Çoklu ekran kullanım alışkanlıkları ile bireylerin anhedoni düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between multiple screen use habits and individuals' levels of anhedonia
  1. Tez No: 995053
  2. Yazar: MERVE SIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEÇİL GÜNHER ARICA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anhedoni, psikolojik bağımlılık, teknoloji, Anhedonia, psychological addiction, technology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, çoklu ekran kullanımı ile bireylerin anhedoni düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu ilişkide demografik özelliklerin belirleyici rolünü değerlendirmektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikteki çalışmamız, etik kurul onamı sonrasında 15 Eylül–1 Kasım 2025 tarihleri arasında Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniklerinde yürütülmüştür. Dahil edilme kriterlerini karşılayan ve yazılı onamı alınan katılımcılara, araştırmacılar tarafından yüz yüze anket uygulanmıştır. Anket; sosyodemografik bilgi formu, Kimyasal Duyu Keyif Ölçeği (CPS-TR) ve Çoklu Ekran Bağımlılığı Ölçeği'nden oluşmuştur. Veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. BULGULAR: Katılımcıların en sık kullandığı ekran türü akıllı telefon (%80,0) olup, %49,4'ü aynı anda birden fazla ekran kullandığını bildirmiştir. CPS-TR toplam puanı; MSAS toplam puanı (r=0,297; p<0,001), Aşırı Ekran Süresi (r=0,324; p<0,001), Zorlayıcı Davranış (r=0,275; p<0,001) ve Kontrol Kaybı (r=0,141; p=0,021) ile pozitif yönlü anlamlı ilişkiler göstermiştir. Buna karşın CPS-TR toplam puanı yaş (r=-0,238; p<0,001) ve sigara kullanım süresi (r=-0,348; p=0,002) ile negatif ilişkili bulunmuştur. Polietik ölçüte göre katılımcıların %64,2'si çoklu ekran bağımlısıdır. Çoklu ekran bağımlılığı en sık 26–35 yaş grubunda (%46,5) ve bekar bireylerde (%64,7) izlenirken, bağımlı olmayanların çoğunluğunu ileri yaş ve evli bireyler oluşturmuştur. SONUÇ: Örneklemimizin yaklaşık üçte ikisinde çoklu ekran bağımlılığı saptanmıştır. Çoklu ekran bağımlılığı genç yetişkinler ve bekar bireylerde daha yaygındır. Anhedoni düzeyi arttıkça çoklu ekran bağımlılığı düzeyinin azaldığı gösterilmiştir. Buna karşın yaş ve sigara kullanım süresi arttıkça anhedoninin yükseldiği belirlenmiştir. Bulgular, ekran kullanım davranışlarının ruh sağlığı ile yakından ilişkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this study is to examine the relationship between multiple screen use and individuals levels of anhedonia, and to evaluate the determining role of demographic characteristics in this relationship. MATERİAL AND METHODS: Our descriptive and cross-sectional study was conducted, following ethics committee approval, between September 15 and November 1, 2025, in the Family Medicine Outpatient Clinics of Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi (Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital). Participants who met the inclusion criteria and provided written informed consent were administered a face-to-face questionnaire by the researchers. The questionnaire consisted of a sociodemographic information form, the Chemosensory Pleasure Scale (CPS-TR), and the Multiple Screen Addiction Scale (MSAS). Data were analyzed using the SPSS program. RESULTS: The most frequently used screen type among participants was the smartphone (80.0%), and 49.4% reported using more than one screen simultaneously. The CPS-TR total score demonstrated significant positive correlations with the MSAS total score (r=0.297; p<0.001), Excessive Screen Time (r=0.324; p<0.001), Compulsive Behavior (r=0.275; p<0.001), and Loss of Control (r=0.141; p=0.021). Conversely, the CPS-TR total score was found to be negatively correlated with age (r=-0.238; p<0.001) and duration of cigarette use (r=-0.348; p=0.002). According to the polythetic criterion, 64.2% of participants were identified as multiple screen dependent. Multiple screen addiction was most frequently observed in the 26–35 age group (46.5%) and among single individuals (64.7%), whereas the majority of non-dependent participants were older and married. CONCLUSION: Multiple screen addiction was detected in approximately two-thirds of our sample. It is more prevalent among young adults and single individuals. Higher levels of anhedonia were associated with lower levels of multiple screen addiction, whereas increased age and longer duration of cigarette use were associated with elevated anhedonia. The findings indicate that screen use behaviors are closely related to mental health.