Hidrojenle zenginleştirilmiş suyun antimikrobiyal aktivitesinin belirlenmesi, biberiye ve kekik ile antimikrobiyal ilişkisinin incelenmesi
Determination of the antimicrobial activity of hydrogen rich water and investigation of The antimicrobial relationship with rosemary and thyme
  1. Tez No: 994826
  2. Yazar: YASEMİN ARSLAN HÜDAVERDİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrojenle Zenginleştirilmiş Su, Antimikrobiyal Aktivite, Hidrojenli Ekstraksiyon, Kekik Özütü, Biberiye Özütü, Hydrogen Rich Water, Antimicrobial Activity, Hydrogen Extraction, Thyme Extract, Rosemary Extract
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Moleküler hidrojen (H2), dünya atmosferinde bol miktarda bulunan toksik olmayan, renksiz, kokusuz bir gaz ve yoğunluk açısından en hafif madde olarak, kendine özgü fiziksel ve kimyasal özelliklere sahiptir. Moleküler hidrojenin terapötik etki mekanizmalarının altında seçici antioksidan, apoptotik ve antiinflamatuvar özellikleri bulunmaktadır. Kısıtlı sayıda çalışma ise antimikrobiyal özellikleri olabileceğini düşündürmektedir. Bitki ekstraktlarının elde edilmesinde saf çözücülere H2 eklenmesi fenolikler, flavonoidler, antosiyaninler gibi fitokimyasalların ve antioksidanların eldesini iyileştirmektedir. Biberiye ve kekik özütleri, çeşitli konsantrasyonlarda, farklı bakteri suşları üzerinde antimikrobiyal potansiyele sahiptir. Bu çalışmanın amacı, hidrojenle zenginleştirilmiş suyun (HZS) hidrojen eklenmemiş içme suyuna kıyasla daha yüksek antimikrobiyal aktiviteye sahip olup olmadığının saptanması ve biberiye ile kekik bitkilerinin ekstraksiyonunda HZS kullanılmasının hidrojen eklenmemiş su kullanılmasına kıyasla özütlerin antimikrobiyal etkinliklerine etkisinin incelenmesidir. Bu ekstraksiyon yönteminin bitki özlerinin antimikrobiyal aktivitesine etkisini inceleyen çalışma bulunmaması sebebiyle özgün değere sahiptir. Çalışmada, bitkilerin ekstraksiyonunda çözücü olarak %30 etanol ve %70 HZS ile %50 etanol ve %50 HZS kullanılmış ve kontrol gruplarıyla karşılaştırılmıştır. Bitkilerden bağımsız olarak suların antimikrobiyal aktivitesi de analiz edilmiştir. Antimikrobiyal aktivitenin belirlenmesinde disk difüzyon yöntemi kullanılmıştır. Staphylococcus aureus ve Escherichia coli patojen bakterileri ile hazırlanan kültürler üzerine, özütleri içeren diskler yerleştirilerek inkübasyon sonrası disklerin çevresindeki inhibisyon zon çapları ölçülmüştür. Sonuçta, bitkilerden bağımsız olarak HZS'nin S. aureus üzerinde antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğu bulgulanmıştır. Biberiye ekstraksiyonunda HZS kullanılması, S. aureus üzerinde daha belirgin bir etki olmak üzere, her iki bakteri suşunda da antibakteriyel aktiviteyi arttırmıştır. Kekik ekstraksiyonunda HZS kullanılması, tüm konsantrasyonlarda E. coli üzerinde antimikrobiyal aktiviteyi arttırmış, %30'luk çözeltide S. aureus üzerinde de antimikrobiyal aktiviteyi arttırmıştır. Bu sonuçlar, hidrojenle zenginleştirilmiş suyun S. aureus üzerinde antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğunu ve bitki özütlerinin antimikrobiyal aktivitesini arttırma konusunda yüksek bir potansiyel sergilediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Molecular hydrogen (H2), a non-toxic, colorless, odorless gas abundant in the Earth's atmosphere and the lightest substance in terms of density, possesses unique physical and chemical properties. The therapeutic mechanisms of molecular hydrogen include selective antioxidant, apoptotic, and anti-inflammatory properties. A limited number of studies suggest it may also have antimicrobial properties. Adding H2 to all pure solvents in the production of plant extracts improves the yield of all phytochemicals and antioxidants, such as phenolics, flavonoids, and anthocyanins. Rosemary and thyme extracts, at various concentrations, exhibit antimicrobial potential against different bacterial strains. The aim of this study is to determine whether hydrogen rich water (HRW) has higher antimicrobial activity compared to drinking water without added hydrogen, and to investigate the effect of using HRW in the extraction of rosemary and thyme plants on the antimicrobial efficacy of the extracts compared to using drinking water without added hydrogen. This study has unique value due to the lack of studies investigating the effect of this extraction method on the antimicrobial activity of plant extracts. In this study, 30% ethanol and 70% HRW, and 50% ethanol and 50% HRW were used as solvents in the extraction of plants and compared with control groups. The antimicrobial activity of the waters was also analyzed independently of the plants. The disk diffusion method was used to determine antimicrobial activity. Disks containing the extracts were placed on cultures prepared with Staphylococcus aureus and Escherichia coli pathogenic bacteria, and the inhibition zone diameters around the disks were measured after incubation. As a result, it was found that HRW has antimicrobial activity against S. aureus, independently of the plants. The use of HRW in rosemary extraction increased the antibacterial activity in both bacterial strains, with a more pronounced effect on S. aureus. The use of HZS in thyme extraction increased antimicrobial activity against E. coli at all concentrations and also increased antimicrobial activity against S. aureus in a 30% solution. These results demonstrate that hydrogen rich water has antimicrobial activity against S. aureus and exhibits high potential for enhancing the antimicrobial activity of plant extracts.