Beyaz yakalı çalışanlarda psikolojik sermaye ile örgütsel adalet arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlığın moderatör rolü
The moderating role of resilience in the relationship between psychological capital and organizational justice among white-collar employees
  1. Tez No: 994893
  2. Yazar: FEYZA NUR GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA ÇAM KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Beyaz yakalı, Pozitif psikolojik sermaye, Psikolojik sağlamlık, White collar, Positive psychological capital, Resilience
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, psikolojik sermaye, psikolojik sağlamlık ve örgütsel adalet arasındaki ilişkileri incelemeyi ve psikolojik sağlamlığın bu ilişkideki moderatör rolünü değerlendirilmeyi amaçlamaktadır. Çalışma, ilişkisel tarama modeli çerçevesinde tasarlanmış olup, değişkenler arasındaki doğrudan ve dolaylı ilişkilerin belirlenmesi hedeflenmiştir. Veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmış ve ölçekler Google Forms platformu üzerinden çevrimiçi olarak uygulanmıştır. Araştırmaya toplam 350 katılımcı dahil edilmiş, elde edilen veriler SPSS 25 programı ile analiz edilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkiler korelasyon analiziyle analiz edilmiştir. Düzenleyici rol analizi SPSS Process eklentisiyle gerçekleştirilmiştir. Bulgular, psikolojik sermaye ile örgütsel adalet arasında pozitif ve anlamlı bir ilişkinin varlığını göstermektedir. Ayrıca psikolojik sağlamlığın, psikolojik sermaye ile örgütsel adalet arasındaki ilişkiyi güçlendiren bir moderatör olarak işlev gördüğü saptanmıştır. Bu sonuçlar, bireylerin psikolojik kaynaklarının ve dayanıklılık düzeylerinin, iş yerindeki adalet algısı üzerindeki etkisini desteklemektedir. Araştırmanın bulguları, örgütsel bağlamda, psikolojik sermaye ve sağlamlık temelli girişimlerin, çalışanların adalet algısı üzerinde olumlu etkiler yaratabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the relationships between psychological capital, psychological resilience, and organizational justice and to evaluate the moderating role of psychological resilience in these relationships. The study was designed within the framework of a relational screening model, aiming to identify direct and indirect relationships between variables. A survey was used as the data collection tool, and the scales were administered online via the Google Forms platform. A total of 350 participants were included in the study, and the obtained data were analyzed using SPSS 25. Relationships between variables were analyzed using correlation analysis. Moderating role analysis was performed using the SPSS Process add-in. The findings indicate the existence of a positive and significant relationship between psychological capital and organizational justice. Furthermore, psychological resilience was found to function as a moderator, strengthening the relationship between psychological capital and organizational justice. These results support the impact of individuals' psychological resources and resilience levels on their perception of workplace justice. The research findings indicate that, within the organizational context, psychological capital and resilience-based initiatives can have positive effects on employees' perception of justice and their overall psychological well-being.