Non-obez pediatrikastım hastalarında epikardiyal yağ dokusu kalınlığının değerlendirilmesi ve serum adiponektin düzeyleri ile ilişkisi
Non-obez pediatrikastim hastalarinda epikardiyal yağ dokusu kalinliğinin değerlendirilmesi ve serum adiponektin düzeyleri ile i̇lişkisi
- Tez No: 994949
- Danışmanlar: UZMAN MAHMUT DOĞRU, UZMAN FEYZA MEDİHA YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Astım, adiponektin, epikardiyal yağ dokusu kalınlığı, non-obez çocuklar, Asthma, adiponectin, epicardial adipose tissue thickness, non-obese children
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk İmmünolojisi ve Allerji Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı serum adiponektin (APN) ve epikardiyal yağ dokusu kalınlığı (EATT)'nin non-obez astımlı çocuklarda bir etkisi olup olmadığını sağlıklı çocuklar ile karşılaştırmalı olarak araştırmak ve aralarındaki ilişkiyi klinik sonuçları ile analiz etmek. Method: Pediatrik alerji ve immünoloji kliniğine başvuran olgulardan astım tanısı almış 68 non-obez çocuk (20 kız ve 48 erkek) ile 39 sağlıklı çocuk (18 kız ve 21 erkek) bu kesitsel gözlemsel çalışmaya dahil edildi. EATT transtorasik ekokardiyografi ile ölçüldü. Serum APN düzeyleri kontrol edildi. İstatistiksel analizde bağımsız örnekler için t-test ve spearman korelasyon analizi kullanıldı. Sonuçlar: Astım grubunda ortalama yaş 10,2±2,7 yıl, BMI'ı 17,1±3,0 kg/m², EATT 5,7±1,1 mm ve serum APN düzeyi 10,0±5,3 mg/L olarak bulundu. Kontrol grubunda ise ortalama yaş 10,5±2,8 yıl, BMI'ı 17,2±3,0 kg/m², EATT'ı 5,1±0,7 mm bulundu. EATT hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti. APN düzeyi hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşüktü. Astım ve kontrol gruplarında EATT ile APN arasında anlamlı negatif korelasyon vardı. Sonuç: Non-obez astımlı çocuklar yüksek EATT ile ilişkiliydi. Yüksek EATT yüksek pro-inflamatuar sitokin salınımı ve düşük düzeyde APN salınımı ile ilişkili olabilir. Düşük APN düzeyi azalmış anti-inflamatuar etki ile ilişkili olabilir. Sonuç olarak; yüksek EATT düzeyi ile düşük APN düzeyi non-obes astımlı çocuklar arasında bir ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate whether serum adiponectin (APN) and epicardial adipose tissue thickness (EATT) have an effect in non-obese children with asthma and in healthy non-asthmatic children, and analyze their relationships with clinical outcomes. Methods: 68 childrens diagnosed with non-obese asthma (20 girls and 48 boys) who had applied at the pediatric allergy and immunology clinic of the hospital were included in this cross-sectional, observational study. The control group included 39 healthy people (18 girls and 21 boys). Obesity was evaluated with body mass index (BMI). EATT was measured by transthoracic echocardiography. The serum APN levels were also checked. Statistical analysis was performed by using independent sample t-test and spearman correlation analyses. Results: The mean age of the asthma group was 10,2±2,7 years, average BMI was 17,1±3,0 kg/m² and the average EATT was found to be 5,7±1,1 mm. The mean age of the control group was 10,5±2,8 years, average BMI was 17,2±3,0 kg/m² and the average EATT was found to be 5,1±0,7 mm. When comparing the two groups, the EATT of the asthma group was found to be significantly higher (p<0.001) than that of the control group. In the asthma group the APN was 10,0±5,3 mg/L, and in the control group the APN was 15,8±10,5 mg/L (p<0.001). We found that APN was significantly negatively correlated with EATT (r=-0,266, p=0,006) in asthma and control groups. Conclusion: EATT is associated with non-obese asthmatic childrens. High EATT may be related with high release of pro-inflammatory cytokine and low release of APN. Low levels of APN may be related low anti-inflammatory effect. Therefore, high EATT and low levels of APN may demonstrate anti-protective effect on non-obese asthmatic childrens.