Ürdün'deki biyoenerji potansiyeli: Biyokütle kaynakları ve yenilenebilir enerji beklentilerine genel bakış
Bioenergy potential in jordan: An overview of biomass resources and renewable energy prospects
  1. Tez No: 995054
  2. Yazar: HAMZA ABUELAYYAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET VOLKAN AKSAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoenerji, Biyokütle kaynakları, Biyogaz potansiyeli, Metan verimi, Tarımsal atıklar, Hayvan gübresi, Kentsel katı atık, Ürdün, Yenilenebilir enerji, Bioenergy, Biomass resources, Biogas potential, Methane yield, Agricultural residues, Animal manure, Municipal solid waste, Jordan, Renewable energy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Gelecekteki refah, temiz ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına yönelik araştırmaları gerektirmektedir. Ürdün, ithal petrol ve doğal gaza büyük ölçüde bağımlıdır ve enerji tedariki ile ilgili zorluklarla karşı karşıyadır. Ürdün, enerji ihtiyacının %96'sını ithalata bağımlıdır. Sonuç olarak, hükümet fosil yakıtlara sürdürülebilir bir alternatif olarak biyokütle enerjisini araştırmak zorundadır. Veriler, Ürdün'ün önemli atık biyokütle potansiyelinin enerjiye dönüştürülmesi için daha fazla araştırma gerektirdiğini göstermektedir. Bu araştırma, yerel olarak mevcut atıklardan biyogaz üretiminin uygulanabilirliğini değerlendirir ve atıkların enerjiye dönüştürülmesinin çevresel sonuçlarını inceler. Bu çalışma, bölgelere ve illere göre sınıflandırılmış belediye katı atıkları, tarımsal atıklar ve hayvan gübresinden biyogaz ve enerji üretimi ile karbondioksit salınımının olasılıklarını değerlendirir. 2024 yılı verileri, yıllık 0,06 milyon tonun üzerinde hayvan gübresi, 0,7 milyon ton tarımsal atık ve 4 milyon ton kentsel katı atık üretildiğini göstermektedir. Bu da yaklaşık 0,4 milyar m³ biyogaz ve 758 GWh elektrik enerjisi potansiyeline eşittir. Bu atıkların enerjiye dönüştürülmesi, fosil yakıt enerji üretimine ve bununla ilgili emisyonlara olan bağımlılığı azaltırken, aynı zamanda kara bazlı biyokütle emisyonlarında %90'lık bir azalma sağlayacaktır. Ayrıca, ülkede daha önce tespit edilen hayvanlar 0,15 milyon ton organik gübre sağlayabilir. Bu, tarımda verimliliği artırmak ve ithal sentetik gübrelere olan bağımlılığı azaltmak için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
sources. Jordan depends significantly on imported oil and natural gas, facing challenges related to energy supply. Jordan relies on imports for 96% of its energy needs. Consequently, the government is required to investigate biomass energy as a sustainable alternative to fossil fuels. The data indicate that Jordan's substantial waste biomass potential requires further investigation for conversion into energy. This research evaluates the viability of biogas generation from locally available waste and examines the environmental consequences of waste-to-energy conversion. This study evaluates the prospects for biogas and energy production and the release of carbon dioxide from municipal solid waste, agricultural residue, and animal manure, categorised by regions and provinces. Data from 2024 indicates the annual production of more than 0.06 million tonnes of animal manure, 0.7 million tonnes of agricultural waste, and 4 million tonnes of urban solid waste, which equates to an energy potential of roughly 0.4 billion m³ of biogas and 758 GWh of electricity. The conversion of these wastes into energy will diminish reliance on fossil fuel energy production and its related emissions, while also achieving a 90% reduction in land-based biomass emissions. Additionally, animals previously identified in the country could provide 0.15 million tonnes of organic fertiliser. This can be applied in agriculture to improve productivity and decrease dependence on imported synthetic fertilisers.