5E öğrenme modelinin öğrencilerin iklim değişikliği ile ilgili farkındalık ve kaygı düzeylerine etkisinin incelenmesi: Kimya dersi örneği
Investigation of the effect of the 5E learning model on students' climate change awareness and anxiety levels: The case of chemistry course
  1. Tez No: 994904
  2. Yazar: MUHAMMED ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TACETTİN PINARBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kimya Eğitimi, 5E Öğrenme Modeli, İklim Değişikliği, İklim Değişikliği Farkındalık Ölçeği, İklim Değişikliği Kaygı Ölçeği, Chemistry Education, 5E Learning Model, Climate Change, Climate Change Awareness Scale, Climate Change Anxiety Scale
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: 5E öğrenme modelinin, lise öğrencilerinin iklim değişikliği konusuna ilişkin farkındalık ve kaygı düzeyleri üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırma, 2025–2026 eğitim-öğretim güz yarıyılında İstanbul ilinde bir devlet lisesinde öğrenim görmekte olan 10. sınıf öğrencileri ile yürütülmüştür. Yarı deneysel desen kullanılmış, ön test–son test kontrol gruplu model çerçevesinde toplam 100 öğrenci çalışmaya dâhil edilmiştir. Deney grubuna 5E öğrenme modeline uygun olarak hazırlanan ders etkinlikleri uygulanmış, kontrol grubunda ise mevcut öğretim programı doğrultusunda geleneksel öğretim yöntemi sürdürülmüştür. Veri toplama aracı olarak“İklim Değişikliği Farkındalık Ölçeği”ve“İklim Değişikliği Kaygı Ölçeği”kullanılmış; elde edilen veriler SPSS paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Bulgular: İstatistiksel analizler sonucunda, 5E öğrenme modelinin uygulandığı deney grubunda öğrencilerin iklim değişikliği farkındalık düzeylerinde ve kaygı düzeylerinde istatiksel olarak anlamlı bir artış gözlemlenmemiştir. Sonuç: Araştırmanın bulguları, 5E öğrenme modelinin özellikle karmaşık ve çevresel konuların öğretiminde etkili bir yöntem olma potansiyeline sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, 5E öğrenme modeline dayalı öğretim yaklaşımlarının fen ve kimya eğitimi alanında daha yaygın biçimde kullanılmasının, öğrencilerin kavramsal öğrenmelerini destekleyebileceği ve çevresel farkındalıklarını artırabileceği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was carried out to examine the effect of the 5E learning model on high school students' awareness and their anxiety levels of climate change. Method: The research was conducted during the first semester of 2025–2026 academic year with 10th grade students attending to a public high school in Istanbul. A quasi-experimental design was used and within the framework of a pre-test–post-test control group model, a total of 100 students were included in the study. Lesson activities prepared in accordance with the 5E learning model were implemented in the experimental group, while the traditional teaching method was continued in the control group based on the existing curriculum. As data collection tools, the“Climate Change Awareness Scale”and the“Climate Change Anxiety Scale”were used, and the obtained data were analyzed through the SPSS software. Findings: As a result of statistical analyses, a significant increase was not observed in the climate change awareness levels and anxiety levels of the students in the experimental group where the 5E learning model was applied. Result: The findings of the research reveal that potantially, the 5E learning model is an effective method, especially in the teaching of complex and environmental subjects. Consequently, it is suggested that teaching approaches based on the 5E learning model should be more widely used in the field of science and chemistry education, as they possibly support students' conceptual learning and increase their environmental awareness.