Öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ve mesleki adanmışlıkları arasındaki ilişki
The relationship between teachers' lifelong learning tendencies and professional commitment
- Tez No: 994896
- Danışmanlar: PROF. DR. CEYHUN OZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: öğretmenlik, öğrenme, yaşam boyu öğrenme, adanmışlık, mesleki adanmışlık, Mesleki bağlılık, Yaşam boyu öğrenme merkezi, Öğretmenler, teaching, learning, lifelong learning, commitment, professional commitment, Occupational commitment, Lifelong learning center, Teachers
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile mesleki adanmışlık düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. İlişkisel tarama modelinde yürütülen araştırmanın örneklemini Tekirdağ ili Süleymanpaşa ilçesinde görev yapan 418 öğretmen oluşturmaktadır. Veriler“Yaşam Boyu Öğrenme Eğilim Ölçeği”ve“Öğretmenlik Mesleğine Adanmışlık Ölçeği”ile toplanmış; analizlerde t testi, ANOVA, Pearson korelasyon ve regresyon teknikleri kullanılmıştır. Bulgular, öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile mesleki adanmışlık düzeylerinin genel olarak yüksek olduğunu göstermiştir. Yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin cinsiyet, yaş ve görev yapılan öğretim kademesine göre; mesleki adanmışlık düzeylerinin ise cinsiyet, mezuniyet durumu ve görev yapılan öğretim kademesine göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca yaşam boyu öğrenme eğilimi ile mesleki adanmışlık arasında orta düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunduğu ve yaşam boyu öğrenmenin mesleki adanmışlığın anlamlı bir yordayıcısı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between teachers' lifelong learning tendencies and their levels of professional commitment. The research was conducted using a relational survey model, and the sample consisted of 418 teachers working in different school levels in the Süleymanpaşa district of Tekirdağ. Data were collected using the“Lifelong Learning Tendency Scale”and the“Commitment to Teaching Profession Scale”and analyzed through t-test, ANOVA, Pearson correlation, and regression techniques. The findings indicated that teachers' lifelong learning tendencies and professional commitment levels were generally high. Lifelong learning tendencies differed significantly according to gender, age, and school level, while professional commitment levels showed significant differences according to gender, educational attainment, and school level. Furthermore, a moderate, positive, and significant relationship was found between lifelong learning tendencies and professional commitment, and lifelong learning was identified as a significant predictor of professional commitment.