Nazal polipli kronik rinosinüziti olan kişilerde polip endotipleri ile koku duyusu arasındaki olası ilişkinin araştırılması
Investigation of the possible relationship between polyp endotypes and olfactory function in patients with chronic rhinosinusitis with nasal polyps
- Tez No: 994745
- Danışmanlar: PROF. DR. UYGAR LEVENT DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Paranazal sinüs hastalıkları, Paranasal sinus diseases
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Nazal polipli kronik rinosinüzit (NP'li KRS) nedeniyle cerrahi tedavi uygulanmış hastalarda, doku düzeyinde değerlendirilen inflamatuvar endotipler ile koku fonksiyon düzeyi arasındaki olası ilişkiyi incelemektir. Gereç-Yöntem: Çalışmaya; NP'li KRS tanısı ile opere edilen hastalar ve herhangi bir nazal patolojisi olmayan sağlıklı bireyler dahil edilmiştir. Cerrahi sırasında elde edilen doku örneklerinde IL-4, IL-5, IL-13, ECP, IgE, periostin, IL-17, IL-22, IFN-γ, TGF-β, TNF-α, IL-1β, MPO, TSLP, IL-25 ve IL-33 düzeyleri değerlendirilmiştir. Koku fonksiyonu Sniffin' Sticks testi kullanılarak objektif olarak ölçülmüştür. Hasta grubu, hiposmik ve anosmik olarak iki gruba ayrılarak, iki grup arasındaki endotip ve koku fonksiyonu değerlendirilmiştir. Ayrıca NP'li KRS hasta grubu ile sağlıklı grup arasındaki koku fonksiyon düzeyleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Th2 (IL-4, IL-5, IL-13, ECP, periostin, IgE, TSLP, IL-25 ve IL-33) ilişkili sitokin düzeyleri ile koku fonksiyon düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Buna karşılık, Th1 ile ilişkili TNF-α ve MPO düzeyleri ile koku fonksiyonunda azalma arasında anlamlı ilişki belirlenmiştir. Bu bulgulara ek olarak NP'li KRS tanılı hastaların TDI skorları, sağlıklı gruba göre anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Sonuç: NP'li KRS'de koku kaybının; yalnızca Th2 baskın inflamasyonla açıklanamayacağı, özellikle TNF-α ve MPO gibi inflamatuvar mediatörlerin koku patofizyolojisinde önemli rol oynayabileceğini gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the possible relationship between tissue-level inflammatory endotypes and olfactory function in patients who underwent surgical treatment for chronic rhinosinusitis with nasal polyps (CRSwNP). Material-Method: The study included patients operated on with a diagnosis of CRSwNP and healthy individuals without any nasal pathology. Tissue samples obtained during surgery were analyzed for levels of IL-4, IL-5, IL-13, ECP, IgE, periostin, IL-17, IL-22, IFN-γ, TGF-β, TNF-α, IL-1β, MPO, TSLP, IL-25, and IL-33. Olfactory function was objectively assessed using the Sniffin' Sticks test. The patient group was divided into hyposmic and anosmic subgroups, and endotypes and olfactory function were evaluated between these two groups. In addition, olfactory function levels were compared between the CRSwNP patient group and the healthy control group. Results: No statistically significant relationship was found between Th2-related cytokine (IL-4, IL-5, IL-13, ECP, periostin, IgE, TSLP, IL-25 ve IL-33) levels and olfactory function. In contrast, a significant association was identified between decreased olfactory function and Th1-related TNF-α and MPO levels. In addition to these findings, TDI scores were found to be significantly lower in patients diagnosed with CRSwNP compared to the healthy group. Conclusion: These findings indicate that olfactory loss in CRSwNP cannot be explained solely by Th2-dominant inflammation and that inflammatory mediators such as TNF-α and MPO may play an important role in olfactory pathophysiology.