Ortaöğretim öğrencilerinde algılanan sosyal destek ile algılanan stres ilişkisinde sportmenlik davranışının düzenleyici etkisi
The moderating effect of sportsmanship behavior on the relationship between perceived social support and perceived stress among secondary school students
- Tez No: 995042
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Algılanan sosyal destek, Perceived social support
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaöğretim öğrencilerinde algılanan sosyal destek ile algılanan stres ilişkisinde sportmenlik davranışının düzenleyici etkisini incelemektir. İlişkisel tarama modelinde yürütülen araştırmanın örneklemini, Erzincan il merkezinde 3 farklı lisede öğrenim gören 362 kadın ve 275 erkek olmak üzere toplam 637 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada“Beden Eğitimi ve Spor Dersi Sportmenlik Davranışı Ölçeği”,“Algılanan Stres Ölçeği”ve“Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde araştırmanın hipotezlerini test etmek üzere tanımlayıcı istatistikler ve Pearson korelasyon katsayıları hesaplanmıştır. Daha sonra, bağımsız değişken ile bağımlı değişken arasındaki ilişkide düzenleyici değişkenin etkisini test etmek amacıyla PROCESS Macro Model 1 kullanılmıştır. Araştırmada, elde edilen bulgular, sportmenlik ile stres arasında doğrudan ve anlamlı bir ilişki olmamasına rağmen, sportmenlik ile algılanan sosyal destek arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. En çarpıcı bulgu ise, sportmenlik davranışının, algılanan sosyal desteğin stres üzerindeki etkisinde istatistiksel olarak anlamlı bir düzenleyici role sahip olduğudur. Eğim analizi, bu etkinin yönünü net bir şekilde göstermiştir. Sportmenlik seviyesi arttıkça, algılanan sosyal desteğin stresi azaltıcı etkisinin güçlendiği sonucuna varılmıştır
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the moderating effect of sportsmanship behavior on the relationship between perceived social support and perceived stress among high school students. The sample of this study, conducted using a correlational screening model, consisted of a total of 637 students (362 female and 275 male) attending three different high schools in the Erzincan city center. The study used the“Physical Education and Sports Class Sportsmanship Behavior Scale,”the“Perceived Stress Scale,”and the“Multidimensional Scale of Perceived Social Support.”Descriptive statistics and Pearson correlation coefficients were calculated to test the research hypotheses in the data analysis. PROCESS Macro Model 1 was then used to test the effect of the moderator variable on the relationship between the independent variable and the dependent variable. The results revealed that although there was no direct and significant relationship between sportsmanship and stress, there was a positive and significant relationship between sportsmanship and perceived social support. The most striking finding was that sportsmanship behavior had a statistically significant moderating role in the effect of perceived social support on stress. Slope analysis clearly demonstrated the direction of this effect The study concluded that as the level of sportsmanship increases, the stress-reducing effect of perceived social support becomes stronger.