Yumurta tavuklarının ovidukt tümörlerinde serum Ca 125, alfa fetoprotein, laktat dehidrojenaz ve alkalen fosfataz düzeyleri
Ca 125, alpha-fetoprotein, lactate dehydrogenase and alkalene phosphatase levels in lay hens with oviduct tumors
  1. Tez No: 99477
  2. Yazar: MELİKE EROL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BERRİN SALMANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Onkoloji, Veteriner Hekimliği, Biochemistry, Oncology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tümör belirteci, Yumurta tavuğu, Alfa fetoprotein, CA 125, Löykoz, Tumour markers, Lay hens, Alpha fetoprotein, CA 125, Leucoma
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
39 ÖZET Yumurta Tavuklarının Ovidukt Tümörlerinde Serum AFP, CA 125, Laktat Dehidrojenaz ve Alkalen Fosfataz Düzeyleri Kanatlılarda önemli ekonomik kayıplara neden olan genital organ tümörlerinin etiyolojisinin biyokimyasal açıdan incelenmesini amaçlayan bu çalışmada, löykozlu olan ve olmayan yumurta tavuklarında serum alfa fetoprotein, CA 125, laktat dehidrojenaz ve alkalen fosfataz düzeyleri ölçülmüştür. ALP ve LDH için Optimum Standartlar Metodu; CA 125 ve AFP için Elektrokemilüminesens immunoassay Metodu kullanılmıştır. AFP düzeyleri löykozlu yumurta tavuklarında 481,1 + 99,7 U/L iken, kontrol grubunda 5,18 ± 0,2 U/L olarak ölçülmüştür. CA 125, löykozlu tavuklarda 1671,1 ± 201,4 U/L iken, kontrol grubunda 0,99 ± 0,33 U/L olarak ölçülmüştür. Bu farklar istatistiksel olarak p < 0,01 düzeyinde anlamlı bulunmuştur. İnsanlarda ovaryum, meme, prostat gibi kanserlerde LDH düzeylerinin artmasına rağmen, löykozlu tavuklarda, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak p < 0,01 düzeyinde bir düşüş gözlenmiştir. Özellikle kemik ve karaciğer metastazlı hastaların serumlarında yükselen ALP enziminin, löykozlu olan ve olmayan yumurta tavuklarında önemli bir farklılık göstermediği gözlenmiştir. Sonuç olarak genital tümörlü yumurta tavuklarında AFP ve CA 125 antijenleri tümör belirteci olarak kullanılabilir niteliktedir. Löykozlu tavuklarda bu iki belirtecin yükseldiği belirlenmiştir. LDH düzeyi löykozlularda düşerken, ALP değerinde bir farklılık gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
40 SUMMARY Ca 125, Alpha-fetoprotein, Lactate Dehydrogenase and Alkalene Phosphatase levels in Lay Hens with Oviduct Tumors Ethiology of genital organs causing economical loses in hens was aimed to study biochemically. Serum alpha fetoprotein, CA 125, lactate dehydrogenase and alkalene phosphatase levels of hens with and without leucosis were determined. Optimum Standards Method was used to determine ALP and LDH, Electrochemiluminescence Immunoassay Method to determine CA 125 and AFP. Levels of alpha fetoprotein in hens with leucosis were found to be 481,1 ± 99,7 U/L and 5,18 ± 0,2 TJ/L in controls. CA 125 levels in hens with leucosis were 1671,1 ± 201,4 U//L and 0,99 ± 0,33 U/L in controls. These differences were found to be statistically significant (p < 0,01). Although levels of LDH increase in cancers of ovarium, breast and prostate of humans, decreased (p < 0,01) levels of LDH was observed in hens with leucosis. Increased ALP concentration seen in bone and liver metastases was not changed significantly in hens with and without leucosis. In conclusion, alpha fetoprotein and CA 125 antigens can be used as tumour markers in hens for egg production with genital tumours. In hens with leucosis alpha fetoprotein and CA 125 antigens were increased LDH levels were decreased and ALP levels were not changed in these animals.