Pasif ultrasonik irrigasyonun süt dişi kök kanal tedavisi başarısı üzerine etkisi
Impact of passive ultrasonic irrigation on the success of root canal treatment in primary teeth
- Tez No: 994792
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLI TOPALOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kök kanal tedavisi, pasif ultrasonik irrigasyon, postoperatif ağrı, qPCR, süt dişi, Passive ultrasonic irrigation, postoperative pain, primary teeth, qPCR, root canal treatment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pedodonti Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu prospektif, randomize klinik çalışmanın amacı; süt azı dişlerinde kök kanal tedavisi sırasında uygulanan pasif ultrasonik irrigasyonun (PUİ), konvansiyonel iğne irrigasyonuna (Kİ) kıyasla mikrobiyolojik eliminasyon ve postoperatif ağrı üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 6–10 yaş aralığında sistemik olarak sağlıklı çocuklardan toplam 68 süt azı dişi dahil edilmiştir. Dişler rveomizasyonla PUİ (n=35) ve Kİ (n=33) gruplarına ayrılmıştır. Mikrobiyolojik değerlendirmede tedavi öncesi ve sonrası toplam bakteri yükü ile Fusobacterium nucleatum düzeyleri kantitatif polimeraz zincir reaksiyonu (qPCR) yöntemiyle analiz edilmiştir. Postoperatif ağrı düzeyi tedaviyi takiben 6., 24., 48. ve 72. saatlerde Wong-Baker yüz ağrı ölçeğiyle değerlendirilmiştir. Klinik ve radyografik başarı 12. ayda palpasyon, perküsyon, sinüs yolu, apse, mobilite ve radyografik iyileşme parametreleri üzerinden belirlenmiştir. Bulgular: PUİ ve Kİ gruplarında, tedavi sonrası total bakteri yükü ve F. nucleatum düzeylerinde azalma görülmesine rağmen, istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. İki grup arasında postoperatif ağrı düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Postoperatif ağrı grup içi 24–48. saat ve 48–72. saatte istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır. Bir yıllık takipte klinik-radyografik başarı açısından PUİ ve Kİ grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. Sonuç: PUİ ve Kİ yöntemi, süt dişlerinde kök kanal tedavisi sonrası mikrobiyal yükün azaltılması, postoperatif ağrı ve bir yıllık klinik-radyografik başarı açısından benzer etkinlik göstermektedir. Pasif ultrasonik irrigasyonun süt dişi kök kanal tedavisindeki etkinliğinin değerlendirileceği, daha fazla sayıda hasta ve uzun dönem takip gerektiren, farklı mikrobiyal türleri değerlendiren çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this prospective, randomized clinical was to evaluate the effects of passive ultrasonic irrigation (PUI) compared with conventional irrigation (CI) on microbiological reduction ve postoperative pain in the root canal treatment of primary molars. Materials ve Methods: A total of 68 primary molars from healthy children aged 6–10 years were included. The teeth were rveomly allocated into PUI (n=35) ve CI (n=33) groups. For microbiological assessment, total bacterial load ve Fusobacterium nucleatum levels were analyzed preoperatively ve postoperatively using quantitative polymerase chain reaction (qPCR). Postoperative pain was evaluated at 6, 24, 48, ve 72 hours after treatment using the Wong-Baker Faces Pain Rating Scale. Clinical ve radiographic success at 12 months was determined based on palpation ve percussion sensitivity, sinüs tract, abscess, mobility ve radiographic healing parameters. Results: Although PUI ve CI methods resulted in significant reductions in bacterial load ve F. nucleatum levels, no statistical difference was found between the groups. No statistically significant difference was found between the two groups in terms of postoperative pain levels. Within group comparisons revealed statistically significant differences at 24–48 hours ve 48–72 hours. There was no statistically significant difference between the PUI ve CI groups in terms of clinical-radiographic success at one-year follow-up. Conclusion: PUI ve CI demonstrate comparable effectiveness reducing microbiological load, postoperative pain ve one-year clinical-radiographic outcomes following root canal treatment of primary teeth. Further studies with larger sample sizes, longer follow up periods ve evaluation of additional microbial species are needed to more comprehensively assess the effectiveness of passive ultrasonic irrigation in primary root canal treatment.