Adana il merkezinde yaşayan 25-64 yaş arası erişkinlerin şişmanlık prevalansı ve şişmanlığı etkileyen faktörler
Prevalence of obesity among adults between 25 and 64 year-old living in the centroom of Adana and the factors that affect obesity
  1. Tez No: 137944
  2. Yazar: İBRAHİM BAŞHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAFİZ BOZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: adult obesity, prevalence, risk factors, measurement methods. XIII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
SUMMARY Prevalence of Obesity Among Adults Between 25 and 64 Year-old Living in The Centroom of Adana and the Factors that Affect Obesity. Obesity with rapidly increasing incidence in the world is nowadays an important and preventable health problem. In human body, several diseases can occur because of the changes caused by overweight. Additionally, overweight can be cause of isolation of the person from society by means of biologic, social, and psychologic problems. Increasing frequency and high rate of morbidity and mortality rise cost of obesity. So that, trying to prevent the disease is more logical. Treatment of obesity is difficult because of it's own progressive and chronic character and related diseases. Treatment needs long time and necessitate patient's participation in obesity. Essentials of obesity treatment are to change eating habits and give up sedentary living. Additionally, a multidisciplinary approach is mandatory. This study was performed to obtain prevalence of obesity and to find out the factors that affect obesity in some regions with different socioeconomic levels in the centroom of Adana. Study group is composed of 900 adults between 25 and 64 year-old by the method of random group sampling. Of the participants 458 were non-pregnant women and 442 were men. It was found that 38.3% of participants were overweight, 26.6% were obes, 1.9% were morbid obes, and 32.6% were normal according to the Body Mass Index. Underweight ratio was found as 0.7%. Why obesity prevalence was found higher when using waist circumference and waist circumference / hip circumference (31.8% and 42.0% consecutively) is that these measurement methods include android type obesity. Obesity rate is higher in women than men and is higher in married and widows than singles. Increasing pregnancy rate increases obesity prevalence. Adult obesity rate increases with age until 50 year-old, then it decreases. In this study, obesity prevalence was found higher in the persons from low socioeconomic levels. While there was no difference according to ethnicity in obesity prevalence, it was found that as educational level decreases obesity prevalence increases. Inappropriate eating habits, giving up smoking, using alcohol for a long time, and sedentary life style increase obesity prevalence in direct way. Beside this genetic features are the important factors which influence obesity prevalence. XIIÖZET ADANA İL MERKEZİNDE YAŞAYAN FARKLI SOSYOEKONOMİK DÜZEYDEKİ 25-64 YAŞ ARASI ERİŞKİNLERİN ŞİŞMANLIK PREVALANSI VE ŞİŞMANLIĞI ETKİLEYEN FAKTÖRLER Sıklığı tüm dünyada hızla artan şişmanlık, günümüzde önemli ve önlenebilir bir sağlık sorunudur. Aşırı kilolar nedeniyle insan organizmasında olan değişiklikler birçok hastalığın ortaya çıkmasına ve bu durum biyolojik, sosyal ve psikolojik sorunlara yol açarak kişinin toplumdan soyutlanmasına neden olabilmektedir. Hastalığın sıklığının giderek artması, mortalite ve morbidite oranın yüksek olması, ekonomik bir yük oluşturmaktadır bu nedenle hastalığın önlenebilirliği üzerinde durmak daha akılcı olacaktır. Şişmanlığın kendisinin ilerleyici ve kronik bir hastalık olmasının yanı sıra eşlik ettiği hastalıklardan dolayı tedavisi zordur ve mutlaka hastanın da katılımını gerektirir. Şişmanlığın tedavisi uzun sürelidir, temelinde kişinin beslenme alışkanlığını öğrenmesi ve sedanter yaşam tarzından uzaklaşması yatar. Ayrıca multidisipliner bir ekip yaklaşımı gerektirir. Bu araştırma, Adana ili merkezinde farklı sosyoekonomik düzeydeki mahallelerde yaşayan 25-64 yaş arası erişkinlerde şişmanlık prevalansı ve şişmanlığı etkileyen faktörleri incelemek amacıyla rastgele küme örnekleme yöntemi ile belirlenen 458'i gebe olmayan kadın ve 442'si erkek olmak üzere toplam 900 kişi üzerinde yapılmıştır. Çalışmamızda, BKI'ne göre kilolular %38.3, şişmanlar %26.6, aşırı şişmanları %1.9 iken normal kiloda olanlar %32.6 idi. %0,7'lik kesim ise zayıf olarak bulundu. Bel çevresi (kilolular = %19.9, şişmanlar = %31.8) ve özellikle de bel/kalça (%şişmanlar = %42) oranına göre şişmanlık prevalansının daha yüksek olması, bu ölçüm yöntemlerinin android tip şişmanları da içermesindendir. Şişmanlık,erkeklere göre kadınlarda, bekarlara göre dul ve evlilerde daha sıktır. Gebelik sayısı arttıkça şişmanlık prevalansı da artmaktadır. Erişkin şişmanlığı yaşla birlikte artış göstermektedir, ancak 50 yaşından sonra tekrar azalmaktadır. Çalışmamızda düşük sosyoekonomik düzeylilerde şişmanlık prevalansı daha yüksek bulundu. Etnik kökenler arasında bir fark bulunamazken, eğitim düzeyi düştükçe şişmanlık prevalansının arttığını bulduk. Şişmanlık sıklığını; bireyin kötü beslenme alışkanlığı, sigarayı bırakması, uzun süre alkol kullanıyor olması ve sedanter bir yaşam tarzı sürmesi doğrudan X
Özet (Çeviri)
ÖZET ADANA İL MERKEZİNDE YAŞAYAN FARKLI SOSYOEKONOMİK DÜZEYDEKİ 25-64 YAŞ ARASI ERİŞKİNLERİN ŞİŞMANLIK PREVALANSI VE ŞİŞMANLI?I ETKİLEYEN FAKTÖRLER Sıklığı tüm dünyada hızla artan şişmanlık, günümüzde önemli ve önlenebilir bir sağlık sorunudur. Aşırı kilolar nedeniyle insan organizmasında olan değişiklikler birçok hastalığın ortaya çıkmasına ve bu durum biyolojik, sosyal ve psikolojik sorunlara yol açarak kişinin toplumdan soyutlanmasına neden olabilmektedir. Hastalığın sıklığının giderek artması, mortalite ve morbidite oranın yüksek olması, ekonomik bir yük oluşturmaktadır bu nedenle hastalığın önlenebilirliği üzerinde durmak daha akılcı olacaktır. Şişmanlığın kendisinin ilerleyici ve kronik bir hastalık olmasının yanı sıra eşlik ettiği hastalıklardan dolayı tedavisi zordur ve mutlaka hastanın da katılımını gerektirir. Şişmanlığın tedavisi uzun sürelidir, temelinde kişinin beslenme alışkanlığını öğrenmesi ve sedanter yaşam tarzından uzaklaşması yatar. Ayrıca multidisipliner bir ekip yaklaşımı gerektirir. Bu araştırma, Adana ili merkezinde farklı sosyoekonomik düzeydeki mahallelerde yaşayan 25-64 yaş arası erişkinlerde şişmanlık prevalansı ve şişmanlığı etkileyen faktörleri incelemek amacıyla rastgele küme örnekleme yöntemi ile belirlenen 458'i gebe olmayan kadın ve 442'si erkek olmak üzere toplam 900 kişi üzerinde yapılmıştır. Çalışmamızda, BKI'ne göre kilolular %38.3, şişmanlar %26.6, aşırı şişmanları %1.9 iken normal kiloda olanlar %32.6 idi. %0,7'lik kesim ise zayıf olarak bulundu. Bel çevresi (kilolular = %19.9, şişmanlar = %31.8) ve özellikle de bel/kalça (%şişmanlar = %42) oranına göre şişmanlık prevalansının daha yüksek olması, bu ölçüm yöntemlerinin android tip şişmanları da içermesindendir. Şişmanlık,erkeklere göre kadınlarda, bekarlara göre dul ve evlilerde daha sıktır. Gebelik sayısı arttıkça şişmanlık prevalansı da artmaktadır. Erişkin şişmanlığı yaşla birlikte artış göstermektedir, ancak 50 yaşından sonra tekrar azalmaktadır. Çalışmamızda düşük sosyoekonomik düzeylilerde şişmanlık prevalansı daha yüksek bulundu. Etnik kökenler arasında bir fark bulunamazken, eğitim düzeyi düştükçe şişmanlık prevalansının arttığını bulduk. Şişmanlık sıklığını; bireyin kötü beslenme alışkanlığı, sigarayı bırakması, uzun süre alkol kullanıyor olması ve sedanter bir yaşam tarzı sürmesi doğrudan XAs a result, obesity is an important public health problem and precautions must be taken againts affecting factors of obesity.