The influence of e-commerce factors on the intention to use mobile payment based on the moderating role of shopping applications: A case study of Tikrit University students
E-ticaret faktörlerinin mobil ödeme kullanım niyeti üzerindeki etkisinde alışveriş uygulamalarının düzenleyici rolü: Tikrit Üniversitesi öğrencileri üzerine bir örnek çalışma
  1. Tez No: 994819
  2. Yazar: SALEH QADORY SALEH ALDOURE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESSIA RIES AHMED ABU RIES
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobil ticaret, Mobile commerce
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, e-ticaretin başlıca boyutları olan E-Ticaret Bilgi Kalitesi, E-Ticaret Sistem Kalitesi ve E-Ticaret Hizmet Kalitesinin, öğrencilerin mobil ödeme yöntemlerini benimseme niyetini nasıl şekillendirdiğini incelemektir. Ayrıca çalışma, Tikrit Üniversitesi öğrencileri arasında bağımlı değişken olan mobil ödeme kullanım niyeti ile bağımsız değişkenler olan e-ticaret faktörleri arasındaki ilişkide alışveriş uygulamalarının kullanımının nasıl bir düzenleyici (moderator) rol oynadığını araştırmaktadır. Mevcut araştırmada kullanılan örneklem, önlisans, lisans ve lisansüstü programlara kayıtlı; sabah, akşam ve örgün bölüm öğrencilerinden oluşan; hem erkek hem de kadın toplam 45.354 öğrenciyi kapsamaktadır. Çalışmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiş olup, veri toplama süreci iki aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada, Tikrit Üniversitesi öğrencilerine gönderilen 410 anketten 400 geçerli yanıt elde edilmiştir. Araştırmanın değişkenlerini analiz etmek amacıyla Kısmi En Küçük Kareler Yapısal Eşitlik Modellemesi (PLS-SEM) kullanılmıştır. Ampirik bulgular, E-Ticaret Bilgi Kalitesi yapısının içsel güven/mobil ödeme kullanım niyeti üzerinde anlamlı bir etkisinin bulunmadığını göstermiştir. Buna karşılık, E-Ticaret Sistem Kalitesi yapısının mobil ödeme kullanım niyeti ile istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir ilişkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, E-Ticaret Hizmet Kalitesi mobil ödeme kullanım niyeti üzerinde güçlü bir etki göstermiş; E-Ticaret Hizmet Kalitesi ile mobil ödeme kullanım niyeti arasındaki ilişki, alışveriş uygulamaları faktörünün düzenleyici etkisi aracılığıyla, E-Ticaret Bilgi Kalitesi'nin mobil ödeme kullanım niyeti üzerindeki pozitif etkisini açıklayıcı nitelikte bulunmuştur. Bununla birlikte, E-Ticaret Sistem Kalitesi ile mobil ödeme kullanım niyeti arasındaki dolaylı ilişkinin alışveriş uygulamaları aracılığıyla anlamlı olmadığı görülmüştür. Genel olarak bulgular, alışveriş uygulamalarının, E-Ticaret Hizmet Kalitesi ile mobil ödeme kullanım niyeti arasındaki ilişkide pozitif bir düzenleyici etkiye sahip olduğunu ve e-ticaret belirleyicileri ile mobil ödeme kullanım niyeti arasındaki ilişkinin bağlamsal bir moderatör faktöre bağlı olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this research is to investigate how key e-commerce dimensions, namely E-Commerce Information Quality (E-INF), E-Commerce System Quality (E-SYS), as well as E-Commerce Service Quality (E-SER), shape students' intention to adopt mobile payment methods. In addition, the study explores how Shopping Applications (APP) usage moderates the relationship between the Dependent Variable (DV) (Intention to Use Mobile Payment (INT-TO)) as well as the Independent Variables (IVs) (e-commerce factors) among the Tikrit University students. The sample used in the current study was 45,354 students who participated in preliminary studies, postgraduate programmes, morning, evening and internal department courses and both males and females. The study employed a quantitative research design, which also included two data collection phases. In the first stage, 400 valid responses were received out of 410 responses sent to students at Tikrit University. Partial Least Squares Structural Equation Modeling (PLS-SEM) was used to analyse the variables of interest. The empirical results showed that the construct of E-Commerce Information Quality (E-INF) was not significantly influenced by the construct of intrinsic trust (INT-TO). On the other hand, the E-Commerce System Quality (E-SYS) construct had a positive correlation that was significant with INT-TO. Moreover, E-Commerce Service Quality (E-SER) showed a strong effect on INT -TO and the relationship between E-SER and INT -TO was further expounded as a positive effect of E-INF on INT -TO mediated by the moderating effect of the shopping applications (APPs) factor. This notwithstanding, the E-SYS to INT-TO relationship through APPs was shown to be unsubstantial as an indirect relationship. Taken together, the findings prove a positive moderating effect of APPs on the correlation between E-SER and INT-TO, and also indicate that the correlation between the e-commerce determinants and INT-TO depends on a contextual moderating factor. The current research provides an innovative theoretical framework to organisations that work in the sphere of e-commerce, as it explains the user behaviour and the factors that influence it. The findings provide useful benchmarks to major stakeholders, such as investors, on the need to evaluate organisational performance within this industry.