Enteral beslenen hastalarda intoleransı tanılama ve yönetme ölçeği'nin geliştirilmesi: Metadolojik bir çalışma
Development of an intolerance diagnosis and management scale for enteral fed patients: A methodological study
  1. Tez No: 994719
  2. Yazar: GÜLİZAR DEMİR KIRAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN KARAHAN OKUROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme desteği, enteral beslenme, hemşirelik bakımı, geçerlik ve güvenirlik, Nutritional support, enteral nutrition, nursing care, validity and reliability
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, enteral beslenen hastalarda gelişebilecek intolerans bulgularının tanılanması ve yönetimine yönelik hemşirelik uygulamalarını değerlendirebilecek, geçerli ve güvenilir bir ölçme aracının geliştirilmesi amacıyla planlanmıştır. Geliştirilen ölçek ile hemşirelerin enteral beslenme intoleransına ilişkin klinik gözlem, değerlendirme ve bakım yönetimi süreçlerinin sistematik ve standart bir şekilde ölçülmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Metodolojik desende planlanan bu çalışma, İstanbul'da bir eğitim ve araştırma hastanesinde yürütüldü ve örneklemi enteral beslenen 40 hasta oluşturdu. Ölçek geliştirme sürecinde Polit ve Beck yaklaşımı doğrultusunda kapsamlı literatür taraması yapılarak madde havuzu oluşturuldu. Ölçeğin yapı geçerliği Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) ile değerlendirildi. Ölçeğin güvenirliği ise gözlemciler arası uyumun belirlenmesi amacıyla sınıf içi korelasyon katsayısı kullanılarak incelendi. Bulgular: Ölçek maddeleri üç gün boyunca farklı zaman dilimlerinde iki hemşire tarafından değerlendirilmiş ve tüm maddelerde yüksek düzeyde gözlemciler arası uyum saptanmıştır (ICC=0,723–0,987; p<0,001). Açımlayıcı faktör analizi sonucunda Kaiser-Meyer-Olkin değeri 0,674 bulunmuş, Bartlett küresellik testi anlamlı çıkmıştır (p<0,001). Ölçek maddelerinin faktör yüklerinin 0,329–0,851 arasında değiştiği ve toplam varyansın %42,5'inin açıklandığı belirlenmiştir. Ölçeğin iç tutarlılığı Cronbach alfa katsayısı 0,778 olarak bulunmuştur. Toplam ölçek puanının normal dağılım gösterdiği belirlenmiş (p>0,05), toplam puan ile sıvı hızı ve toplam beslenme hacmi arasında anlamlı ilişki saptanmamış; buna karşın sıvı hızı ile toplam beslenme hacmi arasında güçlü pozitif ilişki belirlenmiştir (r=0,995; p<0,001). Sonuç: Geliştirilen Enteral Beslenen Hastalarda İntoleransı Tanılama ve Yönetme Ölçeği geçerli ve güvenilir bir ölçme aracıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was planned with the aim of developing a valid and reliable measurement tool to evaluate nursing practices related to the diagnosis and management of intolerance symptoms that may develop in enteral-fed patients. The developed scale aims to systematically and standardly measure nurses' clinical observation, evaluation, and care management processes regarding enteral feeding intolerance. Materials and Methods: This study, planned with a methodological design, was conducted at Istanbul Bağcılar Training and Research Hospital, and the sample consisted of 40 patients receiving enteral nutrition. During the scale development process, a comprehensive literature review was conducted in accordance with the Polit and Beck approaches, and an item pool was created. The construct validity of the scale was evaluated using Exploratory Factor Analysis (EFA). The reliability of the scale was examined using the intraclass correlation coefficient to determine inter-observer agreement. Findings: The study was conducted with 40 enterally fed patients. Scale items were evaluated by two nurses at different times over three days, and a high level of inter-observer agreement was found in all items (ICC=0.723–0.987; p<0.001). Exploratory factor analysis yielded a Kaiser-Meyer-Olkin value of 0.674, and the Bartlett sphericity test was significant (p<0.001). The factor loadings of the scale items ranged from 0.329–0.851, explaining 42.5% of the total variance. The internal consistency of the scale was found to be 0.778 using the Cronbach's alpha coefficient. The total scale score showed a normal distribution (p>0.05); no significant relationship was found between the total score and fluid rate or total feeding volume; however, a strong positive correlation was found between fluid rate and total feeding volume (r=0.995; p<0.001). Conclusion: The Enteral Nutrition Intolerance Assessment and Management Scale developed for patients is a valid and reliable measurement tool.