21. yüzyılda Türkiye ile Afrika Boynuzu ülkeleri ilişkilerinde insani yardım boyutu: Etiyopya, Somali ve Cibuti modeli
Humanitarian aid dimension in relations between Türkiye and the countries of the Horn of Africa in the 21st century: The model of Ethiopia, Somalia and Djibouti
  1. Tez No: 994840
  2. Yazar: ASSIA ABDOULKADER KAMIL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF MEHMET AKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Afrika Boynuzu, İnsani Yardım, Etiyopya, Somali, Cibuti, Turkiye, Horn of Africa, Humanitarian Aid, Ethiopia, Somalia, Djibout
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Politik Ekonomi Ana Bilim Dalı
Özet
21. yüzyılda Türkiye ile Afrika Boynuzu ülkeleri arasındaki ilişkiler, sadece diplomatik ve ekonomik iş birlikleriyle sınırlı kalmayıp insani yardım boyutunda da derinleşmektedir. Etiyopya, Somali ve Cibuti gibi ülkelerde yaşanan insani krizler, Türkiye'nin bölgeye yönelik yaklaşımında önemli bir yer tutmaktadır. Bu ülkelerdeki açlık, iç savaş, göç hareketleri ve altyapı eksiklikleri gibi sorunlar, Türkiye'nin insani yardım faaliyetlerini şekillendiren temel dinamikler olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye'nin bu bölgedeki yardım politikaları, sadece ihtiyaç sahiplerine destek sağlamaktan öte, aynı zamanda bölgesel istikrar ve kalkınmanın sağlanması adına diplomatik bir araç olarak da kullanılmaktadır. Bu çalışma, Türkiye'nin insani yardımlarının kapsamını, stratejilerini ve bölge üzerindeki etkilerini inceleyerek, insani yardımın dış politika ve bölgesel güç dengeleri üzerindeki önemini ortaya koymaktadır. Türkiye'nin Afrika Boynuzu ülkelerine yönelik insani yardım faaliyetleri, sadece maddi destekten ibaret olmayıp kültürel ve diplomatik bağları da güçlendirmektedir. TİKA, AFAD ve Kızılay gibi kurumların sahadaki çalışmaları; sağlık, eğitim, tarım ve altyapı gibi birçok farklı alanda somut projelere dönüşmektedir. Bu projeler, bölge halkının yaşam kalitesini iyileştirirken Türkiye'ye olan güveni ve olumlu algıyı artırmaktadır. Ancak insani yardım süreci, beraberinde çeşitli zorlukları da getirmekte; siyasi istikrarsızlık, lojistik problemler ve bölgesel çatışmalar yardımların sürdürülebilirliğini zorlamaktadır. Araştırma, bu bağlamda Türkiye'nin insani diplomasi anlayışını ve bölgedeki insani krizlere verdiği yanıtları değerlendirirken, aynı zamanda bu çabaların Türkiye'nin uluslararası alandaki konumuna yaptığı katkıları da gözler önüne sermektedir.
Özet (Çeviri)
In the 21st century, relations between Turkiye and the Horn of Africa countries are not limited to diplomatic and economic cooperation but are also deepening in the humanitarian dimension. Humanitarian crises in countries such as Ethiopia, Somalia, and Djibouti play a significant role in Turkiye's approach to the region. Problems such as hunger, civil war, migration, and infrastructure deficiencies in these countries constitute the fundamental dynamics shaping Turkiye's humanitarian aid activities. Turkiye's aid policies in this region go beyond simply providing support to those in need; they are also used as a diplomatic tool to ensure regional stability and development. This study examines the scope, strategies, and impact of Turkiye's humanitarian aid on the region, revealing the importance of humanitarian aid on foreign policy and regional balances of power. Turkiye's humanitarian aid activities in the Horn of Africa countries are not limited to financial support; they also strengthen cultural and diplomatic ties. The field work of institutions such as TİKA, AFAD, and the Red Crescent is transforming into concrete projects in a wide range of areas, including health, education, agriculture, and infrastructure. These projects improve the quality of life of the local population while increasing trust and positive perceptions of Turkiye. However, the humanitarian aid process also presents various challenges; political instability, logistical problems, and regional conflicts challenge the sustainability of aid. In this context, the research evaluates Turkiye's understanding of humanitarian diplomacy and its responses to humanitarian crises in the region, while also revealing the contributions of these efforts to Turkiye's international standing.