Neoliberal eğitim politikalarının öğretmen emeği dönüşümü üzerine etkisi
The impact of neoliberal education policies on the transformation of teacher labor
- Tez No: 994939
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN BALYER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Neoliberalizm, Öğretmenlik, Öğretmen Emeği Dönüşümü, Emek, Neo-liberalizm, Neoliberalism, Teaching, Transformation of Teacher Labor, Labour, Neo-liberalism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, neoliberal politikalarının öğretmen emeği dönüşümü üzerindeki etkisine dair öğretmen görüşlerini belirlemektir. Bu araştırma nitel araştırma yönteminin tekniklerine uygun olarak yapılandırılmıştır. Bu araştırmada, nitel araştırma desenlerinden fenomenolojik (olgu bilim) araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırma, resmi kamu kurumlarında, ortaokul ve lise kademelerinde görev alan 15 öğretmenin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemi, amaçlı örnekleme yöntemlerinden kartopu örnekleme ile belirlenmiştir. Veriler yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan görüşme formu kullanılmıştır. Veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarında“Öğretmenlerin neoliberal eğitim politikaları tanımı”,“Öğretmenlik mesleğinin neoliberal dönüşümü”,“Neoliberal eğitim politikalarının öğretmen istihdamına etkisi”,“Neoliberal eğitim politika sürecinde öğretmenin temel haklarındaki değişim ve dönüşüm”,“Farklı şekillerde istihdam edilen öğretmenler”,“Öğretmenlik mesleğinin geleceği”adlı altı ana temaya ulaşılmıştır. Araştırmanın tüm temaları incelendiğinde, neoliberal eğitim politikalarının öğretmen emeği dönüşümü üzerinde olumsuz etkileri olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin neoliberal eğitim politikalarının emekleri üzerine etkilerine yönelik görüşleri uygulanan politikaların giderek büyüyen sorunlara sebep olduğu görülmüştür. Milli Eğitim Bakanlığı kamudaki güvencesiz istihdam şekillerini ortadan kaldırıp öğretmenleri sadece kadrolu şekilde istihdam ederek yaşanan sorunlara çözüm adına bir adım atmış olabilir.
Özet (Çeviri)
This learning objective includes evaluations of neoliberal policies on teacher labor. This research can be developed in accordance with qualitative research techniques. A phenomenological research design, one of the qualitative research designs, was used in this study. The research was conducted by replacing 15 teachers with 3-35 years of experience working in middle and high schools in public institutions affiliated with the Ministry of National Education. The research methods were determined using a snowball method, a simple manual method. Data were collected using face-to-face interviews. The researcher used an interview formula developed by the researcher. Data were analyzed using content analysis. The research results revealed six main themes:“Teachers' definition of neoliberal education policies,”“Neoliberal transformation of the teaching profession,”“Impact of neoliberal education policies on teacher employment,”“Changes and transformations in teachers' fundamental rights during the neoliberal education policy process,”“Teachers employed in different ways,”and“The future of the teaching profession.”An examination of all the research themes revealed that neoliberal education policies have negatively impacted the transformation of teacher labor. Teachers' perceptions of the impact of neoliberal education policies on their labor revealed that the implemented policies are causing increasing problems. The Ministry of National Education will take a step toward resolving these problems by eliminating precarious employment in the public sector and employing teachers exclusively as permanent staff.