Sürdürülebilirlik raporlaması ve güvence denetiminde iç denetimin rolü: Kayseri ilinde bir araştırma
The role of internal audit in sustainability reporting and assurance auditing: A research in the province of Kayseri
  1. Tez No: 994818
  2. Yazar: BETÜL İÇELLİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN UZAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, İç denetim sistemi, Sustainability, Internal control system
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Sürdürülebilirlik raporlaması bir şirketin çevresel, sosyal, ekonomik ve yönetişim performansını ortaya koyan, aynı zamanda şirketlerin hedeflerine ulaşma çabalarını ve bu süreçte elde ettikleri başarıları açıklayan önemli bir araç olmaktadır. Sürdürülebilirlik raporlarının yaygınlaşması ve ülkemizde de bazı büyüklüğe sahip şirketler için zorunlu hale gelmesiyle birlikte bu raporlarda kaliteyi ve güvenilirliği sağlamak için sürdürülebilirlik raporlamasının bir güvence beyanı ile yayınlanması gerekliliği doğmuştur. Ayrıca şirketlerde sürdürülebilirlik hedeflerinin gerçekleşmesinde iç denetim önemli bir bileşen olarak varlığını sürdürmektedir. Bu bağlamda sürdürülebilirlik raporlaması ve güvence denetiminde iç denetimin rolünün araştırılması, bu tez çalışmasının konusunu oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı işletmelerde iç denetim birimlerinin sürdürülebilirlik raporlaması ve güvence denetiminde aktif bir şekilde yer almasının etkilerini araştırmaktır. Bu çalışmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiş olup veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Çalışma, Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu ile İkinci 500 listesinde yer alan Kayseri'deki firma çalışanları ile gerçekleştirilmiş olup veriler Spearman Korelasyon, Mann-Whitney U ile Regresyon analizlerine tabi tutulmuştur. Analiz sonuçlarına göre, iç denetimin sürdürülebilirlik performansı, maliyet etkinliği ve ESG hedeflerine ulaşmada etkili olduğunu, özellikle ön incelemelerin maliyet avantajı sağladığını göstermektedir. Ancak şeffaflık, doğruluk ve yatırımcı avantajı üzerindeki etkisinin sınırlı kaldığı belirlenmiştir. Ayrıca iç denetimin sürdürülebilirlik süreçlerinde yalnızca bir kontrol mekanizması olmaktan öte, stratejik bir hızlandırıcı olduğunu, ancak raporlama kalitesinin iyileştirilebilmesi için bütüncül bir yönetim yaklaşımının gerekli olduğu vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Sustainability reporting is an important report that reveals a company's ESG performance, while also explaining companies' efforts to achieve their goals and the successes they have achieved. With the proliferation of sustainability reports and their becoming mandatory for companies of a certain size in our country, it has become necessary to publish them with an assurance statement to ensure quality and reliability. Furthermore, internal audit continues to be an important component in the realisation of sustainability goals within companies. In this context, the subject of this thesis is to investigate the role of internal audit in sustainability reporting and assurance auditing. The aim of this study is to investigate the effects of internal audit units actively participating in sustainability reporting and assurance auditing in businesses. A quantitative research method was adopted and a questionnaire was used as the data collection tool. The study was conducted with employees of companies in Kayseri listed in Turkey's Top 500 Industrial Organisations and Second 500 lists and the data were subjected to Spearman correlation, Mann-Whitney U and regression analyses. According to the analysis results, internal audit has proven effective in achieving sustainability performance, cost efficiency and ESG goals, particularly demonstrating the cost advantage of preliminary reviews. However, its impact on transparency, accuracy and investor advantage was limited. Furthermore, it highlights that internal audit is more than just a control mechanism in sustainability processes, but also a strategic accelerator. However, a holistic management approach is necessary to improve reporting quality.