Henrı Dutılleux Obua Sonatı'nın form analizi ve obua icrası yönünden incelenmesi
Form analysis of Henri Dutilleux's Oboe Sonata and examination of the oboe in terms of performance
- Tez No: 994995
- Danışmanlar: DOÇ. HÜSEYİN ONUR ÜZÜLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Dutilleux, Henri, Obua, Sonat, Dutilleux, Henri, Oboe, Sonata
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Üfleme ve Vurma Çalgılar Ana Sanat Dalı
Özet
Bu çalışmada, 20. yüzyılın önde gelen Fransız bestecilerinden Henri Dutilleux'nun 1947 yılında Paris Konservatuvarı için bestelediği Obua Sonatı, form analizi ve obua icrası yönünden incelenmiştir. Nitel bir araştırma olan bu çalışmada, literatür taraması ve betimsel araştırma modeli kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda; eserin birinci bölümünün ostinato zemin üzerinde kanonik bir katmanlaşmaya sahip olduğu, ikinci ve üçüncü bölümlerin ise geleneksel sonat formu ilkeleriyle kurgulandığı tespit edilmiştir. İcra yönünden; düşük dinamiklerde ses kontrolü, uzun soluklu bağlı cümleler, sık oktav geçişleri ve hızlı teknik pasajların yarattığı zorluklar belirlenmiş; bu güçlüklerin aşılmasına yönelik alternatif parmak pozisyonları ve çalışma stratejileri sunulmuştur. Çalışma, eserin yapısal özelliklerini ve icradaki teknik gereklilikleri kapsamlı bir şekilde ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the Oboe Sonata, composed by Henri Dutilleux in 1947 for the Paris Conservatory, was examined in terms of formal analysis and oboe performance. As a qualitative research, this study utilized literature review and a descriptive research design. As a result of the analyses, it was determined that the first movement of the work has a canonic stratification over an ostinato base, while the second and third movements are structured based on the principles of traditional sonata form. In terms of performance, challenges such as sound control in low dynamics, long-breathed legato phrases, frequent octave transitions, and fast technical passages were identified; alternative fingering positions and practice strategies were presented to overcome these difficulties. This study comprehensively reveals both the structural characteristics of the work and the technical requirements in performance.