Râkım Elkutlu besteleri bağlamında Bekir Sıdkı Sezgin yorumu üzerine bir inceleme
An examination of Bekir Sıdkı Sezgin's interpretation in the context of the compositions of Râkım Elkutlu
- Tez No: 994880
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI GERÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Bekir Sıdkı Sezgin, Râkım Elkutlu, Meşk, Usta-çırak, Makam, İcra tavrı, Türk sanat müziği, Bekir Sıdkı Sezgin, Râkım Elkutlu, Meşk, Master–Apprentice Tradition, Makam, Performance Style, Turkish art music
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Türk mûsikîsinin önemli bestekârlarından Râkım Elkutlu'nun eserlerini, klasik üslubun seçkin cılarından Bekir Sıdkı Sezgin'in yorumculuğu çerçevesinde inceleyerek söz konusu eserlerin icr özelliklerini ortaya koymaktır. Bu kapsamda çalışma, Bekir Sıdkı Sezgin tarafından yorumlanan Râkım Elkutlu besteleri üzerinden klasik tavrın nota harici nüanslarını belirlemeyi; Sezgin'in seslendirme anlayışını usûl, süsleme, geçiş, vurgu ve ifade unsurları bakımından çözümleyerek yorumcuya özgü üslupsal özelliklerini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Bu araştırma, nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde tasarlanmış olup, betimsel ve analitik müzikoloji yöntemlerinden yararlanılmıştır. Araştırmada, Bekir Sıdkı Sezgin tarafından yorumlanan Râkım Elkutlu bestelerinin ses kayıtları ve notaları karşılaştırmalı olarak incelenmiş; klasik Türk Mûsikî tavrına ilişkin nüanslar analiz yoluyla ortaya konulmuştur. Bulgular: Türk Mûsikî Bestekârlarından Râkım Elkutlu eserlerinin Bekir Sıdkı Sezgin yorumu bağlamında analizi yapılmıştır. Sonuç: Bu çalışma kapsamında, Râkım Elkutlu'nun eserleri Bekir Sıdkı Sezgin'in yorumları doğrultusunda incelenmiş ve eserlerin özellikleri belirlenmiştir. Yapılan analizleri Sezgin'in Elkutlu bestelerine yaklaşımında klasik üslubun temel ilkelerine bağlı kaldığını, bu üslubun nota harici nüanslarla zenginleştirdiğini ve usûl anlayışı, süsleme nüanslarının kullanımı, geçişler, vurgular ve ifade bakımından kendine özgü bir tavrı sergilediğini ortaya koymuştur. Bulgular, yorumcunun larında eserin yapısal bütünlüğünü koruduğu, makamsal seyir ve ritmik dengeyi ön planda tuttuğunu ve süsleme ile geçişleri ölçülü biçimde kullandığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to examine the works of Râkım Elkutlu, one of the prominent composers of Turkish classical music, within the interpretative framework of Bekir Sıdkı Sezgin, a distinguished performer of the classical style, in order to reveal the performance characteristics of these compositions. In this context, the research seeks to identify the extra-notational nuances of the classical performance tradition through Râkım Elkutlu's compositions as interpreted by Bekir Sıdkı Sezgin, and to determine the stylistic features unique to the performer by analyzing Sezgin's vocal approach in terms of usûl (rhythmic cycles), ornamentation, transitions, emphasis, and expressive elements. Method: Designed within the framework of a qualitative research approach, this study employs descriptive and analytical musicological methods. Audio recordings and musical scores of Râkım Elkutlu's compositions performed by Bekir Sıdkı Sezgin were comparatively examined, and performance nuances associated with the classical Turkish music tradition were identified through analytical procedures. Findings: An analysis of Râkım Elkutlu's compositions was conducted within the context of Bekir Sıdkı Sezgin's interpretations. Results: Within the scope of this study, Râkım Elkutlu's compositions were examined in light of Bekir Sıdkı Sezgin's performance interpretations, and the performance characteristics of the works were identified. The analyses reveal that Sezgin adheres to the fundamental principles of the classical style in his approach to Elkutlu's compositions, enriches this style through extra-notational nuances, and demonstrates a distinctive performance manner in terms of rhythmic perception (usûl), use of ornamentation, transitions, emphasis, and expression. The findings indicate that the performer preserves the structural integrity of the compositions, prioritizes modal progression (makam seyir) and rhythmic balance, and employs ornamentation and transitions in a measured and controlled manner.