6. sınıf matematik ders kitaplarının SOLO Taksonomisine göre incelenmesi: Türkiye ve Gürcistan örneği
An analysis of 6th grade mathematics textbooks according to the SOLO Taxonomy: The case of Turkey and Georgia
  1. Tez No: 994889
  2. Yazar: BETÜL KILIÇ TURGUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TEVFİK İŞLEYEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Eğitim ve Öğretim, Mathematics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ders kitapları, Gürcistan, SOLO taksonomi, Textbooks, Georgia, SOLO taxonomy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Toplumların gelişip kalkınabilmesi için en önemli alan şüphesiz eğitim öğretimdir. Teknolojinin gün geçtikçe ilerlemesiyle de eğitimde daha fazla bilgi ve planlama gerekmektedir. Bu nedenle ülkeler kaliteli öğretim programları oluşturmak için uğraşmaktadırlar. Öğretim programları, derslerin öğretimine dair bütün etkinlikleri içeren programlardır (Demirel, 2017). Nitelikli öğretim oluşabilmesi için öğretim süreçleri önemli bir yere sahiptir. Öğretim süreçlerinin şekillenmesi için ise o derse ait nitelikli öğretim programları oluşturmak gerekir. Bu nedenle öğretim programları eğitim hayatında önemli bir rol oynar. Türkiye'de matematik öğretim programında yapılandırmacı yaklaşım benimsenmiştir. Yapılandırmacılık ile birey zihninde bilgilerin anlamlı ilişkisini kurar ve yeni öğrenme yaşantıları ile önceki öğrenmeleri arasında ilişki kurarak bilgileri zihinde anlamlandırır (Ülgen, 1997). Bu yaklaşım sayesinde öğrencinin derse aktif katılımı sağlanır. Ders kitapları da bu yaklaşıma paralel olarak etkinlik temelli, yaparak yaşayarak öğrenmeleri kazandırmaya yönelik tasarlanmıştır. Gürcistan eğitim sisteminde ise eskiden Sovyet döneminin etkileri bulunurken 2005 yılından itibaren eğitim sisteminde köklü değişikliklere gidilmiş ve açık, dinamik, yenilikçi bir yapıya sahip olmuştur (Nodar & Gavin, 2014). Gürcistanda 1.sınıftan 6.sınıfın bitimine kadar ilkokul eğitimi, 7.sınıftan 9.sınıfın sonuna kadar temel eğitim verilmektedir. Bu 9 yıllık eğitim zorunludur. Zorunlu olan temel eğitim tamamlandıktan sonra öğrenciler mesleki eğitime yönlendirilmektedir. Orta eğitim ise 3 yıllık süreden oluşmakta olup 10-12 sınıfları arasındadır. Lise diploması alabilmek için öğrenciler sınava tabi tutulmaktadır (Gürcistan Eğitim ve Bilim Bakanlığı (MES), 2012).
Özet (Çeviri)
The most important area for the development and development of societies is undoubtedly education. As technology advances day by day, more information and planning is required in education. For this reason, countries strive to create quality teaching programs. Curriculums are programs that include all activities regarding the teaching of courses (Demirel, 2017). Teaching processes have an important place in order to provide qualified teaching. In order to shape the teaching processes, it is necessary to create qualified teaching programs for that course. Therefore, curriculum plays an important role in educational life. A constructivist approach has been adopted in the mathematics curriculum in Turkey. With constructivism, the individual establishes a meaningful relationship of information in his mind and gives meaning to the information in his mind by establishing a relationship between new learning experiences and previous learning (Ülgen, 1997). Thanks to this approach, the student's active participation in the lesson is ensured. In parallel with this approach, textbooks are designed to provide activity-based learning by doing and experiencing. While the Georgian education system used to have influences from the Soviet period, radical changes have been made in the education system since 2005 and it has an open, dynamic and innovative structure (Nodar & Gavin, 2014). In Georgia, primary education is provided from the 1st grade to the end of the 6th grade, and basic education is provided from the 7th grade to the end of the 9th grade. This 9-year education is compulsory. After completing the compulsory basic education, students are directed to vocational education. Secondary education consists of 3 years and is between grades 10-12. In order to receive a high school diploma, students are subjected to an exam (Georgian Ministry of Education and Science (MES), 2012).