Kırsal ve kentsel bölgelerde okul öncesi eğitime devam eden 5-6 yaş çocukların sosyal değerler açısından karşılaştırılması
Comparison of social values of children aged 5-6 attending preschool education in rural and urban areas
  1. Tez No: 994919
  2. Yazar: AYBÜKE ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAŞARAN GENÇDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: sorumluluk, sevgi-hoşgörü, saygı, iş birliği-yardımlaşma, nezaket, responsibility, love–tolerance, respect, cooperation–helping, courtesy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZİ KIRSAL VE KENTSEL BÖLGELERDE OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİNE DEVAM EDEN 5-6 YAŞ ÇOCUKLARIN SOSYAL DEĞERLER AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI Aybüke ÖKSÜZ Şubat 2026, 81 Sayfa Amaç: Kırsal ve kentsel bölgelerde okul öncesi eğitime devam eden 5-6 yaş çocuklarının sosyal değerler kazanımlarının bazı değişkenlere göre karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırma kırsal ve kentsel bölgede okul öncesi eğitimine devam eden 5-6 yaş çocuklarının sosyal değer kazanımlarının yerleşim birimi, cinsiyet, aile türü, aile eğitim düzeyi ve yaşadıkları konut türüne göre farklılaşmanın olup olmadığının incelendiği nicel bir araştırmadır. Bu nicel araştırmada karşılaştırma türü tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmada, bağımlı değişken; okul öncesi eğitimine devam eden 5-6 yaş çocukların sosyal değer kazanımı, bağımsız değişkeni ise cinsiyet, yerleşim birimi, aile yapıları, aile eğitim düzeyi, yaşanılan konut türü oluşturmaktadır. Çalışmanın evrenini Erzurum ilinin Yakutiye, Palandöken ve Aziziye ilçelerinde 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı resmi ilköğretim okulları bünyesinde yer alan anasınıflarına devam eden 10000 çocuk oluşturmuştur. Ve bu evrenden 200 çocuk da örneklemi oluşturmuştur. Bu çocukların 100'ü kentte 100'ü kırsalda okul öncesi eğitimine devam etmektedir. Veri toplama aracı olarak Atabey ve Ömeroğlu'nun geliştirdiği“Okul Öncesi Sosyal Değerler Kazanım Ölçeği”çocuklardan alınan cevapların kaydedilmesi için“Okul Öncesi Sosyal Değerler Kazanımı Ölçeği Cevap Formu”, çocukların demografik bilgilerini öğrenmek için ise araştırmacının kendisi tarafından hazırlanan ''Kişisel Bilgi Formu'' kullanılmıştır. Bulgular: Cinsiyet değişkeninin yalnızca Sorumluluk sosyal değeri üzerinde etkili olduğu, diğer sosyal değerler üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Yerleşim birimi değişkeninin ise Sevgi–Hoşgörü, Saygı, Sorumluluk, İş Birliği–Yardımlaşma, Nezaket ve genel sosyal değer düzeyi üzerinde etkili olduğu, kentte yaşayan çocukların değerlerin tümünde daha yüksek puanlara sahip olduğu belirlenmiştir. Aile türü değişkeni Saygı, Sorumluluk, Nezaket ve genel sosyal değer düzeyi üzerinde etkili olurken, Sevgi–Hoşgörü ve İş Birliği–Yardımlaşma üzerinde etkili değildir. Konut türü değişkeninin Sevgi–Hoşgörü, Saygı, Sorumluluk, İş Birliği–Yardımlaşma ve genel sosyal değer düzeyi üzerinde etkili olduğu, Nezaket üzerinde etkili olmadığı saptanmıştır. Anne eğitim düzeyi, Sevgi–Hoşgörü, Saygı, Sorumluluk ve genel sosyal değer düzeyi üzerinde; baba eğitim düzeyi ise Sevgi–Hoşgörü, Saygı, Sorumluluk, Nezaket ve genel sosyal değer düzeyi üzerinde anlamlı etkiye sahip olduğu görülmüştür. Sonuçlar: Bu araştırmada, okul öncesi çocukların sosyal değer düzeylerinin yerleşim birimi, konut türü ve ebeveyn eğitim düzeyine göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Kentte yaşayan ve ebeveyn eğitim düzeyi yüksek olan çocukların sosyal değer puanlarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Cinsiyet değişkenine göre bazı alt boyutlarda farklılık görülürken, aile türüne göre anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
MASTER'S THESIS COMPARISON OF SOCIAL VALUES OF CHILDREN AGED 5-6 ATTENDING PRESCHOOL EDUCATION IN RURAL AND URBAN AREAS Aybüke ÖKSÜZ February 2026, 81 Pages Purpose: The aim of this study is to compare the social value acquisition of 5–6-year-old children attending preschool education in rural and urban areas according to certain variables. Method: This study is a quantitative research that examines whether the social value acquisition levels of 5–6-year-old children attending preschool education in rural and urban areas differ according to settlement type, gender, family structure, parental education level, and type of residence. In this quantitative study, a comparative survey model was employed. In the research, the dependent variable is the social value acquisition of 5–6-year-old children attending preschool education, while the independent variables are gender, settlement type, family structure, parental education level, and type of residence. The population of the study consisted of 10,000 children attending kindergarten classes within public primary schools affiliated with the Provincial Directorate of National Education in the Yakutiye, Palandöken, and Aziziye districts of Erzurum during the 2024–2025 academic year. The sample consisted of 200 children selected from this population. Of these children, 100 were attending preschool in urban areas and 100 in rural areas. As data collection instruments, the“Preschool Social Values Acquisition Scale”developed by Atabey and Ömeroğlu, the“Preschool Social Values Acquisition Scale Response Form”used to record children's responses, and a“Personal Information Form”prepared by the researcher to obtain demographic information were utilized. Findings: It was found that the gender variable had a significant effect only on the social value of Responsibility and did not have a significant effect on other social values. The settlement type variable was found to have a significant effect on Love–Tolerance, Respect, Responsibility, Cooperation–Helping, Politeness, and overall social value levels, with children living in urban areas obtaining higher scores in all dimensions. While the family type variable had a significant effect on Respect, Responsibility, Politeness, and overall social value levels, it did not have a significant effect on Love–Tolerance or Cooperation–Helping. It was determined that the housing type variable had a significant effect on Love–Tolerance, Respect, Responsibility, Cooperation–Helping, and overall social value levels, but not on Politeness. Furthermore, maternal education level was found to have a significant effect on Love–Tolerance, Respect, Responsibility, and overall social value levels, whereas paternal education level had a significant effect on Love–Tolerance, Respect, Responsibility, Politeness, and overall social value levels. Conclusions: In this study, it was determined that preschool children's social value levels differed significantly according to residential area, type of housing, and parental education level. It was found that children living in urban areas and those whose parents had higher levels of education had higher social value scores. While differences were observed in some sub-dimensions with respect to gender, no significant difference was found according to family type.