Erişkinlerin Human Papilloma Virus hakkındaki bilgi düzeyleri
Knowledge level of adults regarding Human Papillomavirus
  1. Tez No: 994790
  2. Yazar: AYDA ABAKPOUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN PALA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Human Papilloma Virüs, HPV Aşısı, Serviks Kanseri, Human Papillomavirus, HPV Vaccine, Cervical Cancer. viii
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: : Bu çalışmanın amacı, erişkin bireylerin Human Papilloma Virüs (HPV), ilişkili enfeksiyon ve hastalıklar, tarama yöntemleri ve HPV aşısı hakkındaki bilgi düzeylerini belirlemek ve bu bilgi düzeylerini etkileyen sosyodemografik faktörleri ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte planlanan bu araştırma, bir aile sağlığı merkezine başvuran 18-65 yaş aralığındaki 322 gönüllü katılımcı ile yürütülmüştür. Veriler, sosyodemografik özellikleri sorgulayan bir anket formu ve Waller ve ark. tarafından geliştirilip Demir Bozkurt ve Özdemir tarafından Türkçe geçerlilik ve güvenilirliği yapılan 33 maddelik“HPV Bilgi Ölçeği”kullanılarak yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis ve Ki-kare testleri kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 34,80±9,10 olup, %68,3'ü kadındır. Katılımcıların büyük bir çoğunluğu (%75,8) HPV'yi duymuş olmasına rağmen, HPV aşısını duyma oranı (%46,9) daha düşük bulunmuş ve sadece %8,4'ünün aşı yaptırdığı saptanmıştır. HPV Bilgi Ölçeği'nden alınan toplam puan ortalaması 33 üzerinden 12,74±9,03 olarak tespit edilmiş ve genel bilgi düzeyinin düşük olduğu görülmüştür. Kadın olmanın, yüksek eğitim ve gelir düzeyine sahip olmanın ve sağlık çalışanı olmanın HPV bilgi düzeyi ile istatistiksel olarak anlamlı düzeyde pozitif ilişkili olduğu bulunmuştur. Aşı yaptırmamış katılımcıların %74,2'si, hekimlerinin önermesi durumunda aşı yaptıracağını belirtmiştir. Sonuç: Erişkin popülasyonda HPV konusunda genel bir farkındalık bulunmakla birlikte, bu farkındalığın özellikle HPV testi ve aşısı gibi spesifik konularda derinlemesine ve doğru bilgiye dönüşmediği ve aşılanma davranışının oldukça düşük olduğu sonucuna varılmıştır. Sağlık profesyonellerinin tavsiyesinin, aşı kabulünü artırmada kritik bir rol oynadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the knowledge levels of adults regarding Human Papillomavirus (HPV), its associated diseases, screening methods, and the HPV vaccine, and to identify the sociodemographic factors that influence these knowledge levels. Materials and Methods: This descriptive, cross-sectional study was conducted with 322 voluntary participants aged 18-65 who presented to a family health center. Data were collected using face-to-face interviews, employing a questionnaire form that examined sociodemographic characteristics and the 33-item 'HPV Knowledge Scale' developed by Waller et al. and validated and reliability tested in Turkish by Demir Bozkurt and Özdemir. Descriptive statistics, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, and Chi-square tests were used for data analysis. Ethical approval was obtained for the study. Results: The mean age of the participants was 34.80±9.10 years, and 68.3% were female. While a majority (75.8%) had heard of HPV, awareness of the HPV vaccine was lower (46.9%), and only 8.4% had been vaccinated. The mean total score on the HPV Knowledge Scale was 12.74±9.03 (out of 33), indicating a low overall level of knowledge. Being female, having a higher education and income level, and being a healthcare professional were found to be positively and statistically significantly associated with HPV knowledge level (p<0.05). Of the unvaccinated participants, 74.2% stated they would get vaccinated upon a physician's recommendation. Conclusion: It was concluded that while there is general awareness of HPV in the adult population, this awareness does not translate into in-depth and accurate knowledge, particularly on critical topics like HPV testing and vaccination, and that vaccine uptake is considerably low. The recommendation of healthcare professionals plays a crucial role in increasing vaccine acceptance.