Staging paranoia: The theatrics of fear and surveillance in Miller's The Crucible, Wasserman's One Flew Over The Cuckoo's Nest, Letts's Bug, and Hare's Beat The Devil
Paranoyanın sahnelenmesi: Miller'ın The Crucible, Wasserman'ın One Flew Over the Cuckoo's Nest, Letts'in Bug ve Hare'in Beat The Devil eserlerinde korku ve gözetimin tiyatrosallığı
  1. Tez No: 994798
  2. Yazar: JEBREEL ABDULATEEF IBRAHIM IBRAHIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HARITH TURKI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, American Culture and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Paranoya, dram, manipülasyon, şüphe, güvensizlik, komplo teorisi, Paranoia, drama, manipulation, suspicion, distrust, conspiracy theory
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Tanımlanmamış gerçeklerin çağında, insanlar güvendiklerinden daha fazla şüphelenmeye başlarlar. Paranoya, karşılaşılabilecek belirsizliğe karşı temel tepkilerden birini temsil eder. Tiyatro, yüzyıllardır insanlığın korkularını inceleyen bir bilim dalıdır; yazarların giderek paranoyaklaşan dünyamızın sorunlarını ele almak için kullandıkları araçlardan biridir. Bu araştırma, dört önemli dramatik eseri yorumlamayı ve oyun yazarlarının sunduğu paranoya yönlerini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu araştırma, 20. ve 21. yüzyıl tiyatrosunda paranoyanın varlığına dair edebi bir arka plan oluşturmak için önemli bir adımı temsil etmektedir. Bu sorun, insanların yaşam gelişiminin istikrarsızlığına yol açan çeşitli faktörler nedeniyle önemli ölçüde artmaktadır. Bu nedenle, seçilen metinleri analiz etmek, kapsamlı evrensel durumu daha iyi anlamamızı sağlayabilir. Araştırma genel olarak, oyun yazarlarının bu durumu farklı pozisyonlarda nasıl tanımladıklarını incelemek için nitel bir tasarım izlemektedir. Böylece, analiz edilen dört oyun Arthur Miller'ın The Crucible, Dale Wasserman'ın One Flew Over the Cuckoo's Nest, Tracy Letts'in Bug ve David Hare'in Beat the Devil'dır. Paranoyaya ek kavramlarla birlikte, her oyun ayrı ayrı yorumlanmıştır. Araştırma projesi, belirli stres dönemlerinde ya da büyük istikrarsızlık dönemlerinde, bireylerin görüş ve mantıklarının şüphe ve zulüm düşünceleriyle bulanıklaşmaya meyilli olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, toplumsal güven omurgasında derin çatlaklar yaratan yaygın komplo teorileri ve sürekli gözetim sonucu kolektif paranoya da ortaya çıkabilmektedir. Dış müdahalelerden duyulan endişenin temsil ettiği bir çağda, ailevi ve kişisel temeller, içsel kusurlarla harmanlanmış aşırı paranoya nedeniyle dizginlenemiyor. 21. yüzyılda belirsizliklerin birikmesi, paranoyak ve komplocu bulutların hem kitleler hem de bireyler üzerinde yoğunlaşmasında önemli bir etkendir.
Özet (Çeviri)
Through the age of undefined truths, humans start to suspect more than they trust. Paranoia represents one of the essential reactions towards the uncertainty one may encounter. Theatre has been studying mankind's fears for ages; it is one of the tools authors have used to elaborate on the problem of our increasingly paranoic world. This research aims to interpret four significant plays and unveil the aspects of paranoia presented by the playwrights. This research represents a crucial step to establishing a literary background about the presence of paranoia in the theatre of the 20th as well as 21st century. This issue is crucially increasing due to the various factors of instability of humans' life development. Thus, analysing the selected texts may allow us to more understand the comprehensive universal situation. Generally, the research follows the qualitative design to explore how the playwrights describe this state in different positions. The studied plays have been chosen as representatives of a specific chronological order to comprehend the mid-20th century stage, its late period, as well as the early 21st century dramatic representation of paranoia on stage. Thus, the four analysed plays are Arthur miller's The Crucible, Dale Wasserman's One Flew Over the Cuckoo's Nest, Tracy Letts's Bug, and David Hare's Beat the Devil. In combination with supplementary notions to paranoia, each play has been interpreted separately. The research project has revealed that, in certain periods of stress or massive instability, the individuals' sight and logic tend to be blurred by thoughts of suspicion and persecution. In addition, collective paranoia may occur as a result of the rampant conspiracy theories and consistent surveillance that generate immerse fractures in societal backbones of trust. In an age represented by the apprehension of external interventions, familial and personal pillars fail to restrain due to excessive paranoia which is mingled with internal flaws. The accumulation of uncertainties in the 21st century represents a significant factor in the amalgamation paranoic and conspiratorial clouds over the masses as well as individuals.