Enhancing academic writing performance through feedback literacy training: A quasi- experimental study in a Turkish EFL preparatory program
Geri bildirim okuryazarlığı eğitimiyle akademik yazmaperformansının geliştirilmesi: Türkiye'de bir İngilizcehazırlık programında yarı deneysel bir çalışma
  1. Tez No: 994923
  2. Yazar: EMİNE TANRISEVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN KAVANOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik yazı, Akademik yazı öğretimi, Yabancı dil öğretimi, Yazılı düzeltme geri bildirimi, Öğretmen dönütü, Academic writing, Academic writing teaching, Foreign language teaching, Written corrective feedback, Teacher feedback
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, bir Türk yükseköğretim kurumundaki hazırlık düzeyindeki İngilizceyi yabancı dil olarak (EFL) öğrenen öğrencilerin yazma becerileri üzerinde geri bildirim okuryazarlığına yönelik bir müdahalenin etkisini incelemektedir. İkinci dilde yazma öğretiminde geri bildirimin temel bir bileşen olduğu yaygın biçimde kabul edilse de birçok öğrenci, öğretmen geri bildirimiyle etkili biçimde etkileşime girebilmek için gerekli beceri, tutum ve stratejilere sahip değildir (Carless & Boud, 2018; Nicol & Macfarlane-Dick, 2006). Bu araştırmanın amacı, geri bildirim okuryazarlığının açık biçimde öğretilmesinin öğrencilerin akademik yazma çıktılarında iyileşme sağlayıp sağlamadığını incelemektir. Çalışma, yarı deneysel bir desen kullanılarak yürütülmüştür. Aynı düzeydeki (A2–B1) iki mevcut sınıf kontrol (n=22) ve deney grubu (n=21) olarak atanmıştır. Altı hafta boyunca deney grubu, düzenli yazma görevlerine ek olarak yapılandırılmış geri bildirim okuryazarlığı eğitimi almıştır. Bu eğitim; öğretmen geri bildirimini yorumlama, değer verme ve revizyon süreçlerinde uygulama becerilerine yönelik etkinlikleri içermektedir. Bu sırada kontrol grubu, standart yazma müfredatını ve düzenli öğretmen geri bildirimini herhangi bir ek eğitim olmaksızın takip etmiştir. Öğrencilerin geri bildirim okuryazarlığı düzeylerindeki değişimi ölçmek amacıyla, dört boyuttan oluşan (Takdir, Olumlu Tutum, Etkili Geri Bildirime Yönelik Farkındalık ve Geri Bildirimi Kullanma Açıklığı) Geri Bildirim Okuryazarlığı Ölçeği (Yıldız vd., 2022) her iki gruba da ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Buna ek olarak, her iki grup tarafından gerçekleştirilen ön ve son yazma görevleri; kurum tarafından uygulanan dereceli puanlama anahtarına göre örgütlenme, tutarlılık, içerik uygunluğu, dil bilgisi, sözcük kullanımı ve noktalama ölçütleri doğrultusunda değerlendirilmiştir. Bulgular, deney grubunun kontrol grubuna kıyasla daha yüksek düzeyde gelişim gösterdiğini ortaya koymuştur. Geri bildirim okuryazarlığı eğitimi alan öğrenciler, müdahale sonrası metinlerinde fikirlerin daha net ifade edilmesi, daha tutarlı bir yapı ve daha yüksek dil doğruluğu sergilemişlerdir. Bu sonuçlar, öğrencilerin geri bildirim okuryazarlığını geliştirmeye yönelik çalışmaların yazma becerilerinin güçlendirilmesinde ve geri bildirime daha özerk ve düşünceli bir yaklaşım geliştirilmesinde kritik öneme sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines how a feedback literacy intervention affects EFL students' writing abilities at the preparatory level at a Turkish institution. Even though it is often acknowledged that feedback is an essential component of teaching writing in second languages, many students lack the abilities, attitudes, and strategies necessary to interact with teacher feedback in an effective manner (Carless & Boud, 2018; Nicol & Macfarlane-Dick, 2006). The aim of this research is to explore whether explicitly teaching feedback literacy can enhance students' academic writing outcomes. The study was conducted using a quasi-experimental design. Two intact classes from the same level (A2-B1) were assigned as control (n=22) and experimental group (n=21). Over the course of six weeks, the experimental group received structured instruction on feedback literacy alongside their regular writing tasks. This instruction included training on interpreting, valuing, and applying teacher feedback in revision processes. Meanwhile, the control group followed the standard writing curriculum and regular teacher feedback without any additional training. To measure changes in students' feedback literacy levels, the Feedback Literacy Scale (Yıldız et al., 2022), consisting of four dimensions—Appreciation, Positive Attitude, Awareness towards Effective Feedback, and Openness to Use Feedback—was administered as a pre- and post-test to both groups. In addition, both groups completed pre- and post-writing tasks, which were assessed based on organization, coherence, content relevance, grammar, vocabulary use and punctuation following a grading rubric implemented by the institution. Findings revealed that the experiment group had a higher improvement compared to the control group. The students who received feedback literacy instruction demonstrated greater clarity of ideas, more coherent structure, and improved language accuracy in their post-intervention texts. These findings imply that improving students' feedback literacy is essential to enhancing their writing skills and encouraging a more autonomous and thoughtful approach to feedback.