artırdığı, gliserin ve BS katkılarının ise yoğunluğu azalttığı belirlenmiştir. BS oranının artmasıyla film yoğunluğunun azaldığı tespit edilmiştir. Su alma testleri, borik asit katkısının PVA zincirleriyle çapraz bağlanma oluşturarak çözünmeyi geciktirdiğini göstermiştir. Gliserin katkılı filmlerde su alma miktarı artarken, BS ile birlikte borik asit ve gliserin içeren filmlerde su alımı azalmıştır. Mekanik testler, BS katkısının çekme dayanımını artırıp uzamayı azalttığını ortaya koymuştur. Termal analizler, borik asit ve BS katkılarının termal kararlılığı artırdığını göstermiştir. UV ve ısı iletim testleri, BS'nin UV bariyeri oluşturduğunu, borik asidin ise ısı iletimini azalttığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of bacterial cellulose (BC), boric acid, and glycerin additives on the physical, mechanical, thermal, water-related behavior, UV resistance, and thermal conductivity properties of polyvinyl alcohol (PVA)-based composite films were investigated. PVA-based films were produced using the casting method with distilled water as the solvent. In film production, the PVA content was kept constant at 10%, while the BC content was varied between 3.7% and 30%, and boric acid and glycerin additives were used at a ratio of 2% to examine their effects on film properties. According to the obtained results, the addition of boric acid increased the density of the films, whereas glycerin and BC additives decreased the density. It was determined that film density decreased with increasing BC content. Water absorption tests showed that boric acid formed crosslinking with PVA chains, thereby delaying dissolution. While water absorption increased in glycerin-containing films, water uptake decreased in films containing BC together with boric acid and glycerin. Mechanical tests revealed that BC addition increased tensile strength while reducing elongation at break. Thermal analyses indicated that boric acid and BC additives improved the thermal stability of the films. UV and thermal conductivity tests demonstrated that BC acted as a UV barrier, while boric acid reduced the thermal conductivity of the films.