The Doppelganger in Eugene O'neill's All God's Chillun Got Wings, Samuel Beckett's Endgame and Sam Shepard's Buried Child
Eugene O'neill'in All God's Chillun Got Wings, Samuel Beckett'in Endgame ve Sam Shepard'ın Buried Child adlı eserlerindeki Doppelganger
- Tez No: 994787
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAVGAH GHULAM SAEED
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Doppelganger, Psikolojik, Çift, Yansıma ve Öz İmaj, Doppelganger, Psychological, Double, Reflect and Self-İmage
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZ Bu tez, Freud'un Psycho'sundaki kişi teorisini, oyunun doppelganger'ın yaratıcı amblemini ve birinin ikizi olduğunu ortaya çıkarmayı amaçlıyordu. Sonuçlar, oyunlardaki yansıtılmış kişiliklerin zorluklarını gösteriyor. Bu kahramanlar, her önemli karakterin yansımasını destekleyen ikiliğe ulaşıyor. Psikolojideki doppelganger, karakterin iyi imgelerinin toplumda kötülüğe dönüşmesini temsil ediyor. Bu karakterler bazen iyiliksever, bazen de vahşi. Psikolojik bir doppelganger, O'Neill'in All God's Chillun Got Wings oyununda, Psikolojik Doppelganger çiftinin arzularını zamanın katı kültürel kısıtlamalarıyla dengelemeye çalışmasıyla ortaya çıkıyor. Beckett'in Endgame'i, Hamm ve Clov'un efendi-hizmetçi ilişkisini araştırarak psikolojik doppelganger kavramını araştırıyor. Oyunun kesin olmayan çıkmazı, kahramanlar belirgin bir çözümü olmayan anlamsız bir döngüye kilitlendikçe, insanın kontrol kaybını ve deneyimlerinin yalnızlığını sembolize ediyor. Shepard'ın Buried Child adlı oyunu, Psikolojik doppelganger'ı kopmuş aile bağları ve ailenin trajedisinin kaçınılmaz sonuçları olarak tasvir eder. Her oyundaki psikolojik yansıma (hangi ayna?) oyunlar sırasında karakterlerin düşüncelerini sembolize eder. Psikolojik doppelganger modelini farklı şekillerde kullanan oyun yazarları, insan durumunu derin ve rahatsız edici şekillerde araştırır ve izleyicileri öz imaj sorunları, toplumsal çatışmaların sonuçları ve bu kadar kayıtsız olabilen bir dünyada anlam arayışının zorluğuyla yüzleştirir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This dissertation aimed to uncover the theory of the person in Freud's Psycho, the play's creative emblem of the doppelganger and someone is double. Results suggest challenges of mirrored personalities in the plays. These protagonists attain the doubleism that supports each major character's reflection. The doppelganger of psychology represents the character's good images becoming evil in society. These characters are sometimes benevolent and sometimes wild. A Psychological doppelganger occurs in O'Neill's All God's Chillun Got Wings as the Psychological Doppelganger couple struggles to balance their desires with the stringent cultural constraints of the time. Beckett's Endgame explores the notion of the Psychological doppelganger by investigating Hamm and Clov's master-servant relationship. The play's inconclusive standoff symbolises the human loss of control and the solitude of their experience, as the protagonists are locked in a pointless cycle with no obvious resolution. Shepard's play Buried Child depicts the Psychological doppelganger as broken family bonds and the family's tragedy's inevitable consequences. The psychological reflection in each play (what mirror?) symbolises the characters' thoughts during the plays. Using the Psychological doppelganger pattern in different ways, the playwrights explore the human condition in deep and unsettling ways, making the viewers confront issues of self-image, the fallout of social conflicts, and the difficult search for meaning in a world that can be so indifferent.