Borderline kişilik özellikleri olan bireylerde depresif belirtilerin duygu tanıma ve zihin kuramı becerileri ile ilişkisi
The relationship between depressive symptoms and emotion recognition and theory of mind skills in individuals with borderline personality traits
- Tez No: 995016
- Danışmanlar: PROF. DR. EJDER AKGÜN YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Borderline Kişilik Özellikleri, Depresyon, Sosyal Biliş, Zihin Kuramı, Borderline Personality Traits, Depression, Social Cognition, Theory of Mind
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, borderline kişilik özelliklerinin zihin kuramı ve duygu tanıma becerileri ile ilişkisini ve bu ilişkiye depresif belirtilerin etkilerini incelemektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışma örneklemini üniversite öğrencileri oluşturmuştur. Dahil edilme ve dışlama kriterlerini karşılayan, sözlü ve yazılı olarak bilgilendirilmiş onamı alınan 204 gönüllü çalışmaya dahil edilmiştir. Sosyodemografik Veri Formu, Borderline Kişilik Ölçeği (BKE), Beck Depresyon Envanteri verildi (BDE), Gözlerden Zihin Okuma (GZOT), Gaf Testi (GT), İma Testi (İT), Duygu Tanıma Testi (DTT) uygulanmıştır. BULGULAR: Borderline kişilik özelliklerinin, düşük yoğunluktaki duyguları tanıma puanları ile anlamlı derecede pozitif ilişkili olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte borderline alt ölçeklerinden kendilik imgesi, boşluk hissi, duygulanımda kararsızlık puanları düşük yoğunluktaki duyguları tanıma puanları ile anlamlı derecede ilişkili bulunmuştur. Borderline alt ölçeklerinden dürtüsellik ve intihar/yaralama puanları ise düşük yoğunluktaki duyguları tanıma puanları ile anlamlı derecede negatif ilişkili saptanmıştır. Borderline özelliklerin toplam puanlarının GZOT, GT ve İT ile ilişkisi görülmemiştir. Borderline alt ölçeklerinden ise psikoz ve dürtüsellik puanlarının; GZOT'un nötr, pozitif ve negatif puanları ve GT ile negatif ilişkili olduğu görülmüştür. İntihar/yaralama puanlarının GZOT'un negatif ve nötr puanlarıyla kısmen pozitif, pozitif puanlarıyla ise negatif yönde ilişkili olduğu bulunmuştur. Depresif belirtilerin borderline özellikler ile zihin kuramı ve duygu tanıma yetilerine moderatör etkisi saptanmamıştır. Depresif belirtiler düşük yoğunluktaki duyguları tanıma puanları ile, özellikle korku duygusunu tanıma puanları ile, anlamlı derecede ilişkili bulunmuştur. Düşük yoğunluktaki duygu tanıma puanları ile pozitif korelasyon gösteren kendilik imgesi, boşluk hissi ve duygulanımda kararsızlık alt ölçek puanlarının, depresif belirtilerle anlamlı seviyede ilişkili olduğu görülmüştür. SONUÇ: Borderline kişilik özellikleri ile sosyal biliş yetileri arasında güçlü bir ilişki saptanmıştır. Bulgularımız, bu yetileri bir kısım borderline özelliklerin pozitif bir kısım borderline özelliklerin ise negatif etkilediğini göstermiştir. Depresif belirtilerin moderatör etkisi saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this study is to examine the relationship between borderline personality traits and theory of mind and emotion recognition abilities, as well as the moderating effects of depressive symptoms on this relationship. MATERIALS AND METHODS: The study sample consisted of university students. A total of 204 volunteers who met the inclusion and exclusion criteria and provided both verbal and written informed consent participated in the study. Participants were administered the Sociodemographic Data Form, Borderline Personality Questionaire (BPQ), Beck Depression Inventory (BDI), Reading the Mind in the Eyes Test (RMET), Faux Pas Test, Hinting Test , and Emotion Recognition Test. RESULTS: Borderline personality traits were found to be significantly correlated with scores for recognizing low-intensity emotions. Among the BPQ subscales, disturbed self-image, feelings of emptiness, and affective instability showed significant positive correlations with recognition of low-intensity emotions. In contrast, impulsivity and suicide/self-mutilation subscales were negatively correlated with the recognition of low-intensity emotions. No significant correlations were found between the total BPQ scores and performance on the RMET, Faux Pas, or Hinting Test. However, among the subscales, quasi-psychotic states and impulsivity scores were negatively correlated with the total, neutral, positive, and negative scores of the RMET and with the Faux Pas Test. Suicide/self-mutilation scores were partially correlated with neutral and negative RMET scores and negatively correlated with positive RMET scores. Depressive symptoms did not show a moderating effect on the relationship between borderline traits and theory of mind or emotion recognition abilities. Nevertheless, depressive symptoms were significantly correlated with the recognition of low intensity emotions, especially fear. The BPQ subscales that showed positive correlations with low-intensity emotion recognition such as; disturbed self-image, feelings of emptiness, and affective instability were also significantly associated with depressive symptoms. CONCLUSION: A strong relationship was found between borderline personality traits and social cognitive abilities. Our findings suggest that certain borderline traits positively, while others negatively, influence these abilities. No moderating effect of depressive symptoms was observed.