Borsa İstanbul'da işlem gören aracı kurum işletmelerinin finansal performanslarının PROMETHEE yöntemi ile ölçülmesi
Measuring the financial performances of brokerage companies traded in Borsa Istanbul with the PROMETHEE method
- Tez No: 994817
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Maliye, Business Administration, Finance
- Anahtar Kelimeler: Borsa İstanbul, Promethee, İstanbul Stock Exchange, Promethee
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Alıcı ve satıcılar finansal piyasalara kolayca erişmek, bilgi sahibi olmak, verimli şekilde hizmet almak için güvenilir bir aracı kurum ile çalışmak isterler. Aracı kurumların itibarı üzerinde güvenilirlik belirleyici bir faktör olarak önemli bir rol oynamaktadır. Aracı kurumların güvenilirliği finansal performanslarının ölçülmesi ile belirlenir. Bu çalışmada finansal performansın ölçülmesi için çok kriterli karar verme tekniklerinden PROMETHEE yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada Borsa İstanbul'da işlem gören 9 aracı kurumun 2016-2024 yıllarına ait finansal verileri kullanılarak belli oranlar yardımı ile aracı kurumların finansal performansları analiz edilmiştir. Öncelikle daha güvenilir olması açısından ENTROPİ yönteminden yararlanılarak kriter ağırlıkları belirlenmiştir. Daha sonrasında PROMETHEE I ile kısmi sıralama, ardından PROMETHEE II ile tam sıralama elde edilmiştir. Çıkan sonuçlar GAIA grafik görsellerinden yararlanılarak yorumlamada kolaylık sağlanmıştır. Çalışma sonucunda, 2016-2024 yılları arasındaki dönemde aracı kurumların sıralamalarında yıllara göre değişimlerin yaşandığı gözlemlenmiştir. Bu döneme ilişkin genel değerlendirme sonucunda; Gedik Yatırım, Şeker Yatırım, A1 Capital Yatırım, İş Yatırım, Oyak Yatırım, İnfo Yatırım, Osmanlı Yatırım, Tera Yatırım ve Global Yatırım'ın finansal performansları karşılaştırılmış ve bu kapsamda, Şeker Yatırım'ın diğer aracı kurumlara kıyasla en yüksek finansal performansı sergilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Buyers and sellers want to work with a reliable brokerage firm in order to easily access financial markets, obtain information, and receive services efficiently. Reliability plays an important role as a determining factor in the reputation of brokerage firms. The reliability of brokerage firms is determined by measuring their financial performance. In this study, the PROMETHEE method, one of the multi-criteria decision-making techniques, is used to measure financial performance. In the study, the financial performances of brokerage firms are analyzed with the help of certain ratios by using the financial data of 9 brokerage firms traded on Borsa Istanbul for the years 2016–2024. First, criterion weights are determined by using the ENTROPY method in order to be more reliable. Then, partial ranking is obtained with PROMETHEE I, and afterwards, complete ranking is obtained with PROMETHEE II. The resulting outcomes are interpreted by benefiting from GAIA graphical visuals to facilitate interpretation. As a result of the study, it is observed that there are changes in the rankings of brokerage firms by years during the period between 2016 and 2024. As a result of the general evaluation of this period; the financial performances of Gedik Yatırım, Şeker Yatırım, A1 Capital Yatırım, İş Yatırım, Oyak Yatırım, İnfo Yatırım, Osmanlı Yatırım, Tera Yatırım, and Global Yatırım are compared, and within this scope, it is determined that Şeker Yatırım exhibits the highest financial performance compared to the other brokerage firms.