Öğretmen adaylarının çevre farkındalık düzeylerinin ve çevre sorunlarına ilişkin davranışlarının incelenmesi
Investigation of pre-service teachers' environmental awareness levels and their behaviors related to environmental problems
- Tez No: 995020
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADIR ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevre eğitimi, Çevre sorunları, Öğretmen adayları, Environmental education, Environmental problems
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının çevre farkındalık düzeyleri ile çevre sorunlarına ilişkin davranışlarınının incenlemesi ve bazı demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesidir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi lisans programında öğrenim gören Sosyal Bilgiler öğretmen adayları oluşturmaktadır. Çalışma grubu, uygun örnekleme yöntemiyle seçilen ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 156 öğretmen adayından oluşmaktadır. Veriler, kişisel bilgi formu ile çevre farkındalığı ve çevre sorunlarına ilişkin davranışları ölçmeye yönelik ölçekler aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistiklerin yanı sıra gruplar arası karşılaştırmalar ve değişkenler arası ilişkileri belirlemeye yönelik analizlerden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmen adaylarının çevre farkındıklarının yüksek olmasına rağmen çevre sorunlarına yönelik davranış düzeylerinin ise düşük olduğu belirlenmiştir. Ayrıca bazı demografik özelliklere göre çevre sorunlarına yönelik farklındalıklarında anlamlı farklılık görülmezken çevre sorunlarına yönelik davranışlarda ise sınıf düzeylerinde analamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. Çevre farkındalığı ile çevre sorunlarına ilişkin davranışlar arasında ise % 10,5 oranında az da olsa anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgular doğrultusunda çevre eğitimi ve çevre temalı etkinliklerin farkındalık ve davranışlar üzerinde destekleyici bir rol oynayabileceği düşünülmektedir. Elde edilen sonuçların, öğretmen yetiştirme programlarında çevre eğitiminin niteliğinin geliştirilmesine ve çevreye duyarlı davranışların güçlendirilmesine yönelik uygulamalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the environmental awareness levels and behaviors regarding environmental problems of prospective teachers and to determine whether they differ according to certain demographic characteristics. The research was conducted using a correlational survey model, a quantitative research method. The study group consists of prospective Social Studies teachers studying in the Social Studies Education undergraduate program at Cumhuriyet University Faculty of Education during the 2024-2025 academic year. The sample consists of 156 prospective teachers selected using a convenient sampling method and who voluntarily participated in the research. Data were collected through a personal information form and scales designed to measure environmental awareness and behaviors regarding environmental problems. Descriptive statistics, as well as intergroup comparisons and analyses to determine relationships between variables, were used in the analysis of the data. As a result of the research, it was determined that although prospective teachers have high environmental awareness, their behavior levels regarding environmental problems are low. In addition, while no significant differences were found in awareness of environmental problems according to some demographic characteristics, a significant difference was found in behaviors regarding environmental problems at different class levels. A slightly significant correlation (10.5%) was found between environmental awareness and behaviors related to environmental problems. Based on these findings, it is believed that environmental education and environmentally themed activities can play a supportive role in influencing awareness and behaviors. It is thought that these results will contribute to improving the quality of environmental education in teacher training programs and strengthening environmentally conscious behaviors.