Üroloji polikliniğine başvuran 18 yaş üzeri hastalarda üriner inkontinansın yaşam kalitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of urinary incontinence on quality of life in patients aged 18 years and older presenting to the urology outpatient clinic
  1. Tez No: 994744
  2. Yazar: ÖMER SELİM BİRSEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA GÖKGÖZ DURMAZ, DOÇ. DR. MUSTAFA BİLAL HAMARAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Üroloji, Family Medicine, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Üriner inkontinans, sosyodemografik özellikler, yaşam kalitesi, Urinary incontinence, sociodemographic characteristics, quality of life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Konya Şehir Hastanesi Üroloji Polikliniğine başvuran 18 yaş üzeri üriner inkontinanslı hastalarda, hastalığın yaşam kalitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi ve hastaya bu doğrultuda farkındalık kazandırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma kesitsel ve tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. Bu çalışma Konya Şehir Hastanesi Üroloji Polikliniği'nde 15/06/2025- 01/09/2025 tarihleri arasında 18 yaş üzeri 305 katılımcı ile gerçekleştirildi. Katılımcılara sosyodemografik anketin yanı sıra Uluslararası İnkontinans Sorgulama Formu (ICIQ-SF) ve İnkontinans Yaşam Kalitesi Ölçeği (İYKÖ) uygulandı. Veri girişi ve istatistiksel analiz SPSS (Statistical Packet for The Social Science) 26.0 paket programı kullanılarak yapıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan toplam 305 kişinin %46,2'si kadın (n=141) ve %53,8'i erkek (n=164) olup, katılımcıların yaş ortancası 64 (20-86) olarak belirlendi. Vücut kitle indeksi ortancası 27,22 kg/m² olarak hesaplandı. Katılımcıların %86,9'u evli (n=265), %13,1'i bekar (n=40) olup, %65,6'sı ilkokul mezunu (n=200), %22,0'sı lise mezunu (n=67) ve %11,8'i üniversite mezunu (n=36) olarak tespit edildi. Katılımcıların %38,4'ü gelirinin giderinden az olduğunu belirtmiş, %70,2'si düzenli ilaç kullanmaktaydı. Sigara kullananların oranı %26,2, alkol kullananların oranı ise %6,9'du. Hipertansiyon sıklığı %36,7, diyabet sıklığı ise %30,8 olarak belirlendi. Katılımcıların %28,5'inin kabızlık öyküsü bulunmaktadır. Kadın katılımcıların %69,5'i menapoz döneminde olup, kadınların doğum sayısı ortancası 4 olarak belirlenmiştir. Kadınların çoğunluğu vajinal doğum yapmışken (%72,3), %9,9'u sezaryen doğum yapmıştı. Erkek katılımcıların %76,2'sinin prostat hastalığı olduğu ve %44,5'inin prostat ameliyatı geçirdiği belirlendi. Çalışmaya dahil edilen bireylerin %67,9'u daha önce sağlık kuruluşuna başvurmuş, %35,7'si idrar kaçırma nedeniyle tedavi almıştı. ICIQ-SF puanları incelendiğinde, katılımcıların %54,4'ü orta şiddette inkontinans, %24,6'sı ağır inkontinans, %3,6'sı ise çok ağır inkontinans yaşamaktaydı. IYKÖ puanları açısından ortanca değerler 78 (30-109) olarak bulundu. Alt boyutlar açısından psikolojik etkilenme 36 (14-45), sosyal yaşamı sınırlandırma 15 (5-25), davranışları sınırlama ise 28 (11-39) olarak belirlendi. ICIQ-SF ve İYKÖ arasındaki ilişkiye göre, inkontinans şiddeti arttıkça IYKÖ toplam puanında ve alt boyutlarında belirgin bir azalma gözlemlendi. ICIQ-SF puanları ile IYKÖ toplam puanı arasında negatif yönde orta düzeyde, IYKÖ alt boyutlarından sosyal yaşamı sınırlama ile orta düzeyde, psikolojik etkilenme ve davranışları sınırlama ile zayıf düzeyde negatif korelasyon bulundu. Sonuç: Çalışma üriner inkontinansın şiddetinin hem etiyolojik faktörlerden hem de bireylerin sosyodemografik özelliklerinden etkilendiğini göstermektedir. Bu doğrultuda aile hekimleri ve üriner inkontinans ile karşılaşan diğer meslektaşlarımız şikâyetleri değerlendirirken tıbbi öyküyü ve sosyal-demografik özellikleri bütüncül bir bakış açısıyla ele almaları önem taşımaktadır. Bu yaklaşım, hem risk faktörlerinin daha doğru belirlenmesine hem de hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen unsurların erken saptanmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the impact of urinary incontinence on the quality of life of patients aged 18 years and older who presented to the Urology Outpatient Clinic of Konya City Hospital and to raise awareness among patients in this regard. Materials and Methods: This study was cross-sectional and descriptive in nature. This study was conducted at the Urology Outpatient Clinic of Konya City Hospital between 06/15/2025 and 09/01/2025 with 305 participants aged 18 years and older. Participants completed a sociodemographic questionnaire, the International Continence Questionnaire-Short Form (ICIQ-SF), and the Incontinence Quality of Life Scale (IQLS). Data entry and statistical analysis were performed using the SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 26.0 software package. Findings: Of the total 305 participants in the study, 46.2% were female (n=141) and 53.8% were male (n=164), with a median age of 64 (range 20-86). The median body mass index was calculated as 27.22 kg/m². 86.9% of participants were married (n=265), 13.1% were single (n=40), 65.6% were elementary school graduates (n=200), 22.0% were high school graduates (n=67), and 11.8% were university graduates (n=36). 38.4% of participants stated that their income was less than their expenses, and 70.2% used medication regularly. The rate of smokers was 26.2%, and the rate of alcohol users was 6.9%. The prevalence of hypertension was 36.7%, and the prevalence of diabetes was 30.8%. 28.5% of participants had a history of constipation. 69.5% of female participants were in menopause, and the median number of births for women was determined to be 4. While the majority of women had vaginal births (72.3%), 9.9% had cesarean births. It was determined that 76.2% of male participants had prostate disease and 44.5% had undergone prostate surgery. Sixty-seven point nine percent of the individuals included in the study had previously sought medical care, and 35.7% had received treatment for urinary incontinence. When ICIQ-SF scores were examined, 54.4% of participants experienced moderate incontinence, 24.6% experienced severe incontinence, and 3.6% experienced very severe incontinence. The median IYKÖ scores were found to be 78 (30-109), with psychological impact determined to be 36 (14-45), social life limitation 15 (5-25), and behavioral limitation 28 (11-39) for the subscales. According to the relationship between ICIQ-SF and IYKÖ, a significant decrease was observed in the total IYKÖ score and its subscales as the severity of incontinence increased. A moderate negative correlation was found between ICIQ-SF scores and the total IYKÖ score, a moderate negative correlation with the IYKÖ subdimension of social life limitation, and a weak negative correlation with psychological impact and behavioral limitation. Conclusion: Our study demonstrates that the severity of urinary incontinence is influenced by both etiological factors and individuals' sociodemographic characteristics. Accordingly, it is important for family physicians and other colleagues encountering urinary incontinence to consider the medical history and sociodemographic characteristics from a holistic perspective when evaluating complaints. This approach will contribute to both the more accurate identification of risk factors and the early detection of factors that negatively affect patients' quality of life.