İhracat performansının belirlenmesi ve izlenmesi için çok boyutlu bir model önerisi: Kurumsal karne ve örnek bir uygulama
A multidimensional model proposal for determining and monitoring export performance: Balanced scorecard and an example
- Tez No: 994920
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PELİN ERDEN ÇEVİK, PROF. DR. GÜLER SAĞLAM ARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: İhracat Performansı, Kurumsal Karne, Stratejik Hedef, Anahtar Performans Göstergesi, Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP), Export Performance, Balanced Scorecard, Strategic Target, Key Performance Indicator (KPI), Analytic Hierarchy Process (AHP)
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
Özet
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ihracat, işletmeler için uluslararası pazarlarda rekabet edebilmenin ve sürdürülebilir büyümenin temel unsurlarından biri haline gelmiştir. Bu sebeple işletmeler, ihracat faaliyetlerinin verimliliğini değerlendirebilmek amacıyla ihracat performanslarını ölçme ve analiz etme ihtiyacı duymaktadır. Literatürde yer alan ihracat performansının ölçümüne yönelik çalışmalar çoğunlukla finansal göstergelere odaklanmakta ve satış hacimleri, kârlılık gibi nicel veriler temel alınmaktadır. Ancak ihracat performansının bütüncül bir biçimde değerlendirilebilmesi için finansal göstergelerin yanı sıra müşteri, iç süreçler ile öğrenme ve gelişim gibi stratejik boyutların da dikkate alınması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, Kurumsal Karne yaklaşımının ihracat performansının değerlendirilmesinde bir işletme özelinde uygulanabilirliğini ortaya koymak ve ihracat performansının çok boyutlu bir bakış açısıyla nasıl ölçülebileceğini göstermektir. Bu doğrultuda, seçilen bir işletmenin ihracat performansı; finansal, müşteri, iç süreçler ile öğrenme ve gelişim boyutları altında belirlenen anahtar performans göstergeleri aracılığıyla değerlendirilmiştir. Performans göstergelerinin önem derecelerinin belirlenmesinde Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) yöntemi kullanılarak, değerlendirme sürecinin daha sistematik ve nesnel bir yapıya ulaştırılması hedeflenmiştir. Çalışmanın, ihracat performansının ölçümüne yönelik literatüre uygulamalı bir örnek sunması ve işletmelere stratejik karar alma süreçlerinde yol gösterici olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
In developed and developing countries, exports have become one of the fundamental elements for firms to compete in international markets and achieve sustainable growth. Therefore, firms feel the need to measure and analyze their export performance in order to evaluate the efficiency of their export activities. Studies in the literature on the measurement of export performance mostly focus on financial indicators, and quantitative data such as sales volumes and profitability are taken as a basis. However, in order to evaluate export performance in a holistic manner, strategic dimensions such as customers, internal processes, and learning and growth should be taken into consideration in addition to financial indicators. The aim of this study is to demonstrate the applicability of the Balanced Scorecard approach in evaluating export performance at the firm level and to show how export performance can be measured from a multidimensional perspective. In this regard, the export performance of a selected firm is evaluated through key performance indicators determined under the financial, customer, internal process, and learning and growth dimensions. In determining the importance weights of the performance indicators, the Analytic Hierarchy Process (AHP) method is used, with the aim of providing a more systematic and objective structure to the evaluation process. It is expected that the study will provide an applied example for the literature on export performance measurement and guide firms in their strategic decision-making processes.