Ultrasonik irrigasyon cihazının plastik ve metal uçlarıyla smear tabakasının uzaklaştırılmasının değerlendirilmesi
Evaluation of smear layer removal with plastic and metal tips of ultrasonic irrigation device
  1. Tez No: 944053
  2. Yazar: MAKBULE TAŞYÜREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADULLAH KAYA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Pasif ultrasonik irrigasyon, Metal uç, Plastik uç, Smear tabakası uzaklaştırma, Aralıklı aktivasyon, Taramalı elektron mikroskop, Passive ultrasonic irrigation, metal tip, plastic tip, smear layer removal, intermittent activation, scanning electron microscope
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı %17'lik EDTA (Etilendiamin tetraasetik asit) ve %5'lik NaOCl (Sodyum hipoklorit) yıkama solüsyonları kullanarak, metal ve plastik uçlu ultrasonik irrigasyon cihazıyla aktivasyon yaptıktan sonra taramalı elektron mikroskobunda (SEM) smear tabakasının uzaklaştırılmasının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda toplam 60 adet mandibular premolar diş kullanıldı. Tüm apikalden itibaren 15 mm olacak şekilde ölçüm yapılarak dekoronizasyon işlemi gerçekleştirildi. Kök kanal preparasyonu, apikalden 1 mm kısa olacak biçimde Reciproc R25 ve R40 (T- Endo Must, İstanbul, Türkiye) nikel-titanyum (NiTi) döner eğeler tamamlandı. Enstrümantasyon süresince 15 mL %5'lik NaOCl solüsyonu, 3 mL distile su ile irrigasyon uygulandı. Dişler Grup 1: Kontrol Grubu: Geleneksel Şırınga İrrigasyonu (GŞİ) (n: 20), Grup 2: Pasif Ultrasonik İrrigasyon (PUİ) Cihazı, Plastik Uç ile Aktivasyon (n: 20) , Grup 3: PUİ Cihazı, Metal Uç ile Aktivasyon (n: 20) olmak üzere rastgele 3 gruba ayrıldı. Her grupta final irrigasyon protokolü kapsamında 5 mL %5'lik NaOCl ve 3 mL %17'lik EDTA solüsyonu ile yıkama işlemi gerçekleştirildi ve ardından 3 mL distile su ile durulama yapıldı. PUİ gruplarda (Grup 2 ve 3), %5'lik NaOCl solüsyonuna toplam 60 sn, %17'lik EDTA solüsyonuna ise toplam 30 sn aktivasyon sağlandı. Son olarak örnekler 3 mL distile su ile yıkandı. Ardından kökler iki eşit parçaya ayrıldı. Değerlendirme amacıyla, dişlerin koronal, orta ve apikal kesitlerinden alınan SEM görüntülerindeki smear tabakası iki bağımsız klinisyen tarafından skorlandı. Verilerin analizi, IBM SPSS V23 (Endicott, New York, ABD) yazılımı kullanılarak gerçekleştirildi. Nicel değişkenler için ortalama±standart sapma ve ortanca (minimummaksimum) değerleri sunuldu. Nitel değişkenlerin ikiden fazla kategori içermesi ve xiii normal dağılım varsayımlarının sağlanmaması nedeniyle Kruskal-Wallis H testi ile gruplar arasındaki farklar değerlendirildi. Anlamlı farklılık tespit edilen değişkenlerde, hangi ikili grupların farklılık oluşturduğunu belirlemek amacıyla Bonferroni düzeltmeli Mann-Whitney U testi uygulandı. İki bağımsız gözlemci tarafından yapılan skorlamalar arasındaki uyumun değerlendirilmesi için ise Cronbach α katsayısı hesaplandı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0,001). Orta ve koronal bölgede plastik ve metal uç GŞİ' ye göre daha iyi smear tabakasını uzaklaştırmıştır. GŞİ ve plastik uç arasında ise apikal bölgede anlamlı fark bulundu (p0,001). Apikal bölgede plastik uç metal uca göre daha iyi smear tabakası uzaklaştırdı. Sonuç: Smear tabakasını uzaklaştırma etkinliği bakımından PUİ cihazının plastik ucu ve metal ucu arasında apikal bölgede fark vardır. Kök kanal irrigasyon aktivasyon yöntemlerinden PUİ cihazının metal ve plastik uçların kullanımıyla ilgili olarak daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the removal of the smear layer under scanning electron microscopy (SEM) after activation with a metal and plastic tip ultrasonic irrigation device using 17% EDTA and 5% NaOCl washing solutions. Materials and Methods: A total of 60 mandibular premolar teeth were used in our study. The decoronization process was performed by measuring 15 mm from the entire apical. Root canal preparation was performed using Reciproc R25 and R40 nickel-titanium (NiTi) rotary instruments (Must, Istanbul, Turkey), with instrumentation ending 1 mm short of the apical foramen. Throughout the shaping process, irrigation was conducted using 15 mL of 5% sodium hypochlorite (NaOCl) followed by 3 mL of distilled water. The specimens were then randomly assigned into three experimental groups: Group 1 (Control): Conventional syringe irrigation (CSI) (n = 20); Group 2: Passive Ultrasonic Irrigation (PUI) activated with a plastic tip (n = 20); and Group 3: PUI activated with a metal tip (n = 20). In all groups, the final irrigation protocol consisted of 5 mL of 5% NaOCl and 3 mL of 17% EDTA, each followed by a 3 mL rinse with distilled water. For Groups 2 and 3, ultrasonic activation was applied for a total of 60 seconds with NaOCl and 30 seconds with EDTA. The final rinse in all groups was completed using 3 mL of distilled water. Subsequently, the roots were sectioned longitudinally into two equal halves. To assess the smear layer, scanning electron microscope (SEM) images obtained from the coronal, middle, and apical thirds of each specimen were evaluated and scored independently by two blinded clinicians. Data analysis was performed using IBM SPSS V23 (Endicott, New York, USA) software. Mean±standard deviation and median (minimum-maximum) values were presented for quantitative variables. Since qualitative variables contained more than two categories and normal distribution assumptions were not met, differences between the groups were evaluated with the Kruskal-Wallis H test. In the variables where significant differences were detected, the Mann-Whitney U test with Bonferroni correction was applied to determine which binary groups created the difference. Cronbach α coefficient was calculated to evaluate the agreement between the scores made by two independent observers. The statistical significance level was accepted as p0.001). In the middle and coronal regions, plastic and metal tip removed the smear layer better than GSI. A significant difference was found between GSI and plastic tip in the apical region (p0.001). The plastic tip in the apical region removed the smear layer better than the metal tip. Conclusion: A notable difference in smear layer removal efficiency was observed between the plastic and metal tips of the PUI device in the apical third. This finding highlights the need for further investigation into the performance and clinical implications of using different tip materials in passive ultrasonic irrigation, a commonly employed root canal irrigation activation technique.