Exchange rate pass-through to inflation in Iraq
Irak'ta döviz kuru geçişkenliğinin enflasyona etkisi
- Tez No: 994847
- Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. OJONUGWA USMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Cointegration test, Enflasyon, Cointegration test, Inflation
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonomi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Irak'ta enflasyondan sorumlu dinamik faktörleri; tüketici fiyatları, döviz kurları, para arzı, petrol fiyatları ve reel GSYH gibi ekonomik değişkenlerin birbirleriyle nasıl etkileşime girdiğini inceleyerek ortaya koymaktır. İnceleme, 2007–2023 dönemini kapsayan aylık veriler kullanılarak yürütülmüştür. Gelişmiş ekonometrik tekniklerin, özellikle Hata Düzeltme Mekanizması (ECM) ile birlikte kullanılan Dinamik Otoregresif Dağıtılmış Gecikme (ARDL) modelinin uygulanması, döviz kuru dalgalanmalarındaki yönlü asimetriler ve verilerdeki olası yapısal kırılmalar koşulu altında, çalışmanın hem kısa dönemli değişimleri hem de uzun dönemli istikrarlı ilişkileri eş zamanlı olarak ortaya koymasına imkân tanımaktadır. Araştırma bulguları, değişkenler arasında istikrarlı bir uzun dönemli eşbütünleşme ilişkisi bulunduğunu; döviz kuru ve para arzının enflasyon üzerinde güçlü ve kalıcı etkiler yarattığını, buna karşılık petrol fiyatı şoklarının daha ılımlı ve kısa süreli etkiler doğurduğunu göstermektedir. DynARDL analizine göre, Irak'taki enflasyon oranları; döviz kurları, para arzı ve petrol gelirlerindeki değişimler dâhil olmak üzere, dışsal ve parasal şoklardan anlamlı ölçüde etkilenmekte ve tüm bu unsurlar enflasyona pozitif yönde katkıda bulunmaktadır. Bu sonuçlar, ithalata ve petrole büyük ölçüde bağımlı bir ekonomide para politikasının yürütülmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Araştırma, Irak'ta enflasyon dinamiklerine ilişkin senaryo temelli yeni ampirik kanıtlar sunmakta ve aynı zamanda dinamik ARDL çerçevesinin makroekonomik modellemedeki analitik gücünü ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The goal of this research is to unravel the dynamic factors responsible for inflation in Iraq by looking at how the different variables of the economy like consumer prices, exchange rates, money supply, oil prices, and real GDP interact each other. The investigation is carried out through the use of monthly data covering the period from 2007 to 2023. The application of advanced econometric techniques, notably the Dynamic Autoregressive Distributed Lag (ARDL) model accompanied by its Error Correction Mechanism (ECM), permits the study to simultaneously depict short-run changes and long-run stable relationships under the condition of directional asymmetries in exchange rate fluctuations and possible structural breaks in the data. The research findings indicate that there exists a long-run cointegrating relationship among the variables that is stable, with the exchange rate and the money supply causing considerable persistent effects on inflation, while the oil price shocks have more moderate and short-lived impacts. According to the DynARDL study, Iraq's inflation rates are significantly affected by external and monetary shocks, including changes in exchange rates, the money supply, and oil income, all of which contribute positively to inflation. These results are of major importance for the conduct of monetary policy in an economy that is heavily dependent on imports and oil. The research presents novel, scenario-based, empirical evidence about the inflation dynamics in Iraq, and it also illustrates the analytical power of the dynamic ARDL framework in macroeconomic modeling.