Türkçe'nin ikinci dil olarak öğretiminde Cezayirli öğrencilerin akademik metinlerinde bağdaşıklık ve bağlaşıklık durumu
Coherence and cohesion in academic abstracts of Algerian students in teaching Turkish as a second language
- Tez No: 994700
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY ALAGÖZLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik Türkçe, Türkçe öğretimi, Academic Turkish, Turkish teaching
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Yazma dil öğrenimin temel direklerinden biridir. Öğrenciler ve araştırmacılar için en üst düzey ilgilendiren ve endişe yaşatan bir beceridir. Özellikle akademik hayatta öğrencilerden belirli bir düzeyde yazma yetkinliği beklenir. Dil öğretiminde ve akademik amaçlı yazma sürecinde, öğrencilerin belirli bir düzeyde araştırma, planlama, düzenleme ve özetleme yapmaları beklenir. Ancak bilgilerin ve fikirlerin aktarılması için metin içi bağlılığı ifade eden dilbilgisel ve anlamsal uyum ve anlam bütünlülüğünü oluşturmaları gerekmektedir. Bağdaşıklık ve bağlaşıklık, bir metnin içindeki fikirlerin veya cümlelerin uyumlu ve mantıklı bir şekilde birbirine bağlanması durumudur. Bu olmaz ise metnin akıcılığı ve anlaşılırlığı olumsuz yönde etkilenir. Yapılan araştırmalara göre öğrencilerin bu konuda eksik ve çoğu zamanda bu sebeple ifade zorlukları yaşadıklarını ortaya çıkmıştır. Bu çalışma Cezayirli öğrencilerin akademik makale özetlerinde bağlaşıklık ve bağdaşıklık durumunu araştırmayı amaçlamaktadır. Özellikle, öğrencilerin bu konuda hangi tür örüntüler sergilediklerini belirlemek ve ortaya çıkan eksiklikleri tespit etmek hedeflenmektedir. Çalışmanın hedef kitlesi Türkiye'de yüksek öğretim gören C1 seviyesine ulaşmış ve akademik Türkçe dersleri bitiren Cezayirli öğrencilerdir. Çalışmada öğrencilerin akademik özetlerinde bağımlılık ve bağdaşıklık açısından ne tür örüntüler ile karşılaşıldığı betimlenecektir.
Özet (Çeviri)
Writing is one of the pillars of language learning. It is a skill of utmost concern and anxiety for students and researchers. Especially in academic life, a certain level of writing competence is expected from students. In language teaching and writing for academic purposes, students are expected to research, plan, organize and summarize at a certain level. However, in order to convey information and ideas, they need to create grammatical and semantic cohesion and coherence, which refers to in-text cohesion. Coherence and cohesion is the state of connecting ideas or sentences in a text in a harmonious and logical way. If this does not happen, the fluency and comprehensibility of the text is negatively affected. Research has shown that students are deficient in this area and often experience difficulties in expression because of this. This study aims to investigate the cohesion and coherence of Algerian students' academic article abstracts. Specifically, it aims to determine what kind of patterns students exhibit in this regard and to identify the deficiencies that arise. The target group of the study is Algerian students who have reached C1 level and have completed academic Turkish courses in higher education in Turkey. The study will describe what kind of patterns are encountered in terms of dependency and coherence in students' academic summaries.