Erişkinlerin anne sütü ile ilgili algıları
Breast milk perceptions scale for adults
  1. Tez No: 445422
  2. Yazar: ÖZGE EREN
  3. Danışmanlar: PROF. NURSAN ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Erişkin Bireyler, Anne Sütü, Emzirme, Algı, Ölçek Geliştirme
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Sağlıklı bir emzirme sürecinin başlatılması ve sürdürülmesinde annenin; eş, arkadaş, aile büyükleri, akraba ve sağlık profesyonelleri tarafından desteklenmesi ve toplumun anne sütünün üstünlükleri ve faydaları konusunda farkındalığının arttırılması gerekmektedir. Bu çalışma, erişkin bireylerin anne sütü ile ilgili algıları belirlemede kullanılabilecek“ Erişkinlerin Anne Sütü ile İlgili Algı Ölçeği”nin geliştirilmesi, geçerlilik güvenirliğinin test edilmesi, sadece annelerin değil tüm toplumun anne sütü ve emzirme ile ilgili eğitim gereksinimlerinin belirlenmesi ve toplumun anne sütü ve emzirme hakkında daha bilinçli olmasına katkı sağlamak amacı ile gerçekleştirildi. GEREÇ VE YÖNTEM: Metodolojik ve analitik özellikte planlanan araştırma, benzer sosyo-ekonomik düzeydeki üç aile sağlığı merkezinde Mart-Haziran 2015 tarihleri arasında yapıldı. Çalışmanın örneklemini ölçek geliştirilmesinde 350, çalışma grubunda 1750 erişkin birey oluşturdu. Araştırma verileri araştırmacılar tarafından hazırlanan soru formu ve literatür doğrultusunda hazırlanan " Erişkinlerin Anne Sütü ile İlgili Algı Ölçeği '' isimli 5' li Likert tipi ölçek ile toplandı. Ölçeğin geçerlik ve güvenirliğinin değerlendirmesi Lisrel Paket programı aracılığı ile yapıldı. Ölçeğin güvenirliği test-tekrar test güvenirliği, madde-toplam puan korelasyonu ve iç tutarlılık analizi ile belirlendi. Çalışma grubuna ait veriler bilgisayar ortamında SPSS 21 paket programı kullanılarak değerlendirildi. Değerlendirilmede Kruskall - Wallis H Testi ve Mann - Whitney U Testi kullanıldı. BULGULAR: Geliştirilen ölçeğin erişkinlerin anne sütü ile ilgili algılarını belirlemede kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu görüldü. Çalışma grubundaki katılımcıların yaş ortalamasının 34,63±10,84 saptandı. Ölçeğin Cronbach' s Alpha katsayısı 0,93 bulundu. Araştırmaya katılan erişkinlerin ölçekten aldıkları toplam puan ortalamasının 120,94±16,74 olduğu belirlendi. SONUÇ: Geliştirilen Erişkinlerin Anne Sütü ile İlgili Algı Ölçeği' nin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu tespit edildi. Bireylerin ölçekten aldıkları puanın ortalamanın üzerinde olduğunu ancak anne sütü ile ilgili algılarının geliştirilmesi gerektiği sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: Mothers should be supported by their spouses, friends, relatives and health professionals and the society' s awareness on the superiority and benefits of breast milk should be increasedin order to initiate and maintain a healthy breastfeeding process. The present study aimed to develop and test the validity and reliability of the“ Breast Milk Perception Scale for Adults ”, which can be used for determining adults' perceptions on breast milk; to determine the educational needs of the society as well as mothers regarding breast milk and breastfeeding; and to contribute to awareness related to breast milk and breastfeeding. MATERIAL AND METHOD: This methodological and analytical study was conducted during March-June 2015 at three family health centers which had similar socioeconomic profiles and which were located in the Çarşamba province of Samsun. The sample for the scale development study included 350 adults, while the study group consisted of 1750 adults. Data was collected using the questionnaire form developed by the researcher and the“ Breast Milk Perception Scale for Adults ”, which was prepared according to the literature and which is a 5-Likert type scale. Validity and reliability studies were conducted using the Lisrel software. Relibility of the scale was also analyzed using the test-retest method, item-total correlations, and internal consistency analysis. Data pertaining to the study group was analyzed using the SPSS 21 software. For statistical analysis, the Kruskall-Wallis H Test and theMann-Whitney U Test were conducted. FINDINGS: It was determined that the scale developed in the current study is a valid and reliable instrumentfor determining perceptions on breast milk. Among the study group, mean age was 34,63±10. The Cronbach' s Alpha coefficient of the scale was found to be 0,93. Mean scale score of the adults was 120,94±16,74.